Quantcast

Vasario 16-osios akto perdavimui – žalia šviesa

Vyriausybė trečiadienį uždegė žalią šviesą susitarimui Vokietija dėl Vasario 16-osios Nepriklausomybės akto laikino saugojimo Lietuvoje.

Ministrų kabinetas įgaliojo užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių penktadienį Berlyne pasirašyti šį susitarimą su Vokietijos diplomatijos vadovu Sigmaru Gabrieliu (Zigmaru Gabrieliu).

Pagal susitarimo projektą, akto saugojimas Lietuvoje turėtų būti pratęsiamas kas metus, bet maksimalus terminas neviršytų penkerių metų.

Dokumentas nuo kitų metų bus eksponuojamas sostinėje esančiuose Signatarų namuose. Čia prieš beveik 100 metų ir buvo pasirašytas apie Lietuvos nepriklausomybę skelbiantis dokumentas.

„Geresnę vietą būtų sunkiau surasti negu tą, kuri yra susijusi su signatarais“, – žurnalistams sakė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Jis teigė besitikintis, kad žmonės Nepriklausomybės aktą galbūt galės pamatyti ir kitose Lietuvos vietose.

Vyriausybė skelbia, kad po sutarties pasirašymo Vokietijos institucijos pradės procedūras, kad būtų leista išvežti dokumentą.

Ranka rašytą nutarimą dėl nepriklausomos valstybės atkūrimo lietuvių ir vokiečių kalbomis su 20 signatarų parašais Vokietijos užsienio reikalų ministerijos archyve kovo pabaigoje rado Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis.

Lietuva kitąmet minės valstybės atkūrimo šimtmetį. Jono Basanavičiaus pirmininkaujama Lietuvos Taryba Nepriklausomybės aktą pasirašė 1918 metų vasario 16 dieną Vilniuje. Istorikai mano, kad tądien galėjo būti pasirašyti keli dokumentai, kitų buvimo vieta nėra žinoma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių