Quantcast

Teisėsauga tiria, ar vaikai į Ukmergės mokyklą nebuvo įrašyti fiktyviai

Ukmergės Senamiesčio pagrindinė mokykla jau kurį laiką neturi nuolatinio vadovo – įtarimų dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo byloje sulaukusi direktorė Audra Uselienė nuo birželio nušalinta nuo pareigų.

Teismo sprendimu pareigų ji negalės eiti mažiausiai iki gruodžio pabaigos.

Direktorė nuo pareigų nušalinta teisėsaugai ėmus tirti įtarimus, kad Senamiesčio pagrindinėje mokykloje kaip pamokas lankantys vaikai nurodyti ir tie vaikai, kurie joje iš tikrųjų nesimoko ir nesimokė.

Galimas dokumentų klastojimas paaiškėjo, kai tėvai kreipės į savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir socialinės paramos skyrių dėl pašalpų, išmokų už vaikus. Skyriaus darbuotojas, turintis prieigą prie duomenų bazės, tėvų pasiteiravo, ar jų vaikai mokosi Senamiesčio mokykloje, tėvai atsakė, kad šioje mokykloje jų vaikai niekada nesimokė. Be to, nustatyta, kad kai kurie vaikai tuo metu buvo užsienyje, o duomenų bazėje nurodyta, kad jie mokosi Ukmergėje.

Kiek tokių vaikų galbūt neteisėtai buvo prirašyta prie Senamiesčio pagrindinės mokyklos, teisėsauga kol kas neatskleidžia.

Laikinai ugdymo įstaigai vadovauja iki tol direktorės pavaduotojos pareigas ėjusi Nina Lilia Galickė. Ji BNS neneigė, kad ji buvo apklausta šiame ikiteisminiame tyrime.

„Aš dabar nieko nekomentuosiu, kol vyksta ikiteisminis tyrimas“, – BNS sakė N. L. Galickė, paklausta, ar ji žinojo apie galimą nesimokančių vaikų prirašymą.

Ukmergės savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Ingrida Krikštaponienė BNS sakė, kad paaiškėjus galimiems pažeidimams, buvo sudaryta darbo grupė.

„Buvo darbo grupė sudaryta, jai pavesta nustatyti pažeidimus, aš joje buvau. Vėliau grupė pamatė, kad tai ne jos jėgoms“, – BNS tvirtino I. Krikštaponienė.

Ukmergės meras Rolandas Janickas BNS sakė, kad darbo grupei nustačius tam tikrus faktus, jis nusprendė kreiptis į teisėsaugą.

„Matėme, kad galbūt nusikalstama veikla gali būti, rimti pažeidimai“, – BNS sakė meras.

Ar mokyklos vadovė galės dirbti, parodys teisėsaugos tyrimas. Tyrimą atlieka Širvintų teisėsauga.

Generalinė prokuratūra BNS informavo, kad ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl piktnaudžiavimo ir dokumento klastojimo. Šiuo metu įtarimai pateikti vienam asmeniui dėl galimo dokumento suklastojimo, ikiteisminiame tyrime buvo apklausta asmenų specialiaisiais liudytojais.

„Šiuo metu tikslinama žala galimai padaryta neteisėtais veiksmais“, – BNS informavo prokuratūra.

Pačioje Senamiesčio pagrindinėje mokykloje mokosi 260, jo Laičių skyriuje – 18 moksleivių. Senamiesčio pagrindinė mokykla yra viena mažiausių mokyklų rajone.

Lietuvos mokyklos finansuojamos skiriant vadinamuosius mokinio krepšelius – gaunamų lėšų kiekis priklauso nuo vaikų skaičiaus.

„Čia valstybės pinigai, taip neturi taip būti“, – apie paaiškėjusį atvejį Senamiesčio mokykloje mano I. Krikštaponienė.

Apie vaikų fiktyvų prirašymą į Ukmergės Senamiesčio pagrindinę mokyklą skelbta ir maždaug prieš dešimt metų. Tuomet dienraštis „Lietuvos žinios“ rašė, kad šios mokyklos mokinių sąrašuose aptikta trečią dešimtį baigiančių, užsienyje uždarbiaujančių vyrų ir po kelis vaikus auginančių mamų pavardžių.

Senamiesčio pagrindinės mokyklos (pagrindinę mokyklą paprastai baigia 16–17 metų paaugliai) devintos klasės sąrašuose aptikta 27 metų vyro pavardė. Taip pat rasta įvairiose klasėse besimokančių 26-erių, 25-ejų, 22-ejų mokinių.

Brandaus amžiaus mokinius šeštoje, septintoje ar kitose klasėse po ketverius metus mokanti Ukmergės Senamiesčio pagrindinės mokyklos direktorė A. Uselienė tuo metu sakė įsitikinusi, kad gelbsti juos nuo nuopuolio. Tuomet Švietimo skyrius suskaičiavo, kad mokiniais paversti vyrai ir moterys per vienus mokslo metus mokyklai „uždirbo“ beveik 75 tūkst. litų (daugiau nei 21,7 tūkst. eurų) mokinio krepšelio lėšų.

Meras R. Janickas BNS sakė nežinantis, ar prieš dešimtmetį teisėsauga vykdė tyrimą dėl Senamiesčio pagrindinės mokyklos.

Vyriausioji rinkimų komisija skelbia, kad nuo 1997 iki 2000 metų direktorė A. Uselienė buvo Ukmergės rajono savivaldybės tarybos narė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gėda

Gėda portretas
dešimtmetį apvaginėjo valstybę, t.y.mus, ir nieko. Gal pagaliau atėjo laikas priversti padengti išlaidas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių