Quantcast

Vilniuje posėdžiaus NATO kariniai vadai

  • Teksto dydis:

Vilniuje penktadienį prasideda NATO šalių kariuomenių vadų susitikimas, kuriame ketinama tartis dėl saugumo stiprinimo Rytų Europoje ir misijos Afganistane ateities.

Oficiali renginio atidarymo ceremonija vyks penktadienio vakarą Katedros aikštėje, svarbiausios sesijos numatomos šeštadienį.

NATO karinis komitetas Vilniuje ketina aptarti, kaip įgyvendinti sprendimus dėl greitojo reagavimo pajėgų, dėl kurių valstybių vadovai sutarė rugsėjo pradžioje per susitikimą Velse.

Generolų karinėje diskusijoje turėtų būti kalbama apie planus steigti regionines vadavietes Baltijos šalyse, Lenkijoje ir Rumunijoje. Šios vadavietės rūpintųsi sąjungininkų pajėgomis, kurias ketinama atsiųsti rotaciniu principu, taip pat išankstiniu karinės įrangos dislokavimu.

Šiemet JAV jau atsiuntė po karių kuopą į Baltijos šalis ir Lenkiją. Amerikiečių kariai regione turėtų likti ir kitąmet, prie jų pakaitomis turėtų prisidėti ir kitų Europos valstybių kariai.

„Mums svarbu, kad dalyvaujant kariuomenės vadams galima aptarti Baltijos regiono ir konkrečiai Lietuvos saugumo stiprinimą. Priėmus sprendimus dėl regioninių vadaviečių, rotuojamų dalinių, kuopų siuntimo, svarbu, kad būtų nusiteikimas kuo greičiau ir efektyviau tuos susitarimus įgyvendinti“, - BNS susitikimo išvakarėse sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

NATO šiemet sustiprino Baltijos šalių oro policijos misiją. Šiuo metu Lietuvoje ir Estijoje iš viso dislokuota 14 naikintuvų. Iki krizės Ukrainoje oro policiją paprastai vykdydavo keturi naikintuvai.

Tačiau kai kurios Europos šalys iki šiol nepritaria, kad būtų paskelbta apie nuolatinį kovinių pajėgų dislokavimą Baltijos šalyse, teigdamos, kad taip būtų pažeistas 1997 metų NATO ir Rusijos susitarimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių