Quantcast

VDI primena: rugsėjo 3-iąją tėvams priklauso laisvas pusdienis arba tėvadienis

  • Teksto dydis:

Šiemet Mokslo ir žinių diena – rugsėjo 1-oji – bus šeštadienį. Kaip informavo Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), mokslo metų pradžios šventė nukeliama į artimiausią darbo dieną – rugsėjo 3-ąją, pirmadienį.

Tačiau, kaip skelbia ŠMM, susitarusios mokyklos bendruomenėje ir suderinusios su savivaldybe ar kitais mokyklos savininkais, mokslo metų pradžios šventę mokyklos gali surengti ir šeštadienį, rugsėjo 1-ąją.

Valstybinė darbo inspekcija (VDI), siekdama, kad būtų išvengta įvairaus įstatymų traktavimo numatomais dvejopais šventės pasirinkimų atvejais, primena kai kurias Darbo kodekso nuostatas.

Jei mokyklos mokslo metų pradžios šventę rengtų rugsėjo 1-ąją, šeštadienį, ir mokykloje tą dieną nenumatytas darbas pagal grafiką, šventėje dirbsiantiems mokytojams turėtų būti apmokama kaip už darbą poilsio dieną, t. y. dvigubai. Darbuotojo pageidavimu, padvigubintas darbo poilsio dieną laikas gali būti pridedamas prie kasmetinių atostogų.

Tėveliams VDI primena, kad galima pasinaudoti viena iš Darbo kodekso garantijų asmenims, auginantiems vaikus. Pirmąją mokslo metų dieną darbuotojams, auginantiems vaiką iki keturiolikos metų, kuris mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo, pradinio ugdymo ar pagrindinio ugdymo programas, suteikiama teisė gauti ne mažiau kaip pusę darbo dienos laisvo laiko, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį. Kadangi ši garantija sietina su mokslo metų pradžios švente, ja turės teisę pasinaudoti ir tėvai, kurių vaikams mokslo metų pradžios šventė rengiama rugsėjo 3-ąją.

Tačiau ši garantija taikoma tik tiems darbuotojams, kurie neturi teisės į visą papildomą poilsio dieną per mėnesį, t. y. netaikytina darbuotojams jau turintiems teisę į vadinamąjį „mamadienį“ ar „tėvadienį“ (auginantiems du vaikus iki 12 metų) ar auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų.

Kyla klausimų – VDI kviečia konsultuotis Konsultacijų telefonu (8 5) 213 9772, el. paštu info@vdi.lt  arba parašant asmeninę žinutę socialinio tinklo „Facebook“ VDI paskyroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Giedrė

Giedrė  portretas
Mato, jei yra tik mokytojas, o ne auklėtojas.

Anonimas

Anonimas portretas
O pedagogai savo vaikų šventės niekada nemato... ir pusdienis negalioja. Čia šiaip, pagalvojau.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių