Quantcast

Šildymo kainos: kauniečiai už sausį paklos nemažai

Vasario viduryje Kauno daugiabučių gyventojai gaus vidutiniškai 30 - 40 proc. didesnes sąskaitas už šildymą sausio mėnesį. Vidutinis mokestis už šildymą sausio mėnesį buvo 5,58 Lt/m² be PVM.

Dėl padidėjusio suvartojimo ir pabrangusių dujų, palyginti su 2009 m. gruodžio mėnesiu, jis padidėjo daugiau nei 40 proc.

„Kauno energija“ aiškina, kad pirmoji ir didžiausia mokesčių padidėjimo priežastis - daugiau nei 40 proc. didesnis bendras šilumos suvartojimas lyginant su praėjusiųjų metų gruodžio mėnesiu. Sausį vidutinė oro temperatūra Kaune buvo 10,2 laipsnio šalčio.

Tokia temperatūra - net 5 laipsniais žemesnė už daugiametę sausio mėnesio vidutinę oro temperatūrą. Kelias dienas laikėsi netgi žemesnė nei 20 laipsnių šalčio temperatūra. Natūralu, kad dėl spustelėjusių šalčių kauniečiams savo būstus sausio mėnesį teko šildyti daugiau.

Vidutinis šilumos suvartojimas kvadratinio metro šildymui nuo 20,74 kWh gruodžio mėnesį padidėjo iki 28,99 kWh šių metų sausio mėnesį.

Antroji priežastis, dėl kurios didėjo sąskaitos, buvo šilumos kainos padidėjimas 1,3 proc. Vienanarė šilumos kaina už suvartotą šilumos kiekį, kai šiluma tiekiama iš gyventojams (šilumos vartotojams) priklausančių individualių šilumos punktų padidėjo nuo 18,84 ct/kWh iki 19,09 ct/kWh. Kainos padidėjimą lėmė padidėjusios perkamų dujų kainos.

„Kauno energija“ pastebi, jog akivaizdžiai skiriasi šilumos vartojimo tendencijos naujos statybos arba renovuotuose ir senos statybos namuose. Naujos statybos namuose kvadratiniam metrui apšildyti vidutiniškai buvo suvartota 17,13 kilovatvalandės.

Šildymo išlaidos šių namų gyventojams sudarė vidutiniškai po 213,90 lito vidutiniam 60 m² butui.

Labai panašus energijos suvartojimas vieno kvadratinio metro apšildymui sausio mėnesį buvo ir visiškai renovuotuose namuose - 18,04 kilovatvalandės. Šių namų gyventojams išlaidos už šildymą sausio mėnesį vidutiniškai sudarė po 225,30 lito taip pat 60 m² butui.

Žymiai daugiau energijos vieno kvadratinio metro šildymui sunaudojama senos statybos (iki 1992 m.), nerenovuotuose namuose, vidutiniškai - po 39,80 kilovatvalandės. Čia gyventojai už kvadratinio metro šildymą turi mokėti vidutiniškai po 8,28 lito. Jų vidutinės išlaidos 60 m² būstams šildyti sudaro apie 474,66 lito.

Daugiausia už 60 m² ploto buto šildymą sausio mėnesį turi mokėti Sąjungos a. 10 namo gyventojai, kadangi jų butams šildyti buvo suvartota net 70,54 kilovatvalandės šilumos energijos. Jų sąskaitos už šildymą sausio mėnesį sieks net 880 litų.


Šiame straipsnyje: šildymasKauno energija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių