Quantcast

Uždegė žalią šviesą vaiko teisių apsaugos sistemos centralizavimui

Vyriausybė posėdyje trečiadienį pritarė vaiko teisių apsaugos skyrių pertvarkai. Pagal ją skyriai taptų pavaldūs nebe savivaldybėms, o Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos įstaigai.

„Pagrindinės nuostatos – tos, kurios vasario 14 dieną buvo pasiūlytos, struktūrinės nuostatos, kad vaiko teisių skyriai būtų centralizuojami, pavaldūs ministerijos pavaldžiai įstaigai tam, kad unifikuotume, standartizuotume vaiko teisų apsaugą visoje šalyje (...), nesikeičia. Taip pat ir mobilios komandos, kaip pagalba biologinėms šeimoms, jeigu iš jų paimami vaikai, taip pat tarpinstitucinis bendradarbiavimas, kuris yra privalomas ir nustatomi laikotarpiai, per kiek, kas, kada turi įsijungti“, – apie pertvarką, kuriai Vyriausybė išsakė principinį pritarimą, trečiadienį žurnalistams kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Šias pataisas po sausį Kėdainiuose įvykusios tragedijos, kai mirė sunkiai namuose sumuštas keturmetis, parengė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje veikusi tarpinstitucinė darbo grupė, o siekiant skubos prieš neeilinę Seimo sesiją registravo keli Seimo nariai.

„Seimo komitetas, kaip suprantu, jau kitą savaitę pradeda labai intensyviai svarstyti. Komiteto pirmininkas minėjo, kad mažiausiai penkių susitikimų reikia komitetui, mažiausiai penkių svarstymo posėdžių, ir jeigu apsvarstys, tai gal dar į svarstymo stadiją mes spėsime pavasario sesijoje į plenarinį, o priėmimas turbūt būtų rudenį“, - žurnalistams sakė L.Kukuraitis.

„Bet kuriuo atveju mes nuo sausio planuojame biudžete lėšas, kad ta pertvarka vyktų: centralizavimas, mobilios komandos, papildomi socialiniai darbuotojai“, – teigė jis.

Kaip nurodo minsiterija, numatyta sustiprinti pagalbą vaikui ir tėvams, susidūrusiems su krizine situacija, užtikrinant jiems reikiamas paslaugas ir kitą būtiną pagalbą.

„Su vaikais ir šeimomis dirbs tik aukščiausios kvalifikacijos specialistai“, – teigia ministerija.

Pagal pataisas, teritorinėse vaiko teisų apsaugos tarnybose galės dirbti tik penkių specialybių profesionalai (psichologai, socialiniai pedagogai, specialiųjų poreikių pedagogai, teisininkai, socialiniai darbuotojai), turintys darbo su vaikais patirtį (atitinkamą darbo stažą ar savanorystės 1 metų patirtį).

Ministerija atkreipia dėmesį, kad nelaukiant įstatymo priėmimo jau dešimtyje savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyrių veikla yra organizuojama visą parą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Iškrypėlis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių