Quantcast

Apie paveikslo vagystę pranešė po 12 metų

Viena žymiausių Australijoje Nacionalinė Viktorijos galerija Melburne apie paveikslo vagystę pranešė praėjus 12 metų po jo dingimo.

Seniausia šalyje meno galerija daugiau kaip dešimtmetį ieškojo britų peizažisto Richardo Parkeso Boningtono tapyto paveikslo, kuris vertinamas 535 tūkst. litų. Tačiau apie kūrinio vagystę nepranešta, nes galerija manė, kad jis galėjo būti netyčia padėtas ne vietoje, tad ji nenorėjo neteisingai apkaltinti darbuotojų ar perkraustytojų.

Nepasirašytas paveikslas, kuriame nėra ir datos, kaip manoma, sukurtas 1824 metais. Galerijai jis padovanotas praėjusio amžiaus pradžioje. Manoma, kad kūrinys dingo 1999 metais, kai 65 tūkst. galerijos eksponatų per renovaciją laikinai buvo perkelti kitur. Vagystė, apie kurią Viktorijos vyriausybei pranešta pernai, į dienos šviesą iškilo tuomet, kai tuo susidomėjo valstijos opozicija.

Galerijos atsakyme teigiama, kad globėjų tarybai 2003 metų vasarį pranešta, jog „R. P. Boningtono darbas tikriausiai dingęs“. Teigiama, kad policijai apie dingusį paveikslą pranešta 2004 metais.

Tuo metu galerija nusprendė atlikti inventorizaciją ir pabandyti surasti paveikslą. Šis darbas truko 8 metus, rašo telegraph.co.uk.

Galiausiai pernai paveikslas paskelbtas pavogtu ir įrašytas į Tarptautinį prarasto meno registrą.

Vėliau galerijos direktorius Gerardas Vaughanas pranešė Viktorijos vyriausybei, kad „įtariama, jog valstybinėje kolekcijoje esantis paveikslas, kuris, kaip anksčiau manyta, pasimetė, iš tiesų yra pavogtas“. „Tikriausiai paveikslo pas mus jau nebėra“, – rašė jis.

R. P. Boningtonas, kuris sulaukęs vos 25-erių mirė nuo tuberkuliozės, ilgą laiką gyveno Prancūzijoje ir laikomas reikšminga figūra Europos modernizmo vystymesi.

Tačiau Australijos menotyrininkas pastebi, kad dingęs paveikslas tikrai nėra žymus, tad galerijos lankytojai galėjo lengvai jo nepastebėti.

„Jei esate aistringas romantinių Prancūzijos peizažų mėgėjas, visai nuliūstumėte, šio paveikslo nepamatę. Tačiau įprastiems galerijos lankytojams, net ir mėgstantiems Nacionalinės Viktorijos galerijos kolekciją, nesusidarys įspūdis, kad trūksta labai svarbaus paveikslo“, – teigė Australijos nacionalinio universiteto meno istorijos profesorius Sasha Grishinas.


Šiame straipsnyje: paveikslaimenasdailėvagystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių