Quantcast

Varėnoje bus įteikta pirmoji A. Ramanausko-Vanago premija

Lapkričio 29-ąją, minint Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio deklaracijos signataro, Ginkluotųjų pajėgų vado Adolfo Ramanausko-Vanago žuvimo dieną, Varėnoje bus įteikta pirmoji Varėnos rajono savivaldybės įsteigta Adolfo Ramanausko-Vanago premija. Pagerbiant šio legendinio Pietų Lietuvos partizanų vado asmenybę, premiją rugpjūčio 28 d. įsteigė Varėnos rajono savivaldybės taryba. A. Ramanauskas-Vanagas savo partizaninės kovos kelią pradėjo ir didžiąją jo dalį praėjo Varėnos krašte.

Pirmoji Adolfo Ramanausko-Vanago premija, komisijos sprendimu, bus įteikta Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Memorialinio departamento direktoriaus pavaduotojui Eugenijui Peikšteniui, istorikui, buvusiam Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Genocido aukų muziejaus darbuotojui Dariui Indrišioniui, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentui Gintautui Vėliui ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Memorialinio departamento Atminimo programų skyriaus vyriausiajam istorikui Daliui Žygeliui už iniciatyvas ieškant ir atrandant A. Ramanausko-Vanago palaikus. Šiuos pretendentus premijai, pasak Varėnos savivaldybės, pasiūlė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Memorialinis departamentas.

„Siekiame, kad šio iškilaus mūsų krašto kovotojo vardas būtų plačiai minimas ne tik šiemet, bet ir kiekvienais metais. Teikdami A. Ramanausko-Vanago premiją, dar labiau įprasminsime jo atminimą“, - sako Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta.

Iškilmingame renginys vyks Varėnos kultūros centre, jame ketina dalyvauti A. Ramanausko-Vanago dukra Auksė Skokauskienė, brolis Albinas Ramanauskas, Seimo nariai. Renginio metu akustinį koncertą dovanos Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“. Tądien veiks Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro parengta paroda „Vanagas su vanagėliais“.

Adolfo Ramanausko-Vanago premijos dydis - vienas tūkstantis eurų. Ji bus skiriama kiekvienais metais siekiant skatinti Lietuvos visuomenę puoselėti Lietuvos laisvės idėją, branginti ir įamžinti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimą, reikšti ir įgyvendinti pozityvias idėjas, puoselėjančias ir ugdančias visuomenės pilietiškumą. Pasak Varėnos savivaldybės, premija bus skiriama asmenims, labiausiai pasižymėjusiems už iniciatyvas ieškant ir atrandant partizanų žuvimo, palaidojimo vietas; už profesionalius sprendimus įamžinant partizanų atminimą; už jaunų žmonių patriotizmo ir pilietiškumo skatinimą ir rėmimą; už visuomeniškai aktualią publicistiką, ugdančią Lietuvos pilietiškumą ir patriotizmą, tautiškumą ir dvasines vertybes; už sukurtus literatūros, dailės, muzikos, teatro, kino kūrinius, skatinančius visuomenės pilietiškumą, tautinę savimonę, istorinę atmintį, skiepijančius meilę ir ištikimybę Lietuvai.

Į šią premiją gali pretenduoti Lietuvos Respublikos ir užsienio valstybių piliečiai, piliečių bendruomenės, asociacijos ir kiti fiziniai ar juridiniai asmenys, atitinkantys premijos nuostatų reikalavimus. Premija tam pačiam asmeniui galės būti skiriama ne anksčiau kaip po penkerių metų. Asmenį, kuriam bus skiriama premija, renka Varėnos rajono savivaldybės mero potvarkiu sudaryta Adolfo Ramanausko-Vanago premijos kandidatų vertinimo komisija.

Kitais metais premija bus teikiama gegužės mėnesį, minint Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną Varėnoje arba Merkinėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių