Quantcast

Klaipėda nėra patogi neįgaliesiems

Tarptautinę neįgaliųjų dieną minėję Klaipėdos neįgalieji pasijuto išmesti už borto. Į valstybines įstaigas jiems nepavyko patekti.

Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto organizuotas eksperimentas parodė, kad judėjimo negalią turintiems dar per anksti svajoti apie savarankiškumą.

Penkiolika metų prie vežimėlio prikaustyta 33-ejų Liudmila Lavrenova su akcijos dalyviais savo kailiu išmėgino neįveikiamus valdžios namų slenksčius.

Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto plėtros koordinatorė Natalja Istomina tikino, kad šios akcijos metu neįgalioji pateko tik į savivaldybę.

„Prie durų paspaudus mygtuką, iš tiesų jas atidarė savivaldybės darbuotoja ir padėjo įvažiuoti į liftą“, – pasakojo N.Istomina.

Mokesčių inspekcijos durys neįgaliesiems niekada nebus pasiekiamos. Čia nėra lifto, o laiptai tokie statūs, kad kelis vyrai vos užneštų neįgalųjį su vežimėliu.

„Sodros“ pastatas Vytauto gatvėje atrodytų, kad yra pritaikytas likimo nuskriaustiems klaipėdiečiams. Tačiau akcijos dalyvė vargais negalais įvažiavusi į liftą taip ir nepajudėjo iš vietos. Jis paprasčiausiai neveikė.

„Merginą teko išvaduoti, nes liftas nejudėjo, jis tiesiog buvo išjungtas, o mergina buvo viduje“, – pasakojo N.Istomina.
Akcijos dalyviai paklausė šios įstaigos darbuotojų ką jiems daryti.

„Buvo atsakyta, kad čia ne jų reikalas. Esą eikite pas vadovus, o jie net nenori bendrauti“, – šiurpo N.Istomina.
Dar didesnio akibrokšto neįgaliųjų akcijos dalyviams teko sulaukti prie Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Klaipėdos pirmasis teritorinis padalinys.

„Čia lifto taip pat nėra. Mums buvo pasakyta, kad darbuotojos gali atidaryti durys, o kažkas turėtų įnešti neįgalųjį“ – tikino N.Istomina.

Likimo nuskriaustieji galutinai įsitikino, kad uostamiestyje jie yra beteisiai – „net autobusas sustojo už pusmetrio nuo vežimėlio. Aplinka yra visiškai nepritaikyta neįgaliesiems. Mobilųjį pandusą turėtų turėti bent svarbiausios valstybinės įmonės. Kol visi tyli, neįgalieji iš tiesų vis dar – už borto“, – tikino N.Istomina.


Šiame straipsnyje: neįgalieji

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių