Quantcast

Ugniagesių vado veikla – po STT didinamuoju stiklu

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) nustačius korupcijos rizikas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente (PAGD), Vidaus reikalų ministerija (VRM) pradėjo departamento direktoriaus Kęstučio Lukošiaus tarnybinį patikrinimą.

„VRM vertina STT pateiktą medžiagą, didžiąją dalį medžiagos sudaro informacija, kurią pati VRM ir pateikė STT įvertinimui. Dėl K. Lukošiaus vykdomos individualios veiklos ir galbūt gaunamų pajamų yra pradėtas tarnybinis Vidaus reikalų ministerijos inspektoriaus patikrinimas“, – BNS sakė ministro atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius.

STT, įvertinusi PAGD veiklą, dar gegužės pradžioje nustatė, kad egzistuoja glaudūs PAGD darbuotojų ir gaisrinės saugos srityje veikiančio verslo ryšiai, o kai kuriems verslo subjektams galėjo būti sudaromos išskirtinės sąlygos.

Anot K. Vaitkevičiaus, STT šiuo metu dar atlieka antikorupcinį vertinimą, kuris taip pat bus svarbus tarnybiniam direktoriaus patikrinimui.

„Matome, kad patvirtinta ta pati anksčiau skelbta informacija, kad žmogus yra atėjęs iš verslo. Vertiname, ar tie ryšiai veikia dabartinius sprendimus. Bent jau kol kas to nematyti, bet į šiuos klausimus bus galima atsakyti tiek atlikus tarnybinį patikrinimą, tiek gavus STT antikorupcinį vertinimą“, – sakė K. Vaitkevičius.

Lietuvoje problema yra dėl to, kad esi kažką daręs, mokesčius mokėjęs, kažkuo vertęsis.

K. Lukošius turi individualios veiklos liudijimą, tačiau šio fakto nėra deklaravęs viešai. BNS jis patvirtino, kad jokios veiklos nevykdo, todėl šio fakto ir nedeklaravo. Atliekant tarnybinį patikrinimą, anot jo paties, taip pat domimasi jo priklausymu tam tikroms organizacijoms.

„Nieko nevykdau, nesu joks narys, jei kalbant apie tai, ko klausiama. Kokiais sumetimais daroma, gal galėtų Vidaus reikalų ministerija paaiškinti“, – BNS sakė ugniagesių gelbėtojų vadovas.

„Tiria daug žmonių kompetetingų, daug institucijų dirba, aš jas visas vertinu, gerbiu. Kaip sakė, būsi, turbūt, pats skaidriausias, švariausias, nuostabiausias. Tikiuosi, taip ir bus, bet Lietuvoje problema yra dėl to, kad esi kažką daręs, mokesčius mokėjęs, kažkuo vertęsis“, – pridūrė jis.

STT: ugniagesių ir verslo ryšiai kelia korupcijos rizikas

Ministerija pernai jau vertino naujienų portalo 15min.lt skelbtą informaciją, jog K. Lukošius, tapęs ugniagesių vadu, 2017-ųjų vasarį už 165 tūkst. eurų įsigijo nebaigtą statyti namą iš savo buvusio darbdavio – priešgaisrinės saugos srityje veikiančios konsultavimo ir projektų priežiūros įmonės „Poliprojektas“, valdomos taip pat PAGD dirbusio Edvardo Charžausko.

Teisės aktai numato, kad statant objektus, jiems būtina parengti gaisrinės saugos projektus, taip pat atlikti gaisrinės saugos dalies ekspertizę. Tai daro privačios įmonės. Galutinį sprendimą pripažįstant statinį tinkamu naudoti priima statybos užbaigimo komisija. Be kitų atstovų, į ją skiriamas ir vienas iš PAGD teritorinio padalinio vadovų.

„Poliprojektas“ taip pat rengia gaisrinės saugos dalies projektus, oficialiame tinklalapyje ji pristatoma kaip pirmaujanti priešgaisrinės inžinerijos paslaugas teikianti įmone Lietuvoje.

„Poliprojekto“ nuo 2014-ųjų rugsėjo valdoma įmonė „Investavimo projektai“ nupirko K. Lukošiaus turėtos įmonės „Gaisriniai tyrimai“ akcijas už 25 tūkst. eurų, savo ruožtu iš įmonės K. Lukošius už 5 tūkst. eurų nusipirko automobilį. Abu sandoriai taip pat įvyko K. Lukošiui jau tapus PAGD vadovu.

Į E. Charžausko įmonę K. Lukošius atėjo iš PAGD – čia jis karjerą pradėjo 1997-aisiais, kaip Gaisrinių tyrimų centro Gaisrų tyrimo poskyrio inžinierius, vėliau dirbo Sertifikavimo tarnybos vyriausiuoju specialistu, o 2006-aisiais tapo PAGD direktoriaus pavaduotoju ir dirbo juo iki 2008-ųjų, kai pasuko į verslą.

2008–2014 metais K. Lukošius dirbo „Poliprojekto“ projektų direktoriumi, nuo 2009-ųjų pabaigos iki 2017 vasario, su metų pertrauka 2013-2014-aisiais, jis buvo ir įmonės „Gaisriniai tyrimai“ vadovas bei akcininkas.

Šią įmonę K. Lukošius perėmė iš to paties E. Charžausko, valdžiusio ją nuo 2006-ųjų. „Gaisriniai tyrimai“ atlieka gaisrinės saugos ekspertizę. Ši įmonė 2011-aisiais buvo laimėjusi 77,8 tūkst. eurų vertės PAGD konkursą teikti mokymo paslaugas.

BNS K. Lukošius tikino namą pirkęs už banko paskolą, o išsirinkęs jį būtent iš „Poliprojekto“, nes gerai žinojęs, jog statomi namai yra kokybiški: „Man tai buvo paprasčiausias sprendimas. Jei žinotumėte, kad stato gerai, dėliojasi, rūpinasi tuo, ar rinktumėtės nežinia kur, jei kaina tokia, kaip aplink rinkos?“

Jis tikino PAGD niekaip nesprendžiantis klausimų, susijusių su priešgaisrine sauga, nes už tai atsakingas jo pavaduotojas Mindaugas Kanapickas.

Darbuotojų migracija – iš PAGD į verslą ir atgal

Asmeniškai E. Charžausko dešimtmetį valdyto „Poliprojekto“ vienintele akcininke šių metų balandžio pabaigoje registruota įmonė „Investavimo projektai“.

„Investavimo projektams“ taip pat priklauso ir „Sumanūs saugos sprendimai“, įmonei 2016-aisiais kelis mėnesius vadovavo ir E. Charžauskas, po jo, metus – buvęs Vilniaus apskrities priešgaisrinio gelbėjimo valdybos vadovas, šiuo metu – PAGD patarėjo pareigas einantis Vytautas Kaziliūnas. Jį vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas ketino siūlyti Vyriausybei skirti PAGD vadovu, tačiau siūlymą atsiėmė paties V. Kaziliūno prašymu.

„Sumaniems saugos sprendimams“ šiuo metu vadovauja buvęs „Poliprojekto“ darbuotojas Paulius Svinkūnas, iki 2007-ųjų dirbęs PAGD Gaisrinių tyrimų centre specialistu. Joje 2016-2017 metais dirbo ir dabartinis PAGD Pajėgų valdymo valdybos vadovas Laimonas Tubis, anksčiau vadovavęs Valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo skyriui.

Vieni stambiausių PAGD užsakymų laimėtojų – gesintuvų gamyba, gaisrinių automobilių gamyba ir modernizavimu užsiimančios „Iksada“ ir „Iksados gamybinis ir techninis centras“ (IGTC). Įmonėse taip pat dirba ar dirbo ne vienas buvęs PAGD ir teritorinių padalinių darbuotojas. Pavyzdžiui, IGTC nuo 2009-ųjų dirba Ritvinas Petrauskas, iki 2008-ųjų vadovavęs PAGD viešiesiems pirkimams.

„Iksada“ Registrų centrui nėra pateikusi akcininkų sąrašo nuo 1995 metų, nurodyta, jog jos generalinis direktorius – Igoris Vysockis. Verslininkas, kartu su Aleksandra Vysockaja – Sadovskiene valdo ir IGTC.


Šiame straipsnyje: Kęstutis LukošiusPAGDSTT

NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
1 is salies mafijos atskalunu kur vyksta tarpusavio giminiu dalybos tai korupcija A lygio.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių