Quantcast

Teatro genijus E. Nekrošius išlydėtas amžinojo poilsio

  • Teksto dydis:

Antradienio naktį ligoninėje netikėtai miręs režisierius Eimuntas Nekrošius šiandien išlydėtas amžinojo poilsio. Kultūros bendruomenė ir E. Nekrošiaus talento gerbėjai režisieriui taria „sudie“.

Ketvirtadienį 10 valandą karstas buvo išneštas iš režisieriaus kurto „Meno forto“ salės. Tarp kūrėjo karstą išlydėjusiųjų buvo aktorės Kristina Kazlauskaitė ir Eglė Mikulionytė, aktoriai Rolandas Kazlas ir Remigijus Vilkaitis, režisierė Dalia Ibelhauptaitė, politikas Vytautas Landsbergis. 

Kūrėjas ir teatro legenda amžinojo poilsio atguls Raseinių rajone, Šiluvos miestelio kapinėse. Artimųjų pageidavimu, jis bus palaidotas privačiai. Velionio išankstinė valia buvo, kad nebūtų jokios papildomos pompastikos ir viešumo.

Atsisveikinti su infarkto pakirstu režisieriumi, kuriam vakar būtų sukakę 66-eri, trečiadienį „Meno forto“ salėje buvo galima nuo 12 iki 20 valandos.

Atsisveikinti su kūrėju plaukė minios žmonių – artimieji, jo talento gerbėjai, draugai, kolegos, šalies vadovai.


Pagerbti antradienį mirusio režisieriaus E.Nekrošiaus atminimo atvykusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad keičiantis laikams, tokių kaip E. Nekrošius nepakeis jokie žmonės. „Keičiasi epocha, keičiasi žmonės, kitos aktualijos. Ateis kiti, kitokie, bet tokie kaip Nekrošius jau niekada neateis ir tokių kaip Nekrošius mes niekada nepakeisime“, – žurnalistams Vilniuje, režisieriaus teatro „Meno fortas“ prieigose sakė prezidentė.

Pelnė daug apdovanojimų

E. Nekrošius gimė 1952 metų lapkričio 21 dieną Pažobrio kaime Raseinių rajone.  1978 metais E. Nekrošius baigė teatro režisūros studijas A. Lunačiarskio teatro meno institute Maskvoje, grįžęs į Lietuvą režisavo Kauno dramos teatre, Lietuvos valstybiniame jaunimo teatre, 1993–1997 metais buvo Lietuvos tarptautinio teatro festivalio LIFE režisierius. 1998 Vilniuje įsteigė teatrą studiją „Meno fortas“, buvo jos meno vadovas. Pripažinimą režisieriui pelnė jo Jaunimo teatre pastatyti spektakliai „Kvadratas“, „Pirosmani, Pirosmani“, „Meilė ir mirtis Veronoje“, „Ilga kaip šimtmečiai diena“, „Dėdė Vania“. Į Lietuvos teatro istoriją pateko festivaliui LIFE sukurtas „Hamletas“. Režisierius daug dirbo užsienyje – Italijoje, Rusijoje, Argentinoje. Pernai su spektakliu „Cinkas“ pagal Nobelio premijos laureatės Svetlanos Aleksijevič knygą E. Nekrošius po 26 metų pertraukos grįžo į Jaunimo teatro sceną. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre E. Nekrošius yra režisavęs keletą operų.

Jo spektakliai ne kartą skynė laurus tarptautiniuose festivaliuose. 1995 metais jis pripažintas geriausiu festivalio „Baltijskij dom“ režisieriumi. Už geriausią spektaklį, sukurtą Rusijoje, 2004 metais E. Nekrošius pelnė specialų žurnalistų ir teatro kritikų prizą „Auksinė kaukė“, taip pat buvo apdovanotas Europos Tarybos įsteigtu Naujosios teatro realybės prizu, „Auksiniu scenos kryžiumi“, Nacionaline kultūros pažangos premija. 1997 metais režisieriui įteikta Nacionalinė kultūros ir meno premija. E. Nekrošius yra apdovanotas Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju Kryžiumi, Italijos Respublikos Komandoro ordinu.

Netektis – tragedija meno pasauliui

Režisieriaus E. Nekrošiaus mirtis Lietuvos kultūrai yra tragedija, antradienį sakė buvęs operos solistas, Seimo narys Vytautas Juozapaitis. „Didis Lietuvos ir pasaulio režisūrinio teatro žemynas neteko dar vieno jį laikančio banginio“, – pridūrė režisierius Oskaras Koršunovas.

Prisiminimais apie iškilų kūrėją dalijosi ir kiti jo draugai bei kolegos. „Turbūt tai žmogus legenda, žmogus – mįslė, paslaptis, turbūt niekas ir neįminė, kas iš tikrųjų buvo Eimuntas Nekrošius. Turbūt paprastai tokie žmonės vadinami genijais, kurie labai mažai kalbėdami pasako viską arba išvis nekalbėdami pasako viską. Jų žvilgsnis, jų veido išraiška“, – sakė V. Juozapaitis.

Dainininkas Andrius Mamontovas, išgirdęs apie E. Nekrošiaus mirtį, pristigo žodžių. „Mirė mano mokytojas, žurnalistai skambina ir prašo pasakyti kažką, o žodžių nėra. Toliau tik tyla“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė dainininkas.

„Tai buvo žmogus svarus visomis prasmėmis: bendravimas su juo būdavo ne atsipalaidavimas, tas bendravimo svoris turėjo žmogiško lengvumo, ką jis galėjo jausti savo kūryboje“, – antradienį sakė režisieriaus bičiulis kompozitorius Algirdas Martinaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
net tokia giena negalit neloje isbuti ,baisu kas per zmones ,,,,

To kikis

To kikis  portretas
I tvartelu greitai supuvusiu konservu esti ir marksizmo pamaldu klausytis

Kikis paskutiniam

Kikis paskutiniam portretas
Slepkis į savo urvą,žiurke.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių