Quantcast

Už nedidelio narkotikų kiekio atsisiuntimą bausmės nešvelnins

Seimas atmetė opozicinių konservatorių atstovo Mykolo Majausko siūlymą švelninti bausmę už nedidelio narkotikų kiekio narkotinių medžiagų kontrabandą.

Už jo inicijuotas Baudžiamojo kodekso pataisas ketvirtadienį po pateikimo balsavo 17 Seimo narių, prieš buvo 27, susilaikė 15 parlamentarų.

Šiuo metu narkotikų kontrabanda, nepriklausomai nuo narkotinių medžiagų kiekio, baudžiama kaip ir ginklų, sprogmenų ar radioaktyviųjų medžiagų kontrabanda – laisvės atėmimu nuo trejų iki dešimties metų.

M. Majauskas siūlė už didelio narkotinių medžiagų kiekio gabenimą per sieną palikti tokią pačią bausmę, tačiau sankcijas už mažesnį kiekį prilyginti dopingo kontrabandai, už kurią gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Pasak Seimo nario, esamas reguliavimas lemia paradoksalią situaciją, kai gatvėje įsigijus kanapių gresia bauda arba laisvės atėmimas iki dvejų metų, o paštu iš užsienio atsisiuntus suktinę – nuo trejų iki dešimties metų nelaisvės.

„Atsisiuntimas nedidelio kiekio internetu užtraukia sunkaus nusikaltimo bausmę, įstatymas nediferencijuoja bausmių už kiekį, ir kaip tie, kurie vežė pusantros tonos hašišo, lygiai taip pat jaunuoliui, kuris atsisiuntė suktinę, gresia nuo trijų iki dešimties metų nelaisvės“, – tvirtino M. Majauskas.

Smulkus nedidelis kiekis narkotinių medžiagų, kuriuos siunčiasi, sudaro daugiau kaip 80 proc. visų muitinės tyrimų.

Parlamentaras taip pat tikino, kad nedidelį kiekį narkotikų iš užsienio atsisiunčiančius jaunuolius gaudantys pareigūnai neturi laiko koncentruotis ties stambios narkotikų kontrabandos tyrimais.

„Smulkus nedidelis kiekis narkotinių medžiagų, kuriuos siunčiasi, sudaro daugiau kaip 80 proc. visų muitinės tyrimų“, – sakė konservatorių atstovas.

Prieš projektą kalbėjęs „valstietis“ Dainius Gaižauskas tvirtino, kad M. Majausko siūlomos pataisos užkirstų kelią įtariamos narkotikų kontrabandos atvejais taikyti kriminalinę žvalgybą, nes nusikaltimas būtų perkeltas į apysunkių kategoriją.

Tokia veika nebepatektų į Kriminalinės žvalgybos įstatyme įtvirtintų apysunkių nusikaltimų, kurių pagrindu gali būti atliekamas kriminalinės žvalgybos tyrimas, sąrašą.

M. Majauskas laikosi pozicijos, kad esama bausmė Baudžiamajame kodekse buvo nustatyta ir skiriama už stambių kiekių narkotikų pervežimą per sieną su tikslu platinti, kai dar nebuvo nedidelio kiekio siuntimosi internetu reiškinio.

„Šiandien tai sukelia neadekvačias pasekmes paslydusiems jauniems žmonės, apsunkina sunkiai sergančių žmonių gyvenimus ir apkrauna bereikalingu darbu teisėsaugos pareigūnus, kurie negali koncentruotis į sisteminius, organizuotus nusikaltimus“, – sako konservatorių frakcijos atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joo

Joo portretas
I Olandija pilni lektuvai

Per anksti

Per anksti portretas
Lietuva dar iki to nedaaugo

Motiejauskas

Motiejauskas portretas
jau turbūt 5-tą kartą mėgino prastumt.Ir armonaitė labai energingai armonavo ir iš karabaso tyčiojosi..matyt nepadrožia niekas todėl kanapė gerai o karbowskis fui ne.Man patiko kap jie per kolxoznikus neprasimuša ir žolė niekap negal per sieną ivažiuoti:D)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių