Quantcast

Tautinių mažumų gausiai gyvenamam regionui – ypatingas dėmesys

  • Teksto dydis:

Vyriausybė pasitarime aptariant, kaip įgyvendinamos priemones mažinti socialinius ir ekonominius skirtumus rytų Lietuvoje, nurodymų veikti sulaukė Aplinkos, Kultūros bei Švietimo ir mokslo ministerijos.

Ataskaitoje apie dar sausį patvirtintų priemonių įgyvendinimą probleminiais įvardijami projektai, kurių turi imtis trys ministerijos.

„Kaip pavyzdys, galime sakyti, stringa Aplinkos ministerijos projektas, susijęs su teritorijų sutvarkymu, tam tikrų sąvartynų sutvarkymu. Aplinkos ministerija šiandien paminėjo, kad tai bus daroma, tiktai iš kitų lėšų, ir bus ta priemonė toliau vykdoma“, - žurnalistams aiškino vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

„Kultūros ministerija irgi ten dėl dviejų dvarų rekonstrukcijų - klausimas yra, iš kokių lėšų bus finansuojama (...). Švietimo ministerija turėjo padidinti regioninėms priemonėms asignavimus, bet irgi kol kas tas klausimas nėra įvykdytas“, - vardijo jis.

Anot ministro, kitąmet Lietuvos regionų, kur gyvena daug tautinių mažumų, vystymui bus skiriamas ypatingas dėmesys.

„Šiandien yra pavedimas padarytas toms ministerjoms, kurios nepadarė, padaryti. Jeigu iš tikrųjų tai yra neįmanoma, nes buvo ankstesnėje finansinėje perspektyvoje kažkokios priemonės, turi siūlyti alternatyvą. Ir dar daugiau - iš tikrųjų šita priemonė su pietryčių Lietuva tampa 2016 metų Vyriausybės prioritetine priemone, kuri bus programiniu požiūriu žiūrima ir daromas monitoringas nuolatinis“, - aiškino jis.

Vidaus reikalų ministerijos rengtoje ataskaitoje išskiriama keletas projektų, kurių įgyvendinimas stringa. Pavyzdžiui, Kultūros ministerija atsisakė finansuoti Šalčininkų rajone esančio Vilkišių dvaro ir Vilniaus rajone esančio Glitiškių dvaro sutvarkymą Valstybės investicijų programos lėšomis, Aplinkos ministerija neįtraukė Lentvario parko sutvarkymo projekto į valstybės projektų sąrašą. Valstybės investicijų programos lėšų neskirta ir nelegalių sąvartynų Šalčininkų rajone tvarkymui.

Visgi dauguma Vyriausybės patvirtintų priemonių įgyvendinamos ar jau įgyvendintos. Pavyzdžiui, į Valstybės investicijų programos projektą įtraukta Vilniaus rajono savivaldybės sporto mokyklos administracinio pastato statyba, numatyta remti Dieveniškių regioninio parko sutvarkymą, Dieveniškių technologijų ir verslo mokyklos modernizavimą, plyno lauko teritorijos paruošimą investicijoms Švenčionėliuose, Lentvario geležinkelio pervažos rekonstrukciją, suplanuotos lėšos buvusio karinio miestelio Visagine pritaikymui inovatyviai pramonei plėtoti.

Pastarajam projektui, anot ūkio ministro Evaldo Gusto, gali būti skirta iki 5 mln. eurų.

„Tai yra technologinis parkas, kurį nori steigti Visaginas, ir mes įsipareigoję esame būtent, jeigu iš tikro bus parkas kuriamas remiantis sumaniosios specializacijos kryptimis, mes esame įsipareigoję tokio parko steigimą finansuoti“, - aiškino jis.

Anot Vyriausybės pranešimo, tautinių mažumų gausiai gyvenamose rytų Lietuvos savivaldybėse vien pagal VRM administruojamas 2007–2013 metų Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemones skirta 28 mln. eurų Europos Sąjungos (ES)struktūrinių fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšų. Žadama, kad 2014–2020 metais tam bus nukreiptos didelės ES ir nacionalinės investicijos.

„Jos ateis į tikslinėmis teritorijomis išskirtus Šalčininkus, Baltąją Vokę ir Eišiškes (Šalčininkų r.), Švenčionis, Švenčionėlius ir Pabradę (Švenčionių r.), Lentvarį ir Rūdiškes (Trakų r.), Maišiagalą, Nemenčinę ir Juodšilius (Vilniaus r.) bei Visaginą“, - teigiama pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių