Quantcast

Tarnybą kariuomenėje pradeda dar 500 šauktinių

  • Teksto dydis:

Šilalėje Lietuvos Respublikai iškilmingai prisiekė beveik 500 Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados ,,Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotojo pėstininkų bataliono šauktinių.

„Kiekvienam, savo priesaika šiandien davusiam žodį stoti Lietuvos sargybon, noriu palinkėti vieno – kad privalomąją karo tarnybą pamatytumėte ne kaip pareigą, bet kaip savo asmeninį indėlį į saugesnės Lietuvos kūrimą, ir jaustumėte didelį džiaugsmą, prisidėję prie stipresnės kariuomenės kūrimo,“ – nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių priesaikos ceremonijoje Šilalėje spalio 20 d. sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis. –  Atskirai noriu kreiptis ir į beveik dvi dešimtis šauktinių merginų. Siekiame būti XXI a. kariuomene, ir jūs – tvirtas mūsų visuomenės laisvės ir lygybės, progreso įrodymas. Būkite užkrečiantis pavyzdys savo seserims ir draugėms“. 

Pagal Lietuvos kariuomenės tradicijas Kario priesaikos tekstą skaityti ir visų prisiekiančiųjų karių vardu garbė  pagerbti  Kęstučio bataliono kovinę vėliavą buvo suteikta geriausiam bataliono šauktinei  –  jaunesniajai eilinei Eglei Eitutytei.  

Žemaitijos mieste Lietuvos Respublikai iškilmingai prisiekė beveik 500 Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados ,,Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotojo pėstininkų bataliono šauktinių. Jų priesaiką priėmė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas  Vytautas Žukas. 

Karius taip pat pasveikino Sausumos pajėgų vadas  brigados generolas Valdemaras Rupšys,   brigados „Žemaitija“ vadas pulkininkas Artūras Radvilas, Jurbarko, Šilalės, Pagėgių savivaldybių merai, karių artimieji, draugai.

Iškilmės prasidėjo šventomis mišiomis Šventojo Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje, po jų karinis paradas Vytauto Didžiojo gatve atžygiavo į Basanavičiaus gatvę,  kur įvyko iškilminga priesaikos ceremonija.

Devynių mėnesių trukmės tarnybą Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotajame pėstininkų batalione (Tauragės r.) spalio 2 dieną pradėjo beveik 500 nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių, iš jų – kone dvi dešimtys merginų. Keli kariai tarnauti į Kęstučio batalioną atvyko jau po priesaikos, kurią davė tarnaudami Krašto apsaugos savanorių pajėgose arba baigę bazinį karinį rengimą.

Pirmąsias aštuonias tarnybos savaites šauktiniai kariai dalyvauja baziniame kario kurse. Jo metu kariai lanko teorines paskaitas, mokosi rikiuotės ir karinio statuto, karinės taktikos, inžinerijos, topografijos, ryšių ir medicinos, susipažįsta su ginklais ir ryšio priemonėmis. Po bazinio kario kurso kariams prasidės specialisto rengimo etapas. Kolektyvinio rengimo metu šauktiniai bus mokomi veikti savo padalinio sudėtyje, atlikti jiems paskirtas užduotis.

Kario priesaiką nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai duoda po pirmųjų trijų tarnybos savaičių.

Seimo nutarimu 2017 m. nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlikti bus pašaukta 3537 jaunuoliai.  Didžioji dalis jau atlieka tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės padaliniuose. Iki metų pabaigos tarnybą pradės dar kiek daugiau nei 600 karo prievolininkų.


Šiame straipsnyje: šauktiniaikaro tarnyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Sveikas protas

Sveikas protas portretas
Uztektu atjungti vandeni ir elektra.Ir visi nusibaigtu nuo kokios viduriu siltines per pora dienu.Tai kam ta kariuomene su visais generolais ir sauktiniais ir ministrais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių