Quantcast

Užsieniečiams pabėgėlių centre neužtikrinamos tinkamos sąlygos

  • Teksto dydis:

Užsieniečių registracijos centre Pabradėje pabėgėliams neužtikrinamos tinkamos sąlygos, konstatuoja Seimo kontrolierių įstaigos vadovas Augustinas Normantas.

Apsilankęs centre A.Normantas pažymi, kad įstaigoje nėra užtikrinami sulaikytų prieglobsčio prašytojų ir kitų sulaikytų užsieniečių atskiro apgyvendinimo reikalavimai. Taip pat nustatyti trūkumai dėl gyvenamųjų patalpų ir higienos normų reikalavimų įgyvendinimo:

„Patalpose vienam asmeniui neužtikrinamas 5 kvadratinių metrų plotas, patalpos nepakankamai gerai šildomos, natūralus ir dirbtinis apšvietimas neatitinka nustatytų reikalavimų“, - pranešime spaudai teigė A.Normantas.

A.Normantas primena, kad pabėgėlis – tai asmuo, kuris dėl objektyvių priežasčių – baimės būti persekiojamas dėl rasės, religijos, priklausymo tam tikrai socialinei grupei ar politinių įsitikinimų, pagaliau, karo, bėga iš šalies, todėl nacionalinių ir tarptautinių teisės aktų reikalavimų nesilaikymas užtikrinant šių asmenų teises neturėtų būti toleruojamas.

Seimo kontrolierius Užsieniečių registracijos centro vadovams siūlo imtis priemonių, užtikrinančių principinius užsieniečių apgyvendinimo reikalavimus: „Vadovai turėtų apsvarstyti galimybes atskirai apgyvendinti pažeidžiamus, taip pat konfliktuojančius, asmenis“, - sako kontrolierius.

Pateiktose rekomendacijose Užsieniečių registracijos centro vadovai raginami užtikrinti teisės aktų reikalavimus atitinkantį gyvenamąjį plotą vienam asmeniui. Taip pat pasirūpinti tinkamu šildymu, apšvietimu, švara – užtikrinti sanitarinių įrenginių veikimą: „Būtina atlikti sulaikytų užsieniečių bendrabučio antrame aukšte esančių higienos patalpų generalinį valymą“.

A.Normantas ragina gerbti žmogaus teisę į religijos laisvę, todėl išvadose siūlo tiekti maitinimą pagal laikomų asmenų kultūrinius ir religinius įsitikinimus, taip pat, prireikus – pagal dietinio maitinimo valgiaraštį: „Vertėtų sudaryti tinkamas sąlygas sulaikytų užsieniečių bendrabutyje apgyvendintiems asmenims patiems gaminti maistą“.

Pastabų dėl islamą ar budizmą išpažįstančių asmenų maitinimo ne pagal jų religinius įsitikinimus dar metų pradžioje išsakė lygių galimybių kontrolieriaus pareigas laikinai einanti vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė. Po to centre apsilankęs vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas pasirašė dokumentų pakeistimus, nustatydamas šio centro gyventojams sąlygas nevalgyti kiaulienos ar apskritai mėsos.

Seimo kontrolieriaus išvadoje sakoma, jog „pastebėtina, kad, pavyzdžiui, kiaulienos patiekalų išties sumažėjo“, tačiau „valgiaraščiuose nebuvo įrašyta, į kokį patiekalą gyventojai gali pakeisti pirmiau nurodytus ir kitus jiems dėl religinių bei kitokių priežasčių nepriimtinus patiekalus“.

„Seimo kontrolierius pastebėjo, kad ir net ir po teisės akto pakeitimų neužtikrinta asmens teisė į religinį apsisprendimą - kad būtų maitinimas teikiamas pagal religinius įsitikinimus“, - BNS sakė Seimo kontrolierių įstaigos viešųjų ryšių specialistas Vytautas Valentinavičius.

Seimo kontrolierius džiaugėsi, kad Užsieniečių registracijos centre prieglobsčio prašytojams ir sulaikytiems užsieniečiams užtikrinama teisė pasivaikščioti, o prieglobsčio prašytojams organizuojamas užimtumas, tačiau pastebi, kad užsieniečiai ne visuomet yra įtraukiami į užimtumo programas.

„Reikėtų skirti didesnį dėmesį sulaikytų užsieniečių užimtumo organizavimui, imtis priemonių, kad laikomiems asmenims būtų sudaromos visos galimybės atlikti jų pageidaujamas religines apeigas“, – išvadose pastebi Seimo kontrolierius A.Normantas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių