Quantcast

Valstybinei mokesčių inspekcijai vadovaus E. Janušienė

  • Teksto dydis:

Naujoji Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vadovė Edita Janušienė sugrįžta į vieną svarbiausių valstybės įstaigų, kurioje jau buvo padariusi karjerą. Prieš 10 metų palikusi VMI, pastaruosius penkerius metus ji dirbo Lietuvos banke ir yra mažai žinoma visuomenei.

Ekstravagantiškos išvaizdos 49-erių moteris apibūdinama kaip savo srities profesionalė, principinga, turinti lyderio savybių, stipraus charakterio, užsispyrusi ir kategoriška. BNS kalbinti su ja dirbę žmonės sako, kad E. Janušienė yra gera nurodymų vykdytoja. Beveik niekas neabejoja, kad vadovaujant finansų ministrui Viliui Šapokai, su kuriuo ji dirbo centriniame banke, E. Janušienė sugebės iš esmės pertvarkyti mokesčių administraciją.

Karjeros laiptais VMI E. Janušienė lipo 2002-2004 metais, kai inspekcijai vadovavo jos giminaitė Violeta Latvienė, nors pati E. Janušienė BNS tikino, kad ši giminystė jai kaip tik trukdė daryti karjerą: „Negalėjau tapti pavaduotoja, nes ji buvo viršininkė. Šiaulių apskritį formuojant, ji irgi dirbo aukštose pareigose, o aš buvau eilinė vyriausia auditorė“.

Su E. Janušiene dirbusi buvusi valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė sako neabejojanti naujos VMI vadovės padorumu.

„Neabejoju, kad ji nekyšininkaus. Ji neturėtų įklimpti. Turiu įsitikinimą, kad ji yra padori. Tai labai svarbu. Jokiems valstiečiams, konservatoriams ar socdemams nesilankstys ir niekas negalės jos tampyti už siūliukų“, - BNS teigė Seimo narė socialdemokratė.

Kartu su E.Janušiene VMI dirbusi Lietuvos mokesčių konsultantų asociacijos vadovė Rūta Bilkštytė mano, kad naujoji inspekcijos vadovė turi „stiprų stuburą“.

„Labai geras pliusas, kad ryžtasi eiti tokią sunkią poziciją. Mokesčių administravimas reikalauja daug pakeitimų, nes atsilieka nuo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos keliamų reikalavimų“, - BNS sakė R.Bilkštytė.

„Ji nepanaši į žmogų, kuriam galima padaryti įtaką. Niekada nebuvau pastebėjusi, kad ji turėtų kokių nors užkulisinių reikalų, kad kažkas jai gali padaryti nederamą poveikį. Netikiu. Neįsivaizduoju“, - E.Janušienę apibūdino su ja dirbusi Seimo narė Ingrida Šimonytė. 

Jokiems valstiečiams, konservatoriams ar socdemams nesilankstys ir niekas negalės jos tampyti už siūliukų.

Paskyrimas nebuvo netikėtas

Mokesčių, audito ir apskaitos klausimais konsultuojančios įmonės „Taxlink“ mokesčių partneris Modestas Kaseliauskas, kuris 2005-2014 metais vadovavo VMI, tikina, kad jam E. Janušienės paskyrimas nebuvo netikėtas.

„Kad ji ateis į tas pareigas, ta informacija sklandė seniai - keletą mėnesių, du tris - prieš konkursą. Mums, kas tą sistemą pažįsta, nebuvo čia jokia naujiena, paslaptis ar nuostaba. Bet konkursas, manau, formaliai nepriekaištingas“, - BNS sakė M. Kaseliauskas. Jis nepanoro šio teiginio komentuoti plačiau.

Vadovaudamas VMI, M. Kaseliauskas pats sulaukė nemažai kritikos ir įtarimų dėl veiklos skaidrumo. Tuometinis finansų ministras Rimantas Šadžius ne kartą kritikavo M. Kaseliauską dėl prasto mokesčių surinkimo, skyrė jam griežtą papeikimą dėl pažeidimų, o 2014-aisiais nepasiūlė jo dar vienai kadencijai. 

Tuo metu finansų ministras V. Šapoka sako, kad VMI vadovo konkursas vyko labai skaidriai, su juo niekas nekalbėjo apie personalijas ir jis neturėjo išankstinės nuomonės apie kandidatus. Anot jo, laikas, kai jis su E. Janušiene dirbo centriniame banke, „asmeninio atspalvio negali suteikti“, nes jų bendravimas buvęs epizodiškas.

Valstybės tarnybos departamentas BNS pranešė, kad galutiniame konkurso etape dalyvavo 6 pretendentai. Pirmosios vietos laimėtojas surinko 9 balus, antrosios – 8,1, kiti dalyviai nesurinko minimalaus balo - 6.

BNS žiniomis, už E. Janušienę balsavo visi 9 konkurso komisijos nariai. Antroje vietoje liko buvusi VMI viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė, dabar dirbanti Finansų ministerijos vyriausiąja patarėja mokesčių klausimais.

R. Bilkštytė, kuri dalyvavo VMI vadovo konkurse kaip stebėtoja, BNS sakė negalinti kritikuoti atrankos komisijos sprendimo.

„Negalėčiau paneigti sprendimo, pasakyti, kad neteisingas, kad laimėtojas galėjo būti kitas“, - BNS teigė R. Bilkštytė. Vis dėlto ji sakė pasigedusi konkurso skaidrumo - stebėtojai buvo išprašyti ir negalėjo dalyvauti, komisijos nariams balsuojant už kandidatus.

„Tam tikro skaidrumo pasigedau, liko tam tikras nesmagumas, kad konkurso procedūros ne pačios skaidriausios. Tiek laimėtojai, tiek komisijai būtų ramiau, kad nuo pradžios iki galo stebėtojai būtų dalyvavę procese“, - teigė ji.

Valstybės tarnybos departamentas BNS nekomentavo konkurso procedūrų - kodėl buvo išprašyti stebėtojai, ir patarė klausti konkurso komisijos pirmininko, Finansų ministerijos kanclerio.

Konkurso komisijos narė, finansų viceministrė Daiva Brasiūnaitė BNS sakė, kad apie būsimą konkursą vasario mėnesį yra kalbėjusi su E. Janušiene, tačiau neragino jos jame dalyvauti.

„Ya buvęs toks susitikimas Finansų ministerijoje, kada mes aptarinėjome daugybę darbinių klausimų, tai tame tarpe ir šitą. (...). Buvo paminėta, kad vyks ir konkursas į VMI vadovus. (...) Na, žinot, žmogų padrąsinti dalyvauti tokiame konkurse, - tikrai ne, tai jos pačios asmeninis apsisprendimas“, - BNS sakė D. Brasiūnaitė, paklausta, ar ragino E. Janušienę dalyvauti konkurse.

Vėliau perklausta raštu, finansų viceministrė atsakė, jog darbinis susitikimas su E. Janušiene dėl vidaus audito klausimų vyko vasario pradžioje, o apie VMI vadovo konkursą, kuris paskelbtas tik balandžio pabaigoje, buvo užsiminta susitikimo pabaigoje: „Daugiau situacijos neaptarinėjome“.

Pati E.Janušienė, kuri yra Vidaus auditorių asociacijos valdybos narė, BNS patvirtino, kad vidaus audito klausimais ji buvo susitikusi su viceministre, tačiau nekalbėjusi apie VMI vadovo konkursą, juo labiau - negirdėjusi jokių raginimų jame dalyvauti.

Tam tikro skaidrumo pasigedau, liko tam tikras nesmagumas, kad konkurso procedūros ne pačios skaidriausios.

„Tokios užuominos, kad turėčiau jame dalyvauti, tikrai ne. (...) Kai buvo paskelbtas tas konkursas, tai kadangi aš esu daug kur dirbusi, tai iš įvairių pusių buvo ir taip, ir ne, ir nebandyk, ir kam tu ten lendi, tai visokių tų emocijų buvo tuo metu. Ir ką reiškia raginimas?  Tai konkretaus žmogaus sprendimas - dalyvauti ar ne. Sprendimą priėmiau tikrai nelengvai, nes puikiai suprantu, kur einu, kokia atsakomybė ir kiek ten reikės dirbti. Taip kad šitoj vietoj ar ragina kažkas, ar neragina, čia yra nulis sveikų, mano nuomone“, - BNS kalbėjo naujoji VMI vadovė.

„Aš nesitariau su niekuo, atvirai pasakysiu, net vyrą pastačiau prieš faktą“, - pridūrė ji.

Vėliau kalbėdama su BNS, E.Janušienė sakė, kad siekti VMI vadovo posto nutarė po skandalingos šių metų pradžioje atleisto VMI vadovo Dainoro Bradausko istorijos.

„Galbūt jeigu vadovas būtų iš VMI kitomis aplinkybėmis išėjęs, aš nebūčiau galvojusi. Bet tos aplinkybės mane, tiek metų išdirbusią toje sistemoje, įskaudino, už sistemą buvo skaudu“, - teigė ji.

Profesionalė, galinti pertvarkyti VMI?

Pasak V. Šapokos, VMI yra ta institucija, kuriai reikalingas prisiimantis atsakomybę, strategiškai mąstantis, aukšta kompetencija bei pagarba valstybei pasižymintis vadovas. 

„Tikiu, kad naujoji vadovė sustiprins VMI iš vidaus bei kurs teisingus santykius su išoriniais klientais. Ir mes matysime skaidrią, pavyzdingą, efektyviai veikiančią instituciją, kurios pagrindiniai veiklos prioritetai bus gerėjantis mokesčių surinkimas bei rezultatyvi kova su šešėline ekonomika“, – pranešime sakė V. Šapoka.

„Jos kompetencija audito, mokesčių įstaigos vidaus išmanumo srityse abejonių nekelia“, - E. Janušienę apibūdino finansų ministras V. Šapoka.

M. Kaseliausko manymu, tai, ar E. Janušienė yra kieno nors statytinė, parodys jos veikla.

„Priklausys nuo to, kaip ji elgsis, kaip savo sprendimus derins su visomis suinteresuotomis šalimis. Labai lengva dirbti, kai dirbti prie to finansų ministro, kuris tave paskyrė. Įdomybės prasideda, kai pasikeičia ministrai, Vyriausybės, kai ateina kiti politiniai flangai - tada viskas ir pasimato“, - BNS kalbėjo M.Kaseliauskas.

Vis dėlto buvęs VMI vadovas E. Janušienei negailėjo gerų žodžių.

„Ji kaip žmogus yra gana stipraus charakterio, aktyvi, užsispyrusi, tiesmukiška, labai kategoriška. Bet čia geros savybės. Gal kažkur lankstumo ir pritrūkdavo (...) Kai pradėjo dirbti departamente (VMI Kontrolės departamente - BNS), ypač sustiprino PVM kontrolės sritį, akcijas organizavo, ypač kelias geras akcijas padarė medienos prekybos srity, kur buvo daug problemų. Jos stiprumas tikrai pasijautė“, - pasakojo M. Kaseliauskas.

Buvusi Lietuvos banko valdybos narė, Seimo narė konservatorė I. Šimonytė, su E. Janušiene banke dirbusi 2013-2016 metais, mano, jog naujajai VMI vadovei bus labai svarbi jos komanda.

„Profesine prasme neturiu kažkokių priekaištų. Tai, ką ji dirbo, dirbo gerai. (...) Klausimas - kas bus komanda? Suformuoti tą komandą, su kuria tu galėtum pakeisti tą ypatingai paskutinio laikotarpio kankolų laikymo kultūrą ir principus, tiesiog reikia daugiau žmonių. Inspekcijoje tai nėra lengva - yra daug žmonių, kurie dirba už gana kuklų atlyginimą ir juos kažkaip motyvuoti ir uždegti, kad jie permąstytų savo požiūrį ir reikšmę valstybei, nėra labai lengva“, - BNS sakė I. Šimonytė.


Šiame straipsnyje: Edita JanušienėVMIVMI vadovė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Julius

Julius portretas
Ir vėl politiškai paskirtas valstiečių asmuo. Kaune visos VMI vadovaujančios moterys paskirtos tai Bradauskų šeimos, tai Starkevičiaus. Gal nauja vadovė peržiūrės, kad nežiūrint į tai, kad pati paskirta į pareigas be konkurso, ar gali Kaune vadovauti bobos užėmusios pareigos prastumtos politikų ir savo diedų vėlgi meilužių.

NA NA

NA   NA portretas
įdomu su kieno protekcija ji gavo šį postą ,_______jei moteriškė dirbs be stogo ,ir dar sąžiningai ,tai vargu ar ilgai išsilaikys ,,,sėkmės ,bandyti laimę ,kito nelaimėje ,,,,,,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių