Quantcast

Kaune atidarytas penktasis Lietuvoje gyvybės langelis

Kauno P.Mažylio gimdymo namuose antradienį atidarytas penktasis šalyje ir antrasis šiame mieste gyvybės langelis. Dar vienas langelis veiks Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose.

"Šia savaitę antras Kaune atidarytas. Pirmas Vilniuje, po to Klaipėdoje, Panevėžyje ir 2 Kaune. Šią dieną yra 5", -  skaičiavo Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė.

Pasak Kauno P.Mažylio gimdymo namų vyriausiojo gydytojo Eugenijaus Valasevičiaus, įrengti gyvybės langelį užtruko apie mėnesį, o tai kainavo apie 4 tūkst. litų, kuriuos skyrė rėmėjai.

Pasak Kauno krikščioniškųjų gimdymo namų direktoriaus pavaduotojo gydymui Virgilijaus Rudzinsko, šią savaitę gyvybės langelis pradėjo veikti ir šiuose gimdymo namuose.

Praėjusių metų spalį Seimo komitete svarstant gyvybės langelių reglamentavimo klausimą buvo manoma, kad būtent Kauno krikščioniškieji gimdymo namai taps pirmąja vieta šalyje, kur jie pradės veikti.

Sausio viduryje trečiasis gyvybės langelis buvo atidarytas Panevėžio Algimanto Bandzos kūdikių ir vaikų globos namuose.

Pernai lapkričio mėnesį gyvybės langeliai buvo atidaryti Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose ir Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

Gruodį į Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose įkurtą "gyvybės langelį" atneštas pirmas kūdikis.

Teisingumo ministerija yra išaiškinusi, kad motinai, palikusiai naujagimį saugioje vietoje, negresia jokia atsakomybė - ji numatyta tik už kūdikio palikimą nesaugioje ir kūdikiui pavojingoje aplinkoje.

Teisingumo viceministras Tomas Vaitkevičiaus yra sakęs, jog teisinių kliūčių gyvybės langelių steigimui Lietuvoje nėra, o daugelyje šalių, kuriose veikia gyvybės langeliai, jų veikimas taip pat nėra reglamentuotas atskiru teisės aktu.

Pasak jo, teisinis reglamentavimas yra pakankamas ir gyvybės langelyje paliktas kūdikis turėtų įgyti rasto kūdikio teisinį statusą.

Paprastai gyvybės langelis įrengiamas gimdymo namų sienoje. Tai - speciali kapsulė, į kurią iš lauko įdėjus naujagimį, budintį personalą pasiekia perspėjimo signalas ir specialistai pasirūpina vaiku, kuriuo nenori rūpintis motina.

Apsigalvoję tėvai ar giminaičiai langelyje paliktą kūdikį gali susigrąžinti per tris mėnesius.

Pirmasis pasaulyje gyvybės langelis įrengtas XII amžiaus pabaigoje Vatikane. Prancūzijoje "gyvybės langeliai" atsirado XVII amžiuje, o pirmieji šiuolaikiniai gyvybės langeliai 2000 metais įrengti Vokietijoje ir veikia Šveicarijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Japonijoje, Italijoje, Belgijoje, Slovakijoje, Vengrijoje bei JAV.


Šiame straipsnyje: gyvybės langelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių