Quantcast

Švietimo ministras D. Pavalkis kliūva STT

Po „Kauno dienosׅ“ rašinio apie švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio užmojus pašalinti mokyklų bendruomenes iš komisijų, vertinančių kandidatus į mokyklų direktorius, tuo susidomėjo ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Po „Kauno dienosׅ“ rašinio apie švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio užmojus pašalinti mokyklų bendruomenes iš komisijų, vertinančių kandidatus į mokyklų direktorius, tuo susidomėjo ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Tokius ministro siūlymus jau kritikavo ir Prezidentūros atstovai.

„STT pareigūnai, atlikę šio projekto antikorupcinį vertinimą, padarė išvadą, kad siūlomi pakeitimai padidintų korupcijos riziką skiriant mokyklų vadovus“, – teigiama STT išplatintame pranešime. STT pareigūnų nuomone, šios pataisos tik sumažintų konkursų organizavimo skaidrumą ir sudarytų papildomus korupcijos rizikos veiksnius.

Ministro įsakymo projekte nustatoma, kad konkurso į vadovo pareigas komisijoje nebegalės dalyvauti mokyklos darbuotojai, mokykloje besimokančių asmenų ir jų tėvų atstovai, o mokyklų tarybų atstovai šios komisijos posėdžiuose galės dalyvauti tik stebėtojo teisėmis. Priėmus siūlomus pakeitimus, STT pareigūnų nuomone, sumažėtų galimybių mokyklos bendruomenės atstovams dalyvauti skiriant įstaigos vadovą ir mažinama jo skyrimo skaidrumo kontrolė.

„Paprastai bendruomenės nariai yra mokyklos užslėptų interesų gynėjai. Jeigu mes renkame mokyklos vadovą, jis turi vadovauti, bet ne jam turi vadovauti mokyklos bendruomenė. Turėjome vienokį vadovų skyrimo variantą, pažiūrėkime kitokį. Niekas nėra amžina. Galbūt taip bus daug paprasčiau“, – vasario pradžioje „Kauno dienai“ apie planuojamus pokyčius aiškino švietimo ir mokslo ministras D.Pavalkis. Naująją tvarką skubėta patvirtinti, kad ji įsigaliotų jau nuo kovo 2 d., tačiau koją pakišo viešumas ir kilęs mokyklų bendruomenių, pedagogų profesinių sąjungų, Lietuvos tėvų forumo pasipriešinimas.

D.Pavalkis neslėpė, kad tokių pataisų iniciatorius yra jis pats. „Tvarka, apie kurią kalbame, pradėta diskutuoti, ko gero, dar mūsų pirmininkavimo ES metu. Yra kai kurių tėvų, kurie truputėlį keistai per aktyvūs, bet visuomenės ir bendruomenių įtaka yra reikalinga. Klausimas tik, kur. Bendruomenė turi žinoti, kas ir kaip vyksta, bet ji neatsakinga nei už mokymosi rezultatus, nei už mokytojų darbo krūvius, nei už mokinių pasiekimus", – savo poziciją dėstė ministras.

„Kadangi Projekte siūloma, kad ministerijos organizuojamo konkurso komisiją sudarytų 3–5 nariai, ir nėra nustatytų kriterijų, kuriais vadovaudamasi ministerija turėtų nuspręsti, kiek komisijos narių kiekvienu atveju turėtų būti, ministerijai yra suteikiama diskrecija pačiai nuspręsti, ar komisiją sudarys 3, 4 ar 5 nariai, – teigia STT pareigūnai. – Be to, nustatoma, kad komisijoje turėtų dalyvauti 2 ministerijos atstovai, ir pažymima, kad komisijos sprendimai priimami visų komisijos narių balsų dauguma. Taigi, jeigu komisiją sudarytų 3 nariai, 2 ministerijos atstovų balsai lemtų komisijos sprendimą dėl konkurso laimėtojų“.

Pateikusi savo vertinimą, STT paprašė Švietimo ir mokslo ministerijos per tris mėnesius informuoti, kaip atsižvelgta į antikorupcinio vertinimo išvadoje pateiktus pasiūlymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

variokas

    variokas portretas
p.Pavalkis dabar kaip ir nuskriaustas, is jo buvo reikalaujama ir sio, ir to...Bet tas ponulis ne pirmo kurso studentelis, labai gerai zinojo, su kuo eina obuoliauti ir kad tures vykdyti tokio tai svarsciko valia. Tai gal tam buvo pasiruoses, uz kai ka ta valia ir vykdyti.

variokas

    variokas portretas
p.Pavalkis dabar kaip ir nuskriaustas, is jo buvo reikalaujama ir sio, ir to...Bet tas ponulis ne pirmo kurso studentelis, labai gerai zinojo, su kuo eina obuoliauti ir kad tures vykdyti tokio tai svarsciko valia. Tai gal tam buvo pasiruoses, uz kai ka ta valia ir vykdyti.

ji

ji portretas
Noretusi sulaukti bent vieno normalaus svietimo ministro,
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių