Quantcast

Užsieniečių egzaminavimas: išvengti korupcijos padėtų rotacija?

  • Teksto dydis:

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), siekdama sumažinti korupcijos rizikas egzaminuojant Lietuvos pilietybės ar leidimo gyventi šalyje siekiančius užsieniečius, siūlo rotuoti komisijų narius, aiškiau nustatyti patikrinimų tvarkas.

Tokius siūlymus STT teikia atlikusi antikorupcinį vertinimą dėl valstybinės kalbos mokėjimo ir Konstitucijos pagrindų egzaminavimo tvarkos.

Jis atliktas vykstant ikiteisminiam tyrimui dėl galimos Vilniaus rajono valstybinės kalbos mokėjimo ir Konstitucijos pagrindų egzaminų kvalifikavimo komisijos narių korupcijos.

STT pažymi, kad nėra pakankamai aiškiai reglamentuota, kada egzaminuojami asmenys turi specialiųjų poreikių. Tokiam žmogui gali būti pritaikoma egzamino vykdymo tvarka ir pakeista egzamino vieta.

Tarnyba siūlo detalizuoti pažymų apie kandidatus, turinčius specialiųjų poreikių, išdavimo ir tokių asmenų egzaminavimo tvarkas, nes šiuo metu galima neskaidriai pritaikyti asmeniui kur kas palankesnę egzaminų vykdymo tvarką.

STT taip pat sako, kad nėra aišku, iš kokių asmenų turėtų būti sudaroma Valstybinės kalbos mokėjimo ir Konstitucijos pagrindų egzaminų kvalifikavimo komisija, nenustatytas komisijos rotacijos principas.

Tarnyba siūlo komisijos nariams nustatyti nepriekaištingos reputacijos reikalavimus ir rotaciją, kad tas pats asmuo negalėtų būti įtraukiamas į toje pačioje savivaldybėje formuojamos komisijos sudėtį, pavyzdžiui, daugiau kaip du kartus iš eilės.

STT korupcijos prevencijos specialistai taip pat pasiūlė apsvarstyti galimybę migracijos padalinių darbuotojams leisti inicijuoti užsieniečio pateiktų dokumentų, patvirtinančių valstybinės kalbos mokėjimo ir Konstitucijos pagrindų egzaminų išlaikymo faktą, teisėtumo patikrinimą.

Pateikus antikorupcinį vertinimą, Švietimo ir mokslo ministerija ir Migracijos departamentas per du mėnesius turės informuoti STT, kaip atsižvelgta ar numatoma atsižvelgti į antikorupcinio vertinimo išvadoje pateiktus pasiūlymus.

Lietuvių kalbos ir Konstitucijos žinias tikrinančias komisijas sudaro savivaldybės. Lietuvių kalbos ir Konstitucijos pagrindų egzaminų pažymėjimai reikalingi teikiant prašymus Migracijos departamentui dėl leidimų nuolat gyventi Lietuvoje. Kreiptis dėl leidimo nuolat gyventi šalyje gali asmenys, čia laikinai pragyvenę penkerius metus.

STT pareigūnai liepą sulaikė tris Vilniaus rajono valstybinės kalbos mokėjimo ir Konstitucijos pagrindų egzaminų kvalifikavimo komisijos narius. Jie įtariami už atlygį sudarę galimybę užsieniečiams neteisėtai gauti leidimą nuolat gyventi Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Briuselio paklusniesiems

Briuselio paklusniesiems  portretas
Kodel jauni vyrai nuotraukoje , kur moterys ir vaikai ? Nustokit vaidinti demokratiją.

Makas

Makas portretas
Rotuoti juos reikia namo ir kuo skubiau. Valkatu ir savu per akis.

manyciau 90% tu babaju studentu

manyciau  90%  tu  babaju  studentu   portretas
nemoka nei rasyt ,nei skaityt ...duos y ,,,lapa,,,[delna] rektoriuj ir ,,,studijuoja,,, lietuvoj gaudami valstybiny islaikyma ...o jus bomziaros lietuviski toliau trynkites po konteinerius duonos ieskodami...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių