Quantcast

„Vyno dienų“ manifestas: mes ne ligoniai ir pažinti vyno neuždrausit!

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykusioje parodoje šiais metais dalyvavo pusantro karto daugiau profesionalų nei pernai, produkciją demonstravo pusantro karto daugiau vyno tiekėjų.

Parodos dalyvius ir svečius sveikino Lietuvoje reziduojantys Italijos, Ispanijos, Gruzijos, Prancūzijos, Rumunijos ambasadoriai. „Vyno dienose“ pirmą kartą pristatytas, visuomeninio judėjimo parengtas manifestas #MesNeLigoniai, skelbiantis, kad laisvos šalies piliečių teisė rinktis neturi būti ribojama.

„Parodoje apsilankė apie 1400 profesionalų ir vynais besidominčių žmonių iš Lietuvos, Baltarusijos, Latvijos, – sakė parodos organizatorė Rasa Starkuvienė. – Išaugęs dalyvių skaičius, perpildytos degustacijos, rami, darbinė atmosfera tik dar kartą įrodė, kad vyno kultūra Lietuvoje nė kiek nenusileidžia vyno kultūrai Europoje. Šiais metais sukūrėme unikalų internetinį parodos katalogą, lankytojai galėjo patys sudaryti vynų maršrutą, žymėti vynų vertinimus. Parodoje apdovanoti geriausi Lietuvos vyndariai, tai vieta, kurioje ne tik jiems, bet ir vyno platintojams bei užsienio gamintojams atsidaro vartai į šalies rinką. „Vyno dienos“ šiandien nuo garsiųjų vyno parodų „Prowein“ Diuseldorfe, „Vinexpo“ Bordo ar „Vinitaly“ Veronoje skiriasi tik dydžiu, tačiau jei Seime bus priimtos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, „Vyno dienų“ rengti nebegalėsime, parodą teks uždaryti.“

Vynas yra maisto produktas ir perkamas ragaujant, įvertinant jo skonio savybes. Draudimas ragauti vyną parodoje prilygsta prohibicijai.

R. Starkuvienė įsitikinusi, kad tokie veiksmai nėra pagrįsti jokia logika: „Jokioje pasaulio šalyje, išskyrus kelias musulmoniškas šalis, nėra draudžiama vyną ragauti parodoje. Vynas yra maisto produktas ir perkamas ragaujant, įvertinant jo skonio savybes. Draudimas ragauti vyną parodoje prilygsta prohibicijai“.

Nepasitenkinimą LR Vyriausybės, Sveikatos ministerijos ir Seimo rodoma valia riboti žmogaus laisvę perkant alkoholinius gėrimus, išreiškė piliečių iniciatyvinė grupė, parodoje paskelbusi manifestą #MesNeLigoniai. Manifestą parodoje pasirašė per tūkstantis žmonių – parodos lankytojų, užsienio svečių, Lietuvoje reziduojančių ambasadorių. Manifestą paskelbusi grupė remia iniciatyvą #LaisvėRokenrolui ir reikalauja iš valdžios pagarbos žmogaus laisvei, kuriai grėsmę kelia ir Alkoholios kontrolės įstatymo pataisų paketas. Iniciatyva prašo įstatymo pataisų paketą grąžinti į Vyriausybę ir jį tobulinti.


#MesNeLigoniai

Manifestas

Bet kokiuose sukrėtimuose pirmąja auka krenta laisvė. Labai retai ji nužudoma vienu kirčiu. Dažniausiai ji kramsnojama mažais gabaliukais. Vieną dieną atšipusiu duonriekiu atpjaus gabaliuką šen, kitą dieną – kąsnį ten.

Ir tu nepastebi, kaip iš laisvo, oraus žmogaus pamažėl tampi ligoniu. Tokiu apgailėtinu nevykėliu, kuris nemoka gyventi savo galva, kuris nesugeba šviestis ir tobulėti, kuriam, ginkdie, nevalia patikėti jokių pasirinkimų. O svarbiausia – tokiu, kuris nebegali kurti. O kam ta kūryba?

Vietoje jos geriau uždrausti festivalius. Išvaikyti lauko kavines. Priversti laužyti galvą ties visiškai idiotiškomis situacijomis. Sakykim, užsukot į parduotuvę su šeima. Įsimetėt į krepšį žuvį, daržovių, alyvuogių aliejaus. Beliko išsirinkti baltą vyną. Eisit ten, kur jis visada stovėjo? Stop! Pagal valdžios siūlymus, asmenys iki 20 metų ne tik kad negali pirkti ir vartoti tokio vyno, jie net negali įžengti į parduotuvę , kurioje jis parduodamas. Paliksit savo paauglį automobilyje? Stop! Už nepilnamečio be priežiūros palikimą transporto priemonėje jums irgi bauda.

Ir naujųjų draudimų banga yra tik pirmieji žiedeliai. Mes ne ligoniai. Mums tie draudimai gyvenimo nesujauks. Mes ir toliau mokysimės, kaip pažinti vyną, kaip gaminti kraftinį alų, prie kokio maisto jie geriausiai dera, kaip tautų nacionaliniai charakteriai sugeria jų šalių klimato savybes ir kaip pastarosios atsispindi vyne, mes ir toliau tolsime nuo samanę kliokančios sovietijos link Europos kultūros.

Bet mes matėme jau daug kartų, kaip po pirmų draudimų atsiranda kiti, juos lydi treti, o įsisukęs visko reguliavimo konvejeris nebespėja spjaudytis naujais parėdymais kaip kalbėti, rašyti, melstis, valgyti ir net mylėtis. Tikrai, kodėl gi neįvedus visuotinio embargo prezervatyvams? Kaip mat išspręstumėm gimstamumo bėdas.

Ir matėme tiek pat daug kartų, kad taip įvyko todėl, kad niekas laiku neatsistojo ir nepasakė – Mes Ne Ligoniai! Jūs galite ten, ketveriems metams atsisėdę prie draudimų konvejerio, ir toliau mus laikyti ne tik ligoniais, bet ir kvailiais bei nusikaltėliais.

Mes čia, kur gyvenamas tikras, o ne Seimo akvariumo gyvenamas, galime burtis tam, kad pasakytumėm – in your face, fanatikai ir šventakupriai.

Ir dar pažiūrėsim, kas ką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

metu gerti

metu gerti portretas
Puiki agitacija su tuo ligonio veidu!

VK

VK portretas
Čia toks Lietuvoj savokas, toks kuriamas konclageris ,kad tuoj permušim Šiaurės Korėją juk valdžia jau sugeba už visus viską geriau nuspręsti, ko ką galima liaudžiai ir ko ne, ir tą daro įstatymus kepdama,kaip blynus, geriausias pavyzdys bus alkoholio prieinamumo griežtinimo įstatymai, pagal valdžią įduodama 18-čiams ginklą į rankas ir siunčianti karį į karštuosius taškus, valdžia leidžia ginklo pagalba , galabyti esant reikalui žmones, o va išgert nugalabijus, taip sakant paminėt dūšeles, nu nu administracinė atsakomybė, kažkoks kazusas gaunasi, įdomu, kai pradės bankrutuoti kaimo parduotuvėlės ,kurortų kavinės,kas už tai atsakys?Vėl verslininkas, kuriam durnais įstatymais atimama rinka, o ponai didžiūjų tinklų valdytojai tik trina rankas, juk jie tik išloš, sumažės konkurentų, nes kaimuose žmonės ėst ir išgert tai norės ir važiuos miestan prekytis, na o kaimuose liesis vėl pilstuko upės....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių