Quantcast

Tikisi greito ir teisingo sprendimo dėl algų Lyčių lygybės institute

Eurokomisarė Vera Jourova (Vera Jurova) tikisi, kad teismas priims greitą ir teisingą sprendimą byloje, kurioje buvę ir esami Lyčių lygybės instituto (EIGE) laikinieji darbuotojai siekia tokių pačių algų, kaip nuolatiniai.

Už teisingumą, vartotojų teises ir lyčių lygybę atsakinga Europos Komisijos (EK) narė tvirtina, kad EK negali kištis į Europos Sąjungos (ES) narių darbo teisę, tačiau pabrėžia, kad šalyse turi būti sukurtos struktūros, padedančios žmonėms kovoti su nelygybe darbe.

„Kaskart, kai matau diskriminaciją, turiu žinutę žmonėms: privalote gintis ir išnaudoti visas teisines galimybes. Be jokio išankstinio nusistatymo, koks bus sprendimas, aš visada raginu žmones eiti ir pasinaudoti teisinėmis galimybėmis“, – BNS praėjusią savaitę sakė eurokomisarė.

V. Jourova penktadienį apsilankė ir pačiame EIGE – ši oficiali ES agentūra siekia lyčių lygybės ES ir už jos ribų. V. Jourova nevertino paties instituto ir darbuotojus įdarbinusios agentūros pozicijos, jog šie darbuotojai atliko kitas funkcijas, nei nuolatiniai, todėl jiems ir mokėti bene triskart mažesni atlyginimai.

„Jie privalo gintis teisme ir tikėtis, kad teismas priims sprendimą greitai ir teisingai“, – teigė ji.

Kaip skelbė BNS, buvę ir esami laikini EIGE darbuotojai teisme siekia apginti teisę į tokius pat, kaip nuolatinių darbuotojų, atlyginimus.

Darbo inspekcija birželį įpareigojo laikinojo įdarbinimo bendrovę „Manpower Lit“, samdžiusią EIGE dirbančius laikinuosius darbuotojus, pakelti jiems algas, kad šios prilygtų nuolat dirbančių darbuotojų algoms bei sumokėti jiems šį skirtumą už pusę metų – kiekvienam po maždaug 3 tūkst. eurų.

Šeši darbuotojai teigia, kad jų atlyginimų vidurkis sudarė per 700 eurų, tuo metu tos pačios kategorijos, tą patį išsilavinimą ir darbo patirtį turinčių nuolatinių darbuotojų – beveik 2 tūkst. eurų.

Savo ruožtu „Manpower“ ir EIGE atstovai tvirtina, kad nenusižengė europiniams reikalavimams, jog už vienodą darbą institucijoje būtų mokamas vienodas atlyginimas, nes darbuotojų funkcijos iš esmės skyrėsi. Byla teisme toliau bus nagrinėjama po mažiau nei dviejų savaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių