Quantcast

Valstybės kontrolė: Turizmo departamentas netikrino kelionių organizatorių

  • Teksto dydis:

Valstybės kontrolei (VK) pareiškus, kad Ūkio ministerijos valdomas Turizmo departamentas pernai dirbo netinkamai ir neefektyviai išleido 753 tūkst. eurų, departamentas teigia, kad veikė pagal galiojusius įstatymus.

„Šių metų pavasarį priimtos ir nuo lapkričio įsigaliosiančioa naujos Turizmo įstatymo nuostatos griežčiau reglamentuoja kelionių organizatorių kontrolę. Turizmo departamentui jos suteikia žymiai daugiau galių efektyviau stebėti ir prižiūrėti paslaugų teikėjus“, - teigiama departamento pranešime.

Anot jo, 753 tūkst. eurų jis išleido ne tik kelionių organizatorių stebėsenai, bet ir kitoms funkcijoms.

Valstybės kontrolė antradienį paskelbė, kad Turizmo departamentas netinkamai vykdė savo funkcijas.

„Audito metu ministerija ir jai pavaldžios įstaigos geranoriškai atsižvelgė į auditorių pastabas ir įgyvendino jų rekomendacijas. Tačiau kai kurių klaidų ištaisyti nebeįmanoma – pinigai išleisti neracionaliai, nesilaikant teisės aktų. Be to, dėl netinkamos turizmo paslaugų tiekėjų priežiūros yra rizika, kad valstybei gali grėsti žalą patyrusių keliautojų ieškiniai“, - teigiama VK pranešime.

Kontrolieriai nurodė, kad departamentas netikrino kelionių organizatorių, neturėjo rizikų vertinimo sistemos, įmonių konsultavimo tvarkos.

Kontrolieriai taip pat išsakė pastabų dėl kitų Ūkio ministerijos įstaigų, pavyzdžiui, Nacionalinis akreditacijos biuras mokė ekspertus, nors to neprivalo daryti. Be to, ministerija neteisingai atsiskaitydavo su eksporto skatinimo agentūra „Versli Lietuva“ - jai už paslaugas mokėjo ne už faktiškai sugaištą, o už vidutinį laiką - taip esą sumokėta 221 tūkst. eurų.

Pernai po kelių kelionių organizatorių bankrotų ūkio ministras nepratęsė buvusios departamento vadovės Raimondos Balnienės kadencijos. Naująja departamento vadove šiemet sausį tapo Jurgita Kazlauskienė.

Po bendrovių žlugimo pernai buvo pakeistas įstatymas, taip pat šį pavasarį Seimas priėmė dar papildomų pakeitimų, Turizmo departamentui suteikiant daugiau teisių ir įpareigojimų kontroliuoti kelionių organizatorius.

Pernai žlugo du išvykstamųjų kelionių organizatoriai - „Go Planet Travel“ ir „Fresh Travel“, o šiemet - „Voyage Voyage“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių