Quantcast

Vandalai kapinių kryžius vertė į Danę

Siautėjimas

Vandalai kapinių kryžius vertė į Danę

Klaipėdą vėl šiurpina vandalai. Joniškės kapines nusiaubę barbarai nuvertė daugiau nei tris dešimtis antkapinių paminklų. Iki šiol taip smarkiai šios kapinės nebuvo niokotos.

Įtarimas, kad nedorų kėslų vedini žmonės pabuvojo kapinėse, kilo ankstų antradienio rytą, kai kapinėse dirbančiam žmogui pažįstamas pasakė matęs į upę įmestus du akmeninius kryžius. Ir tikrai, juodo ir pilko akmens antkapiniai kryžiai gulėjo Danėje netoli kapinių. Pradėję ieškoti, nuo kurio kapo galėjo būti pavogti šie kryžiai, kapinių darbuotojai pakraupo pamatę, jog dešiniajame kvartale išversta daugybė paminklų. Vieni jų tiesiog nuspirti, kiti griuvo ir sudužo, atsitrenkę į gretimų kapų tvoreles. Keliose vietose nuspirti mediniai kryžiai. Vandalai nepagailėjo nė vazų gėlėms merkti bei žibintų. Ten, kur nesugebėjo nuversti paminklų, chuliganai išspardė gėles.

Kapinių darbuotojai antradienį skaičiavo išvartytus paminklus. Negalutiniais duomenimis, jų gali būti 35. Policininkai aptiko nemažai pėdsakų. Panašu, kad paminklus vartė ne vienas žmogus, vandalai avėjo nemažo dydžio sportiniais batais. Keista, kad chuliganai vertė paminklus ne iš eilės, bet pasirinktinai. Sunku suprasti, kokiu principu jie rinkosi kapus.

Kapų valytojas Romas Bundulas pastebėjo, kad daugiausiai išversta juodų paminklų. O kapines prižiūrinčios bendrovės „Ritualinės paslaugos“ administratorė Eugenija Malinovskaja atkreipė dėmesį, jog daugiausiai nuniokota rusų tautybės žmonių paminklų. Nusiaubtame kapinių krašte daugumą sudaro šios tautybės žmonių kapai.

E. Malinovskaja, čia dirbanti apie 20 metų, prisiminė, kaip 2000-aisiais prieš Vėlines panašiai buvo nuversti keli paminklai. Dar anksčiau kapinėse siautėjo metalų vagys, jie pavogė daugybę metalinių paminklų detalių. „Pastaraisiais metais žmonės pasidarė piktesni ir įžūlesni, - sakė administratorė. - Paprašai, kad nemestų savo šiukšlių prie svetimų kapų, ir išgirsti keiksmažodžius bei grasinimus. Kartą užtikau žmones, vagiančius nuo svetimo kapo tujas. Užuot susigėdę, jie net užsimojo smogti. Gėlių vagystės kapinėse jau seniai tapo kasdienybe.“

Vakar rytą atvykusi į kapines klaipėdietė Galina rado nuverstą ir lūžusį pusiau prieš dvidešimt metų mirusios mamos paminklą. Moteris buvo priblokšta ir pasimetusi. Jai teks išleisti nemažai pinigų naujam paminklui. Joniškės kapines naktimis pasikeisdami saugo trys sargai. Įtartinų žmonių niekas nematė ir negirdėjo griaunamų paminklų garso.

Policininkai pataria žmonėms, kurių artimųjų kapai nuniokoti, kreiptis į 1-ąjį policijos komisariatą Tilžės g. 34 ir nurodyti, kokią žalą patyrė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių