Quantcast

Teroristų lietuviški eurai nepasieks?

Nėra nustatyta atvejo, kad per Lietuvoje veikiančius bankus būtų remiamas tarptautinis terorizmas. Tačiau finansinius nusikaltimus tiriantys pareigūnai perspėja, kad tokia grėsmė ne tik egzistuoja, bet ir didėja.

Grėsmė kyla

Neseniai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai  Vengrijoje dalyvavo tarptautiniame pasitarime, kuriame buvo svarstomos tarptautinio terorizmo finansavimo problemos. Susitikimo metu pasidalyta informacija, kiek iš ko pajamų gauna Sirijoje veikiantis kalifatas – Islamo valstybė (IS), iš kokių regionų atvykę asmenys, siunčiamos perlaidos gali būti siejamos su terorizmu.

Vėliau FNTT informavo Lietuvoje veikiančius bankus apie užsienio teroristų kovotojų ir IS keliamas grėsmes bei jų finansavimo šaltinius ir būdus.

"Grėsmė auga didėjant pabėgėlių iš karo zonų skaičiui. Pagalbos organizacijos stengiasi padėti pabėgėliams, tačiau yra tokių organizacijų, kurios paramą, prisidengdamos humanitarine pagalba, gali naudoti ir kitais tikslais, įskaitant ir teroristų finansavimą", – įspėjo finansinius nusikaltimus tiriantys pareigūnai.

Stebės įvairias organizacijas

"Tai būta įprasto susitikimo, kuriame dalyvavo finansinės žvalgybos padalinių pareigūnai, atstovai iš Jungtinių Tautų, Europolo. Kalbėta apie situaciją finansuojant terorizmą, kaip finansavimą nustatyti, koks čia ne pelno organizacijų, bankų vaidmuo. Kitaip sakant, buvo dalytasi patyrimu. Lietuva šioje srityje jokios patirties dar neturi. Susitikimas naudingas tuo, kad pamatai, kas vyksta kitose valstybėse, ypač tose, kurios susiduria su terorizmu", – FNTT Pinigų plovimo prevencijos valdybos viršininkas Sigitas Šileikis teigė, kad pavaldinių išvyka į Vengriją buvo naudinga.

Paprašytas įvardyti galimus teroristų finansavimo šaltinius, S.Šileikis vardijo, kad įtarimų gali kelti finansinės operacijos, sietinos su Sirija, Persijos įlanka, dėmesio turi sulaukti ir iš ten atvykę migrantai. Pašnekovas pažymėjo, kad didesnis dėmesys bus skiriamas ne pelno siekiančioms organizacijoms, mat per jas gali būti remiamas terorizmas: "Sakykime, organizacija gauna pinigų iš daugybės su ja arba tarpusavyje nesusijusių asmenų ir dalija pinigus neaiškiems žmonėms. Į tokius požymius bankas turėtų kreipti dėmesį, informuoti mūsų tarnybą, o mes informaciją turėtume atiduoti saugumiečiams."

Vertinimas jau baigtas

2012 m. įsigaliojo nauji Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pakeitimai. Vienas iš pagrindinių naujų reikalavimų – valstybėje atlikti pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo rizikos vertinimą nacionaliniu mastu. Prieš porą metų tuometis vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas patvirtino Vyriausybės jam pavestų valdymo sričių 2014–2016 m. strateginį veiklos planą. Viename jo punktų teigiama, kad būtina nustatyti pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos lygius – atlikti nacionalinį rizikos vertinimą, pagal galimybes į pagalbą pasitelkus Pasaulio banką.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių