Quantcast

Tiksliai išaiškins, kada pareigūnai gali naudoti šaunamąjį ginklą

  • Teksto dydis:

Vyriausybė pasitarime trečiadienį iš esmės sutarė dėl detalesnio reglamentavimo, kada pareigūnai gali panaudoti šaunamąjį ginklą.

„Iš esmės yra suvienodinti, patikslinti tiek fizinės prievartos, tiek psichinės, tiek šaunamojo ginklo panaudojimo atvejai ir sąlygos“, - po pasitarimo BNS sakė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Jo teigimu, ginklų naudojimo sąlygos pagal naują tvarką nei griežtės, nei švelnės, o tiesiog bus tiksliai reglamentuotos.

„Pareigūnai įpareigoti visą laiką atsakingai naudotis ginklais, bet jiems nereikės patiems galvoti, kai yra dviprasmybės ir prieštaravimai įstatymuose tarp vieno ir kito straipsnio. Manau, bus ir jie labiau apsaugoti, ir žmonės juo labiau“, - sakė S.Skvernelis.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris BNS anksčiau sakė, kad šias pataisas paskatino rengti vasarą įvykęs incidentas, kai ties Druskininkais pasieniečiams persekiojant du įtariamų kontrabandininkų automobilius buvo nušautas 18-metis.

Šiomis pataisomis aiškiai išskiriami konkretūs atvejai, kada ginklo panaudojimas galimas. Dabar įstatymai apibrėžia, kuomet ginklo panaudojimas draudžiamas – žmonių susibūrimo vietose, jeigu gali nukentėti aplinkiniai, prieš nėščias moteris, nepilnamečius, išskyrus atvejus, kai jie kelia grėsmę žmonių gyvybei ar sveikatai, o prievartos panaudojimo sąlygos nurodomos neišskiriant konkrečių priemonių.

Pagal naujai siūlomą tvarką, šaunamasis ginklas ir sprogmenys galėtų būti panaudoti tik išimtiniais atvejais, kai tai neišvengiamai būtina ir tada, kai psichinė ar fizinė prievarta buvo neveiksminga arba kyla neišvengiamas pavojus asmens gyvybei ar sveikatai.

Pataisos numato, kad pareigūnas šaunamąjį ginklą prieš asmenis galėtų panaudoti: atremdamas ginkluotą įsiveržimą į Lietuvos teritoriją, diplomatinių atstovybių, valdžios institucijų bei strateginių objektų užpuolimus; gindamasis ar gindamas kitą žmogų nuo pavojaus gyvybei ar sveikatai; išlaisvindamas įkaitus; sulaikydamas nusikalstamą veiką galimai padariusį asmenį, jeigu kyla pavojus kieno nors gyvybei ar sveikatai; sulaikydamas transporto priemonės vairuotoją, jei jis kelia neišvengiamą pavojų pareigūno arba kito asmens gyvybei.

Šiuo metu įstatyme nėra konkrečiai apibrėžti atvejai dėl šaunamojo ginklo panaudojimo, o bendrai nusakoma, kokiais atvejais pareigūnas turi teisę pavartoti prievartą. Registruotomis pataisomis smulkiau išdėstoma, kokią prievartą ir specialiąsias priemones tam tikrais atvejais turi teisę panaudoti pareigūnas, t.y., kokiais atvejais galima fizinė prievarta, kokiais – leidžiama naudoti antrankius ir surišimo priemones ir t.t.

Kaip ir dabar, šaunamasis ginklas galės būti panaudojami ne tik prieš asmenis, bet ir prieš gyvūną, laivą, orlaivį arba transporto priemonę, tačiau šiuo atveju siūloma nustatyti, kad šaunamasis ginklas galėtų būti panaudotas, tik jeigu gyvūnas, laivas, orlaivis arba transporto priemonė kelia neišvengiamą pavojų pareigūno ar kitų asmenų gyvybei ar sveikatai.

Taip pat pataisos nustato, kad pareigūnai turės būti specialiai parengti ir reguliariai tikrinami, ar jie sugeba veikti situacijose, susijusiose su šaunamojo ginklo ar sprogmenų panaudojimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių