Quantcast

Valstybės kontrolė pasigenda priemonių kovojant su žmonių prekyba

  • Teksto dydis:

Valstybės kontrolė Lietuvoje pasigenda priemonių, kurios būtų nukreiptos prieš prekybą žmonėmis.

Tokias prevencines priemones vykdo tik Vidaus reikalų ministerija ir vienintelė į jos prašymą prisidėti atsiliepusi institucija - policija. Tuo metu daugiau nei pusėje savivaldybių 2011-2014 metais nebuvo vykdoma jokia prevencinė veikla, nurodo kovos su žmonių prekyba auditą atlikusi Valstybės kontrolė.

„Policijos vykdomų priemonių nepakanka, kad būtų pašalintos esminės prekybos žmonėmis nusikaltimų sąlygos. Be to, parenkant priemones nebuvo pakankamai įvertinta nusikaltimų raiškos specifika atskirose vietovėse“, - informavo valstybės auditoriai.

Institucijos teigimu, Kauno apskrityje vykdyta priemonė, skirta tik prekybos žmonėmis prostitucijai sąlygoms šalinti, nors daugiau nei pusė ten įvykdomų tokių nusikaltimų susiję su žmonių pardavimu priverstiniam darbui ir nusikalstamų veikų darymui.

Įstaiga pabrėžia, kad valstybės institucijos nėra įpareigotos stiprinti kovą su prekyba žmonėmis, nors valstybė tokį tikslą kelią. Kaip problema įvardyta ir tai, jog Lietuvoje nėra šių nusikaltimų statistikos, informacijos apie jų priežastis ir sąlygas.

„Tinkamai nepasirengta identifikuoti prekybos žmonėmis aukas. Nepakankamai reglamentuota, kaip turėtų būti organizuojamas pagalbos teikimas, identifikavus prekybos žmonėmis auką: nenustatyta, kokios institucijos, kokiais atvejais, per kokį terminą ir kam turi perduoti informaciją apie nukentėjusįjį bei kokią informaciją ir kokiu būdu suteikti nukentėjusiajam, todėl ne visos šio nusikaltimo aukos sulaukia tinkamos pagalbos“, - konstatavo įstaiga.

Pateiktais duomenimis, į vieną iš pagalbą teikiančių nevyriausybinių organizacijų – Vyrų krizių centrą – nuo 2012 iki 2014 metų prašydami suteikti laikiną būstą kreipėsi 14 nukentėjusių nuo prekybos žmonėmis. Iš jų būstas buvo suteiktas keturiems vyrams, dar šeši pastogę surado pas gimines ar pažįstamus, o 4-ių likimas buvo nežinomas.

„Nesuteikus būsto nukentėjusiesiems nuo prekybos žmonėmis, gali būti neužtikrinama tinkama jų apsauga, didėja rizika pakartotinai tapti šio nusikaltimo aukomis“, - nurodo auditoriai.

Valstybės kontrolė Socialinės apsaugos ir darbo bei Vidaus reikalų ministerijoms pateikė rekomendacijas, kaip spręsti minėtas problemas.

Europolo duomenimis, Europoje nuo prekeivių žmonėmis kasmet nukenčia apie 120 tūkst. žmonių. Kokie prekybos žmonėmis mastai Lietuvoje, tikslių duomenų nėra. Prieš kelias savaites Lietuvoje viešėjęs Jungtinės Karalystės kovos su šiuolaikine vergove komisaras Kevinas Hylandas patvirtino, kad šiuolaikinės vergovės aukomis pernai Didžiojoje Britanijoje galėjo būti 69 lietuviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių