Quantcast

Ispanijoje slapstęsis kaunietis iššvaistė ketvirtį milijono litų

Kauno apygardos teismas kalėti pusantrų metų nuteisė Panevėžio akcinėje bendrovėje vadybininku dirbusį kaunietį A.S. Vyras pripažinta kaltu dėl daugiau nei 222 tūkst. litų svetimo turto iššvaistymo bei dokumentų klastojimo, trečiadienį pranešė Kauno apygardos prokuratūra.

Be to, teismas nusprendė, kad A.S. valstybei turės atlyginti ir ekstradicijos išlaidas – 6379 litus. A.S nuo Lietuvos teisėsaugos dešimt metų slapstėsi Ispanijoje.

Remiantis ikiteisminio tyrimo duomenimis, tuo metu, kai A.S. slapta vykdė nusikalstamas veikas, palyginti tuo metu visų akcinėje bendrovėje dirbusių pardavimų vadybininkų rodiklius, jis buvo vienas iš pirmaujančių įmonėje.

„Po kurio laiko išaiškėjo tokių “pasiekimų„ paslaptis – pirkėjų įsiskolinimai buvo pasiekę beveik ketvirtį milijono: A.S. dalį prekių pateikė ne toms įmonėms, kurios buvo nurodytos PVM sąskaitose faktūrose“, – sakė ikiteisminį tyrimą kontroliavęs Kauno apygardos prokuratūros Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokuroras Gintaras Eidukevičius.

Pasak prokuratūros, A.S. siekdamas, kad jo vykdomi nusikaltimai nebūtų greitai atskleisti ir iš įmonės jam pavyktų pasisavinti kuo daugiau bendrovės turto, pradėjo klastoti grynųjų pinigų priėmimo kvitus ir pats atsiskaitydavo už dalį nelegaliai realizuotų prekių. Neteisėtai realizuodamas vis didesnius prekių kiekius, atitinkamai didino ir bendrovės skolas.

Ši byla Kauno apygardos teisme iš viso nagrinėta du kartus. Pirmą kartą teismas nustatė, kad kaltinamasis nuo teismo nesislapstė bei bylą nutraukė suėjus baudžiamosios atsakomybės senaties terminui. Prokuroras, nesutikdamas su tokiu teismo sprendimu, apskundė jį Apeliaciniam teismui, kuris, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, tenkino prokuroro skundą ir panaikino Kauno apygardos teismo sprendimą. Byla Kauno apygardos teismui buvo perduota nagrinėti iš naujo.

Anot prokuroro, dešimtmetį Ispanijoje slapstęsis A.S. apsunkino ikiteisminį tyrimą, nes po tiek laiko liudytojams buvo sunku prisiminti daugelį ikiteisminiam tyrimui svarbių detalių.

Šioje byloje dėl finansinės veiklos tyrimo į specialistus nebuvo kreiptasi. Per A.S. slapstymosi laikotarpį nemažai įmonių bankrutavo, dalis dokumentų buvo neišsaugoti, todėl pareigūnams teko įdėti labai daug pastangų ir darbo, kol buvo išanalizuoti ir susisteminti likę duomenys. Atlikus išsamius skaičiavimus, nustatyta beveik 300 suklastotų dokumentų bei tikslus padarytos žalos dydis.

Prokuroras pabrėžė, kad nors nuo nusikaltimo padarymo praėjo 14 metų ir nuteistasis dėjo visas pastangas, siekdamas išvengti atsakomybės,  tačiau jos neišvengė, o nukentėjusios įmonės interesai buvo apginti ir po tiek metų visgi atlyginta žala.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių