Quantcast

Žurnalistai ragina atšaukti ribojimus gauti registrų duomenis

  • Teksto dydis:

Lietuvos žurnalistai ketvirtadienį kreipėsi į valdžios atstovus, ragindami atšaukti įvestus apribojimus gauti Registrų centro duomenis.

„Lietuvos žurnalistų bendruomenės vardu prašome Jūsų nedelsiant priimti sprendimus atverti žiniasklaidai Registrų centro duomenis“, – rašoma viešame laiške premjerui Sauliui Skverneliui, susisiekimo, teisingumo ir kultūros ministrams bei Registrų centro vadovui Sauliui Urbanavičiui.

Anot kreipimosi autorių, rugsėjo 14 dieną be išankstinio perspėjimo ir be konsultacijų su žurnalistų bendruomene Registrų centras nutraukė daugelį metų galiojusią praktiką žiniasklaidai neatlygintinai teikti registrų duomenis.

Spalio 3 dieną Vyriausybė atidėjo sprendimus, kurie, kaip buvo viešai deklaruojama, vėl leistų žurnalistams gauti informaciją.

„Esame įsitikinę, kad dabartinė situacija šiurkščiai pažeidžia Konstitucijos ir įstatymų garantuojamą laisvę nevaržomai rinkti, gauti ir skleisti informaciją. Negaudami aktualių ir istorinių duomenų apie juridinius asmenis ir nekilnojamąjį turtą, negalime tinkamai atlikti savo profesinės pareigos. Tuo pačiu pažeidžiama visuomenės teisė būti informuotai viešojo intereso klausimais“, – rašoma viešame laiške.

Jame teigiama, kad siūlymai žurnalistams duomenis teikti atlygintinai bendra tvarka kaip kitiems komerciniams subjektams nepagrįstai suvaržytų žiniasklaidos laisvę ir pažeistų skaidraus valstybės valdymo principus.

„Neprieštaraujame siūlymui naują tvarką numatyti Visuomenės informavimo įstatyme, bet primygtinai raginame priimti sprendimus, kad žiniasklaidai duomenys būtų vėl pradėti teikti nedelsiant iki įstatymo įsigaliojimo“, – teigiama laiške.

„Esame atviri dialogui ir prašome ateityje įtraukti žurnalistų bendruomenę svarstant žiniasklaidai aktualius klausimus“, – rašo žurnalistai.

Viešą laišką pasirašė naujienų agentūros BNS, naujienų portalų delfi.lt, 15min.lt, „Verslo žinių“ vyriausieji redaktoriai Vaidotas Beniušis, Rasa Lukaitytė Vnarauskienė, Raimundas Celencevičius, Rolandas Barysas, LRT tyrimų skyriaus vadovė Indrė Makaraitytė, žurnalistas ir prodiuseris Edmundas Jakilaitis, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, Interneto žiniasklaidos asociacijos vadovė Aistė Žilinskienė, dešimtys redaktorių ir žurnalistų.

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį interviu BNS sakė, kad registrų duomenys bus atverti žiniasklaidai, o sprendimus tikimasi priimti kitą savaitę.

Pasak jo, trečiadienio pasitarime Ministrų kabinetas sprendimo nepriėmė, nes Susisiekimo ministerijos siūlymai buvo netinkamai parengti.

Opozicija ragina atverti duomenis žurnalistams

Opozicinės parlamentinės partijos ragina Vyriausybę atverti žurnalistams Registrų centro duomenis.

„Raginu Vyriausybę skubos tvarka priimti sprendimą atverti žurnalistams duomenis ir pradėti informaciją teikti nedelsiant, taip pat visus sprendimus, kurie darytų įtaką žiniasklaidos darbui priimti ne vienašališkai, o diskutuojant ir įtraukiant žurnalistų bendruomenę“, – pranešime teigia Liberalų sąjūdžio pirmininkas ir frakcijos seniūnas Seime Eugenijus Gentvilas.

Pasak Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų sąjungos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio, „suduotas smūgis ir žiniasklaidos nepriklausomumui bei laisvėms“. Jo teigimu, siekiant sugrąžinti žurnalistams nemokamą prieigą prie Registrų centro duomenų, turėtų būti sušauktas neeilinis Vyriausybės posėdis.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas teigė, kad šis sprendimas parodė Vyriausybės valią dėl žodžio laisvės.

„Šiandien visi demokratai, nesvarbu, kuriai partijai priklauso, turėtų labai rimtai į šį dalyką žiūrėti ir stoti laisvo žodžio sargybon“, – vaizdo įraše socialiniame tinkle sakė jis.

Registrų centras rugsėjo 14 dieną žiniasklaidą netikėtai informavo, kad nutraukia daugelį metų galiojusią praktiką neatlygintinai teikti registrų informaciją pagal žurnalistų užklausas apie juridinius asmenis ir nekilnojamąjį turtą.

Šį sprendimą naujasis įmonės vadovas Saulius Urbanavičius priėmė netrukus po to, kai viešai paskelbė, jog kelios neįvardijamos bendrovės duomenis iš Registrų centro gaudavo išskirtinėmis sąlygomis. Dėl to vėliau pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Susisiekimo ministerija pasiūlė, kad žurnalistų teisė nemokamai gauti registrų duomenis būtų įtvirtinta Visuomenės informavimo įstatyme, o iki įstatymo įsigaliojimo Vyriausybė protokoliniu nutarimu pavestų Registrų centrui teikti duomenis numatant kompensavimo mechanizmą.

Premjero Sauliaus Skvernelio teigimu, šie projektai uždarame Vyriausybės pasitarime sulaukė daug pastabų ir negalėjo būti priimti.

Jis teigė, kad ministerijos pataisys įstatymo projektą ir per savaitę ras sprendimą, kaip neatlygintinai duomenis teikti iki įstatymo įsigaliojimo.

Šiuo metu žiniasklaidai Registrų centro duomenys teikiami mokamai pagal bendrus įkainius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KONSTITUCIJA

KONSTITUCIJA portretas
Tai kad: "Įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms ar pareigūnams visi asmenys lygūs" (K.29str,1d.) - visi asmenys lygūs, bet žurnalistai lygesni?..

logiška

logiška portretas
valdai informaciją - valdai situacija - valdai pinigus. O žurnalistai nori griauti tą tvarką?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių