Quantcast

Vaiko teisių apsaugos centralizacija: dėl ko nerimauja ministras?

Liepą turinčioje pradėti veikti naujoje vaiko teisių apsaugos tarnyboje žada dirbti mažiausiai 90 proc. dabar savivaldybėse dirbančių vaiko teisių specialistų, teigia socialinės apsaugos ministras.

Lino Kukuraičio teigimu, darbo pasiūlymai pateikti visiems 375 vaikų teisių specialistams, kurie dirba savivaldybėse.

Iš 59 savivaldybių sulaukta atsakymų, kad kol kas 8 proc. darbuotojų nesutinka pereiti į naująją struktūrą.

„Laukiame naujausių duomenų ir tada turėsime galutinį procentą, bet bent jau dėl 89,26 proc. darbuotojų esame tikri, kad jie pereis į naują struktūrą“, – antradienį Seime per Vyriausybės pusvalandį teigė ministras.

Jis Seimo nariams pristatė, kaip vyksta pasirengimas liepos 1 dieną įsigaliosiančiai naujai centralizuotai vaiko teisių apsaugos sistemai.

Pasak L. Kukuraičio, planuojama, kad naujoje struktūroje dirbs 644 darbuotojai.

Tas netikėjimas, kad nauja sistema veiks, tas iššūkis yra tarp mūsų. Jis yra merų galvose, administracijos galvose, kai kurių vaikų teisių specialistų galvose.

Darbuotojų perkėlimo procedūros bus pradėtos balandžio 15 dieną.

Ministro teigimu, savivaldybės sutiko perduoti vaiko teisių specialistams 42 automobilius, 44 bus papildomai nuomojami.

„Tai turėtų užtikrinti poreikį tiek kasdieniu pagrindu lankyti šeimas ir užtikrinti transporto poreikį, tiek užtikrinti budėjimą, kurį mes organizuosime per budinčiuosius, o taip pat ir mobiliųjų komandų poreikį“, – tvirtino L. Kukuraitis.

Pasak jo, jau pasirūpinta darbuotojų telefonais, kompiuteriais, baldais ir kitomis darbo priemonėmis.

„Reikia pasakyti, kad dabar jau vaikų teisių specialistai uždirba daugiau negu vidutinis darbo užmokestis. Vaikų teisių specialistų vidurkis yra didesnis ir tai yra bent jau regionuose pakankamai aukštas darbo užmokesčio apmokėjimas. Dėl to mes tikimės bent jau regionuose surinkti pakankamą kompetenciją“, – sakė L. Kukuraitis.

Kaip vieną kylančių iššūkių ministras nurodė netikėjimą nauja vaiko teisių apsaugos sistema.

„Tas netikėjimas, kad nauja sistema veiks, tas iššūkis yra tarp mūsų. Jis yra merų galvose, administracijos galvose, kai kurių vaikų teisių specialistų galvose“, – teigė L. Kukuraitis.

Jo teigimu, su tokiu požiūriu susiduriama maždaug pusėje savivaldybėje.

Nuo šių metų liepos 1 dienos vaiko teisių apsaugos sistema taps centralizuota: Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba taps centrine valstybine vaiko teisių apsaugos institucija, o dabar savivaldybėse dirbantys vaiko teisių apsaugos skyrių darbuotojai – šios institucijos darbuotojais.

Reformuojant vaiko teisių apsaugos sistemą numatoma ne tik centralizuoti vaiko teisių apsaugos skyrius, bet ir kurti mobilias pagalbos šeimai komandas, taip pat pavaldžias centrinei valdžiai. Jos su šeimomis dirbtų, pavyzdžiui, tais atvejais, kai vaikas paimamas iš šeimos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pavargusi nuo sistemos

Pavargusi nuo sistemos portretas
Is arti matau sios naujos sistemos "privalumus". Stresas, įtampa, tvarkų neaiškumas. Trūksta mokymų, pasirengimad naujovems itn pavirsutiniskas. Vien tik skambios frazes. Vaikus paima, tuoj grazina. Ir koks tai signalas tevams...paims, vistiek grazins, kam tie ipareogojimai ir ju vykdymas. Vaikai traumuojami. Specialistu idirbis suniui ant uodegos....teisejas atmeta bylas, nes vaikas buvo paimtas sveikas..t.y. nesuzalotas, ne komos busenoj ir gyvas. Absurdo teatras...baisu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių