Quantcast

Gyvybės langelyje Kaune pirmąkart rastos dvynukės

Šeštadienį Kauno P.Mažylio gimdymo namuose esančiame gyvybės langelyje rastos dvynukės. Mažylės pastebėtos apie 13.15 val.

„Šeštadienį suveikė langelio signalizacija ir budėjusi darbuotoja pamatė, kad langelyje yra naujagimiai. Toliau viskas vyko pagal numatyta protokolą. Naujagimių sveikatą patikrino ir būklę įvertino gydytoja. Mažylės nebuvo sušąlusios. Galime daryti prielaidą, kad jos buvo atvežtos automobiliu ir iškart įdėtos į gyvybės langelį“, – kalbėjo vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Marius Goberis.

Medikai nustatė, kad dvynukės buvo išnešiotos 38 savaites. Viena jų sveria 1,9 kg, o kita kiek daugiau – 2,4 kg.

„Naujagimės turi neišnešiotumo požymių, nes yra mažo svorio. Tačiau mergaitės yra žvalios ir gyvybingos. Sveikata pakankamai gera.  Jos ramios ir nedirglios, todėl didelių problemų nesukėlė“, – kalbėjo medikas.

Pasak gydytojo, gimdymo namų personalas jau įprato prie nuolatinės laukimo būsenos. Pernai ir užpernai P.Mažylio gimdymo namų gyvybės langelyje buvo palikta taip pat po du naujagimius, tačiau dvynukai – pirmą kartą. Toks atvejis yra pirmas ir visoje Lietuvoje.

„Langelis pasiteisino, tik jis nėra pritaikytas įkelti du kūdikius. Šis langelis vis patikrina ir mūsų budrumą, nes tai vaikai atidaro ir pabėga, tai merginos nori patikrinti, kaip veikia šis mechanizmas. Taip pat ir užsieniečiai fotografuoja, tikrina, kaip tai veikia. Tačiau visada turime patikrinti langelį. Tik neaišku, ką ten rasime“, – pasakojo M.Goberis.

Apsigalvoję tėvai ar giminaičiai langelyje paliktą kūdikį gali susigrąžinti per tris mėnesius. Tuo Lietuvoje jau pasinaudojo dvi mamos.

„Po to, kai vaikas randamas gyvybės langelyje ir per tris mėnesius nuo jo radimo neatsiranda vaiko tėvai, jis tampa galimu įvaikinti. Tačiau jei palikę vaiką langelyje motina ar tėvas kreipiasi dėl mažylio susigrąžinimo praėjus mažiau negu trims mėnesiams, kūdikis nėra paprastai grąžinamas. Tėvai privalo įrodyti savo tėvystę – paprastai tas įrodymas įmanomas tik per DNR ekspertizę“, – kalbėjo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktoriaus pavaduotoja Dalia Lapėnienė.

Lietuvoje yra aštuoni gyvybės langeliai, veikiantys septyniose savivaldybėse. Kaune veikia du tokie gyvybės langeliai. Visoje Lietuvoje 2009 metais Gyvybės langelyje rastas vienas mažylis, 2010 – 12, o 2011 metais – keturi (trys iš jų – Kaune, vienas – Vilniuje).



NAUJAUSI KOMENTARAI

skaitytojas

skaitytojas portretas
galetu mazylius atiduoti teisejai V, juk ji pagrobusi svetima vaika, tad galetu siuos isisvaikinti ir nereikes laikyti uzgrobtos mergaites

as

as portretas
tikiu, kad ateis mamyte i prota ir pasiims savo stebuklelius.

sssssssss

sssssssss portretas
baisu ,kap gali palikti savo vaikus ,,neisivaizduoju ,,as taip noriu ,bet viena turiu ,,o daugiau taip ir nesulaukiu,, pasiimciau tikrai sau......
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių