Quantcast

Už nusavintas Pliaterių meno vertybes – solidi kompensacija

Vyriausybė paskyrė 408 tūkst. eurų už sovietų nacionalizuotas grafų Pliaterių šeimos meno vertybes.

Vilniaus apygardos teismas šių metų kovą paskelbtu sprendimu trims paveldėtojams priteisė minėtą sumą – ja įvertinti 58 meno kūriniai, nacionalizuoti iš Švėkšnos ir Vilkėno dvarų Šilutės rajone.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, dvarai grąžinti Pliaterių giminės paveldėtojams, tačiau meno vertybės liko valstybės nuosavybe, nes pagal Lietuvos įstatymus valstybinių muziejų fondas yra valstybės nuosavybė ir šio fondo muziejinės vertybės ankstesniems savininkams negrąžinamos.

Minėtos 58 meno vertybės, daugiausia paveikslai, yra perduotos Telšių muziejui „Alka“.

Bylos dėl šių vertybių nagrinėtos keliolika metų, iš pradžių dėl jų teisėsi grafienė Felicija Laimė Broel Platerienė, o šiai 2015 metais mirus – jos turto paveldėtojai.

Ieškovams atstovavęs advokatas Jonas Leikauskas BNS anksčiau pasakojo, kad dabartiniai paveldėtojai yra Lietuvos ir Jungtinių Amerikos valstijų piliečiai.

„Platerienė vaikų neturėjo, bet yra kitos eilės giminaičiai. Du paveldėtojai gyvena Čikagoje, viena – Vilniuje, jiems teismas priteisė pinigus ir jie yra išreiškę valią, kad priteista suma būtų padalinta visiems trims lygiomis dalimis“, – pasakojo J. Leikauskas.

408 tūkst. eurų iš Vyriausybės rezervo skirti Kultūros ministerijai, kad ši savo ruožtu įvykdytų teismo sprendimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių