Quantcast

Žvalgybos akiratyje – R. Paulauskas, Z. Vaišvila ir R. Cytacka

  • Teksto dydis:

Trečiadienį paviešintame Lietuvos žvalgybos institucijų grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime dėmesio sulaukė Nepriklausomybės akto signatarai Rolandas Paulauskas bei Zigmas Vaišvila ir buvusi energetikos viceministrė Renata Cytacka, šiuo metu dirbanti Vilniaus miesto savivaldybės taryboje.

Ataskaitoje rašoma, kad 2015 metais suaktyvėjo save „nesistemine opozicija“ vadinančios politinės ir visuomeninės organizacijos bei judėjimai, o šias jėgas bando konsoliduoti Z.Vaišvila. Jis, anot žvalgybos, per pastaruosius kelerius metų tapo vienu dažniausiai Lietuvos prorusiškoje bei Rusijos Kremliaus kontroliuojamoje žiniasklaidoje cituojamų Lietuvos politikų.

Dokumente atkreipiamas dėmesys, kad 2015 metų birželį vyko Z.Vaišvilos ir Seimo nario Audriaus Nako organizuotas forumas, kurio dalyviai susibūrė į vadinamąją „Birželio 3-iosios grupę“.

„Grupė beveik jokios įtakos Lietuvos visuomenei neturi, tačiau jos veikla naudojasi Kremliaus kontroliuojama žiniasklaida, formuodama nuomonę, kad Lietuvoje veikia gausi „nesisteminė opozicija“, kuri nesutinka su Lietuvos pasirinkta vakarietiška orientacija ir vykdoma užsienio politika“, – rašoma ataskaitoje.

Su Z.Vaišvila trečiadienį BNS kol kas nepavyko susisiekti.

R.Paulauskas: tai - šmeižtas

R.Paulausko vadovaujamą judėjimą „Mūsų gretos“ žvalgyba įvardijo tarp organizacijų, kurios „didžiausią dėmesį (...) skyrė prorusiškos propagandos sklaidai lietuviškame internete“. Pats Nepriklausomybės akto signataras tai vadina šmeižtu.

„Šiaip tai yra gryniausias šmeižtas, nes jeigu imti mane kaip tokį, beveik viską, ką aš kalbu viešojoje erdvėje, kalba įvairiausi pasaulio analitikai, tame tarpe Jungtinių Valstijų, taip pat prezidentai Europos Sąjungos šalių“, - BNS trečiadienį sakė R.Paulauskas.

Signataro teigimu, „Mūsų gretos“ nėra organizuotas judėjimas, todėl jis negali jam vadovauti. Pasak R.Paulausko, tai tiesiog yra neformali bendras idėjas vienijančių žmonių grupė. Anot jo, „Mūsų gretos“ vienija žmones pasisakančius „už lietuvių tautos ir Lietuvos valstybingumo išsaugojimą“.

„Aš įtariu, kad jie tiesiog neturi ką įrašyti, nes tikrai nebėra rimtų prorusiškų žmonių Lietuvoje, o reikia kažkaip parodyti, kad žmonės dirba“, - sakė R.Paulauskas.

Ataskaitoje taip pat rašoma, kad Rusijos tėvynainių politikos tikslus atitinka kai kurių lenkų bendruomenės atstovų veikla bei reikalavimai suteikti išskirtines teises Pietryčių Lietuvos gyventojams. Anot žvalgybos, atskirais atvejais jų reikalavimai ir kalbos atitinka Rusijos vykdomą agresyvią užsienio politiką ir nuostatas, nesuderinamas su Lietuvos valstybingumo interesais.

„Pavyzdžiui, etninę priešpriešą Baltijos valstybėse kurstančioje prorusiškoje propagandinėje žiniasklaidoje yra skelbti pasisakymai, kuriais neatmetama galimybė kurti lenkų ir rusų kultūrines autonomijas Baltijos valstybėse ir grasinama imtis kraštutinių priemonių savo teisėms ginti. Tarp tokių pasisakymų autorių minima ir Šalčininkų rajono lenkų mokyklų tėvų forumo pirmininkė Renata Cytacka“, – rašoma ataskaitoje.

R.Cytacka BNS sakė norinti plačiau susipažinti su dokumentu ir tik tada jį komentuosianti.

Žvalgybos pareigūnai taip pat atkreipė dėmesį į Pagrindinių teisių gynimo ir tyrimo centro, Nepriklausomo žmogaus teisių centro ir jų vadovų Oksanos Bekerienės bei Karlio Bilano, Lietuvos rusų mokyklų mokytojų asociacijos vadovės Elos Kanaitės, tinklalapio „ldiena.lt“ vadovo Lauryno Ragelskio veiklą.

Be to, joje teigiama, kad sugrįžti į didžiąją politiką siekia buvęs Socialistinio liaudies fronto pirmininkas Algirdas Paleckis, kuris, anot žvalgybos, tik formaliai nutraukė ryšius su šia organizacija.

Šiemet Lietuvoje veikiančios žvalgybos institucijos – Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir Krašto apsaugos ministerijai pavaldus Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas (AOTD) – pirmą kartą skelbia bendrą grėsmių



NAUJAUSI KOMENTARAI

niekas

niekas portretas
nieko nepadarysi "Demokratija".... duotos laisves, saugumo ir kitu vertybiu ILIUZIJA einanciai "pagal srove" ir "gaudanciai" mada bandai..... kas neeina tas traiskomas, kas beja buvo pries 60m tas vyksta ir dabar...

Jonas

Jonas portretas
Gal žvalgyba tegu pasidomi tais asmenimis kurie sėkminai plauna ES pinigus. Grėsmė ne Tik Lietuvai bet ir ES.

Tvartelio patriarcho bendrazygiai is KGB kontoros

Tvartelio  patriarcho  bendrazygiai  is  KGB  kontoros portretas
sues dabar visus kurie ka nors zino apie ju ,,,zygdarbius,,,
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių