Quantcast

Tyrimas: pagal gėjų teises Lietuva Europoje užima 36 vietą iš 49 šalių

  • Teksto dydis:

Pagal seksualinių mažumų teises Lietuva užima 36 vietą iš 49 Europos šalių, rodo naujas tyrimas.

Anot nevyriausybininkų, Lietuvoje seksualinių mažumų teisės užtikrinamos šiek tiek geriau nei daugumoje posovietinių šalių, bet diskriminacija išlieka gerokai didesnė nei Vakarų Europoje.

Tarptautinės LGBTI (lesbiečių, gėjų, biseksualių, transseksualių ir interseksualių asmenų) teisių organizacijos „ILGA-Europe“ paskelbtoje apžvalgoje įvertinta LGBTI asmenų teisinė padėtis. Sudarant tyrimą, atsižvelgta į įstatymus, apibrėžiančius teisių lygybę ir nediskriminavimą, santuokos ir partnerystės teises, neapykantos kalbą, teisinį lyties keitimo pripažinimą, susirinkimų, bendruomenių ir saviraiškos laisvę bei galimybę asmenims, persekiojamiems dėl jų seksualinės orientacijos ar lytinio identiteto, kreiptis prieglobsčio.

Lietuva tyrime įvertinta geriau nei kaimyninės Rusija (48-a vieta) ir Baltarusija (43), taip pat nežymiai aplenkė Lenkiją (37-a vieta) ir Latviją (38), bet atsiliko nuo Estijos (22).

Vertindami praėjusių metų situaciją, tyrimo autoriai atkreipė dėmesį, kad palankias nuomones seksualinių mažumų teisėms išsakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„LGBTI palankūs renginiai Lietuvoje tapo matomi 2015 metais, kai Vilniaus išrinktasis meras išreiškė paramą gėjų paradams sostinėje, o miestas pateikė sėkmingą paraišką dėl 2016 metų Baltijos šalių gėjų parado „Baltic Pride“. Prezidentė reagavo į gerai žinomo atlikėjo homofobinius komentarus, vienam vyrui buvo skirta bauda už šališkumo motyvuotą neapykantos nusikaltimą“, – teigiama ataskaitoje.

Nevyriausybininkai taip pat pabrėžė, kad visuomenės nusistatymas homoseksualų atžvilgiu išlieka nepalankus.

„Apklausos rodė, kad tik mažumai visos visuomenės yra priimtina idėja apie kolegas homoseksualus, biseksualus ir transseksualus. Bendrai nedidelė išlieka ir parama tos pačios lyties asmenų civilinėms sąjungoms bei santuokoms. Įstatymų leidybos darbotvarkėje staiga ir nepageidaujamai vėl atsirado prieštaringai vertinamas įstatymo projektas „prieš propagandą“, visus metus tęsėsi politinės diskusijos dėl civilinės partnerystės ir skirtingų lyčių, ir tos pačios lyties asmenų poroms“, – teigiama dokumente.



NAUJAUSI KOMENTARAI

felia

felia portretas
kiek zinau lietuva yra Krikscioniska salis turbut su manimi sutiksite visi dauguma yra krikstinti baznicioja tik va gaila kad krikscionis nesidomi kas yra ta krikscionibe o biblijoja visaka aiskiai parasyta kad tie vadinami gejai istiesu jie vadinami sadomitais iskrypeliais velnio sekla,del situ iskripimu Dievas sunaikino tokius miestus kaip sadomas ir gamora del situ iskrypeliu Dievas sunaikino romos imperija del situ paciu priezasciu ir dabar dievas baudzia europa leidzia uzkariaut europos salis kitatikiams musulmonams nes jie nesidaro abortu jie pries pedofilus jie pries pederastus kiek duoda jiems alaxas vaiku tiek jie ir gimdo,musu sali taip pat Dievas sunaikins nes mes nusisukom nuo Dievo musu Dievas pinigai,maistas,prisikurem sau stabu pagonisku tokiu kaip krepsinis futbolas masinos moterys ir pamirstam kad zemeja mes tik keliautojai laikinai sustoja viesbutija ir kaip mus pasauks seimininkas tuoi pat busim paimti ir duoti ataskaita uz padarytus darbus zemeja tada bus liudna

Vastas

Vastas portretas
Nesuprantu kaip vyras vyrui gali ... ,arba M + M ? Kur, kaip ir kada ?

Aris

Aris portretas
Aš nei prieš gėjus nei prieš lesbijietes,kaip jau yra nepakeisi(į smulkmenas nesileiskim)BET AŠ PRIEŠ TAI kad eina minia ir reikalauja išskirtinių teisių:šiandien leiskit mums demonstracijas,rytoj tuoktis tarpusavyje,o poryt atiduokit savo vaikus mums auginti.Esat tokie kokie est-nepakeisi,bet juk nebūtina reklamuotis.Daugelis turi savų problemų,bet neina reikalauti išskirtinių teisių su vėliavom nes tai daugelį žemina.
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių