Quantcast

Teisingumo ministerijai svetimas teisingumas?

Konstitucija garantuoja – asmuo negali būti pripažintas kaltu, kol neįsiteisėjęs nuosprendis. Teisingumo ministerijos atstovai, atrodo, mano kitaip. Taip verčia manyti Nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų buvusio direktoriaus Marko Tokarevo istorija.

Bausti negalima pasigailėti

M.Tokarevo tarnybos stažas Lietuvos valstybei daugiau nei aštuoniolika metų. Šiandien jis bedarbis, neturi jokių socialinių garantijų, paliktas be galimybės kreiptis į Darbo biržą.

Teisingumo ministro Juozo Bernatonio įsakymu M.Tokarevas buvo nušalintas, o vėliau ir atleistas iš Nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų direktoriaus pareigų, prasidėjus ikiteisminiam tyrimui. Nebuvo laukiama, kol baudžiamojoje byloje bus priimtas galutinis ir neskundžiamas sprendimas.

Jį Aukščiausiasis Teismas priėmė šių metų balandžio 5 d. Nutartis skelbia: M.Tokarevą nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti ir bylą nutraukti, Kauno apylinkės teismo nuosprendį, kuriuo M.Tokarevas buvo išteisintas, panaikinti. Aukščiausiojo Teismo nutartimi naikinamas ir Kauno apygardos teismo nuosprendis, kurio buvęs direktorius buvo pripažintas kaltu.

Įsiteisėjusi Aukščiausiojo Teismo nutartis M.Tokarevui neatidarė durų į Nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų direktoriaus kabinetą. Teisingumo ministras J.Bernatonis raštu pareiškė: "Jūs teismo nutartimi esate pripažintas kaltu padaręs nusikaltimą."

Procesas atsikratyti

"Kaip įmanoma perskaityti ką kitą, nei rašo Aukščiausiasis Teismas?" – retoriškai klausė M.Tokarevo gynėjas Vytautas Sirvydis. – Absurdas ir nonsensas yra tai, kad Teisingumo ministerija formuluoja suprantanti, kad "nuo baudžiamosios atsakomybės esate atleistas, tačiau teismo nutartimi esate pripažintas padaręs nusikaltimą". Nieko panašaus. Teismo nutartimi panaikinti nuosprendžiai ir byla nutraukta dėl mažareikšmiškumo. Tai jokiu būdu nereiškia, kad asmuo yra pripažintas padaręs nusikaltimą."

V.Sirvydis pabrėžė dar vieną Teisingumo ministerijos suraitytą akibrokštą. Nusikaltimai yra ne šiaip sau veikos, o pačios pavojingiausios. M.Tokarevo veika net nepasiekė tokio lygio, kad būtų vadinama nusikaltimu. Gynėjas nesiliovė stebėtis, esą negali Teisingumo ministerija traktuoti Aukščiausiojo Teismo nutarties kitaip nei teisinė doktrina, Baudžiamasis kodeksas, Konstitucija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onutė

Onutė portretas
Pagal Gerb. Petrą teisingumo ministras turi nedelsiant atsistatydinti. Ar teisingumo ministras yra aukščiau Lietuvos Respublikos įstatymų? O gal tiesiog neturi kompetencijos eiti savo pareigas?

Anonimas

Anonimas portretas
Manau kad neteisingai elgiasi teisingumo ministras..

Petras

Petras portretas
tik tam, kuris sąžiningas mažuose dalykuose, galima patikėti ir didelius. Apie šį principą tik gal kitais žodžiais ir Biblijoje rašoma... pritariu teisingumo ministrui šiuo atveju
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių