Quantcast

Klaipėdiečiai piketavo prieš šiukšlių deginimą

Į posėdį vakar susirinkusius tarybos narius pasitiko prieš termofikacinės jėgainės statybą šalia Klaipėdos esančioje Laisvojoje ekonominėje protestuojantys gyventojai. 

Reikalavo vicemerės galvos

Dalis protestuotojų uostamiesčio politikus pasitiko prie savivaldybės durų. Rankose jie laikė plakatus: „Ne – šiukšlių deginimo gamyklai Klaipėdoje“, „Nedeginkit, o rūšiuokite miesto atliekas“, „Reikalaujame vicemerės Juditos Simonavičiūtės atsistatydinimo“.

Kita dalis protestuotojų sugužėjo į tarybos posėdžių salę. Jų plakatai buvo dar iškalbingesni: „Neleisime iš Klaipėdos padaryti Europos sąvartyno“, „Deputatai bambalius deginkite savo krosnyse“, „Šiukšlių deginimo pasekmės – dioksinai: vėžys, apsigimimai“.

Dalis protestuotojų į posėdžių salę buvo atsinešę dujokaukes, kurių jų manymu prireiks, jei bus Klaipėdoje pastatyta termofikacinė elektrinė. Prieš šiukšlių deginimo gamyklą pasisakė dalis visuomeninių organizacijų – Jungtinis demokratinis judėjimas, Nepartinis demokratinis judėjimas, Jaunųjų konservatorių lyga bei ekologinis klubas „Žvejonė“.

Įtaria dokumentų klastojimą

Visuotinių organizacijų nariai protestą prie savivaldybės surengė, nes į miesto tarybos posėdžio darbotvarkę netikėtai buvo įtrauktas klausimas dėl sklypo Kretainio gatvė 3, kuriame įmonė „Fortum Klaipėda“ nori statyti termofikacinę elektrinę, detaliojo plano patvirtinimo.

Tarybos narys Naglis Puteikis tvirtino, jog šis sprendimo projektas į darbotvarkę buvo įtrauktas likus mažiau nei parai iki posėdžio pradžios. Tą padaryti pasiūlė uostamiesčio meras Rimantas Taraškevičius.

Posėdžio pradžioje dalis politikų siūlė šio klausimo svarstymą atidėti.

„Norėdami pristatyti gerą daiktą tą turime padaryti skaidžiai ir viešai, suderinti su gyventojais. Nepritariame, kad šis projektas būtų teikiamas paskutinę minutę. Duokite mėnesį supažinti. Tai nieko nepakeis“, – tokios pozicijos laikėsi opozicijai atstovaujantys konservatoriai.

N.Puteikis įžvelgė ir dokumentų klastojimą. Anot jo, užvakar paskelbtame projekto aiškinamajame rašte buvo nurodyta, kad klausimą svarstė Teritorijų planavimo komitetas, tačiau tai jis padarė tik vakar ryte.

„Jūs viską padarėte tokiu būdu, kad nei žmonės gali paskaityti, nei išsiimti leidimų protesto akcijoms, nei sukviesti žmonių“, – dėstė politikas.

 Inspekcija atliko tyrimą

Klaipėdos vicemerė Judita Simonavičiūtė tvirtino, jog šis klausimas nėra naujiena. Jis svarstytas jau septynis kartus. Vicemerė pabrėžė, kad sprendimas statyti termofikacinę elektrinę Klaipėdoje priimtas prieš trejus metus, o ne tai bus daroma dabar.

„Šiandien svarstoma tik viena maža detalė. Keičiame tik statinio aukštingumą. Nepūskite žmonėms miglos į akis“, – atrėmė opozicijos kaltinimus vicemerė.

Uostamiesčio vadovas Rimantas Taraškevičius pabrėžė, jog klausimas dėl detaliojo plano patvirtinimo į darbotvarkę paskutinę minutę įtrauktas neatsitiktinai.

Anot jo, dėl rugsėjo pabaigoje pateikto dviejų tarybos narių skundo Statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos atliko tyrimą. Jį atliko ne Klaipėdos, o Vilniaus inspekcija.

„Detalusis planas ištirtas mikroskopo tikslumu. Antradienį gavome tyrimo išvadas. Jokių priekaištų nebuvo. Dėl to taip greitai ir ryžomės teikti šį planą svarstyti tarybai“, – pabrėžė meras. 

Posėdis – ne koncertas

Po ilgų diskusijų klausimas buvo įtrauktas į miesto tarybos posėdžio darbotvarkę. Svarstant šį projektą aistrų tarp politikų taip pat netrūko. Opozicijai priklausantys konservatoriai vėl jį siūlė atidėti.

Anot jų, svarstant iškilo daugiau klausimų nei aiškumo. Opozicijos atstovai nuogąstavo, kad šiukšlių deginimas gali pakenkti klaipėdiečių sveikatai.

Kai kuriuos jų pasisakymus palydėdavo susirinkusių nevyriausybinių organizacijų atstovų plojimai.

„Rimties. Čia ne mūsų mylimo E.Kučinsko koncertas“, – bandė raminti susirinkusiuosius meras. „Gėda“, – tokiu žodžiu protestuotojai palydėjo su jų nuomone nesutinkančius politikų pasisakymus.

Tarybos sekretorius Vidmantas Plečkaitis opozicijos atstovams siūlė neklaidinti gyventojų. Anot jo, dar nėra aišku, ar minėtoje termofikacinėje elektrinėje bus deginamos šiukšlės.

„Tai tik vienas iš komponentų. Deginti planuojama ne šiukšles, o biokurą. Jei „Fortum Klaipėda“ nelaimės konkurso, tai šiukšlių ir nedegins. O teiginiai, kad šiukšlės bus gabenamos iš užsienio, tėra spekuliacijos. Tą daryti draudžia įstatymai“, – pabrėžė politikas.

 Vyko vardinis balsavimas

J.Simonavičiūtė tvirtino, kad Klaipėdai termofikacinė elektrinė reikalinga, jei norime būti nepriklausomi nuo dujų vamzdžio, o už šilumą mokėti pigiau.

Anot jos, pati bendrovė „Klaipėdos energija“ neturi finansinių galimybių statyti termofikacinės jėgainės. Tam reikia puse milijardo litų.

„Jei bendrovė „Klaipėdos energija“ statytų jėgainę, klaipėdiečiams kaina už šilumą išaugtų 44 proc. „Fortum Klaipėda“ šiuo atveju ateina su reikiamais pinigais. Nereikia imti kredito. Komunalinės atliekos – nėra kenksmingos atliekos. Pavojingų atliekų tikrai neleistume deginti“, – pabrėžė vicemerė.

Išgirdę pasisakymus, kai kurie politikai įžvelgė ir artėjančių rinkimų įtaką: „Pradėta naudoti rinkimų taktiką, kaip išvesti iš kantrybės“, – replikavo tarybos narys Vygantas Vareikis.

Dėl sklypo Kretainio gatvė 3 detaliojo plano vyko vardinis balsavimas. Kiekvienas politikas garsiai išsakė, kaip pasisako šiuo klausimu. Daugumos sprendimu detaliajam planui buvo pritarta.


Šiame straipsnyje: šiukšlių deginimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių