Quantcast

Kariotiškių sąvartyne atidaryta jėgainė

Netoli Vilniaus, nebeeksploatuojamame Kariotiškių sąvartyne, atidaryta pirmoji jėgainė Lietuvoje, iš sąvartyno išskiriamų dujų gaminanti elektros energiją.

Per du dešimtmečius į Kariotiškių sąvartyną suvežta daugiau kaip 3 milijonai tonų atliekų, kurios pūdamos išskiria metano dujas ir teršia orą.

Nutraukus sąvartyno eksploataciją, šiukšlių kaupai užpilti žemėmis. O metano dujos pradėtos naudoti tik dabar, kai sąvartyne įrengti gręžiniai, dujų surinkimo sistema, pastatyta jėgainė, gaminanti elektrą.

Britų įmonė, laimėjusi atliekų tvarkymo centro konkursą, tai atliko savo lėšomis, elektrą ji tiekia skirstomiesiems tinklams.

„Pajėgumai – 500 kW per valandą, ateityje bus 1 milijonas, galime užtikrinti tokio kaimelio kaip Kariotiškės aprūpinimą. Klojame 14 km ilgio kabelį iki Lentvario, kad padidinę pajėgumus galėtume pardavinėti daugiau elektros energijos.

Šiuo metu negalim, nes skirstomieji tinklai yra tam tikrus apribojimus pastatę“, – sako Irmantas Šidlauskas, įmonių grupės „ENER-G“ atstovas Baltijos šalyse.

„Investavome į šį projektą 7 mln. litų. Panašūs projektai vykdomi Klaipėdoje ir Alytuje. Tad iki metų pabaigos mūsų įmonė iš viso Lietuvoje investuos 11 mln. litų. Mes atėjom į Lietuvą ilgam laikui“, – sakė „ENER-G“ vykdomasis direktorius Hughas Richmondas.

Pirmoji Lietuvoje jėgainė elektrą iš sąvartyno dujų gamins 15 metų.

„Dujų jėgainė įrengta už privačias lėšas, o mūsų įmonė gaus tam tikrą dalį lėšų kaip atlygį už galimybę naudotis atliekų kaupu. Gausime 16,5 proc. jų gaunamų pajamų“, – teigė Jurijus Valiūnas, Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro direktoriaus pavaduotojas.

Kariotiškių sąvartynas nebeveikia treji metai, jo uždarymo darbai bus baigti po kelių mėnesių, kai bus sutvarkyta dumblo kaupyklos, skleidusios smarvę, teritorija. Penki hektarai bus užpilti pusantro metro smėlio sluoksniu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių