Quantcast

Sveikatos mokslų studijos Lietuvoje išlieka vienos populiariausių

  • Teksto dydis:

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) paskelbti 2017 metų bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas rezultatai parodė, kad sveikatos mokslų studijos Lietuvoje ir toliau išlieka vienos populiariausių.

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) šįmet sulaukė 2005 pageidavimų pirmu prioritetu studijuoti universiteto siūlomas studijų programas. Toks paraiškų kiekis – 2.1 proc. didesnis nei 2016 metais (1963 pageidavimai). Visoje šalyje tik trys valstybiniai universitetai fiksavo didesnį nei pernai norinčiųjų studijuoti pirmu prioritetu skaičių.

Po pirmojo LAMA BPO organizuoto priėmimo etapo pakvietimus studijuoti LSMU valstybės finansuojamose vietose gavo 468, o valstybės nefinansuojamose – 660 asmenų. 2005 stojantieji būtent šį universitetą nurodė pirmuoju prioritetu. Iš viso LSMU šįmet pasirengęs priimti apie 1500 pirmakursių.

Sveikatos mokslų studijos Lietuvoje šiais metais sulaukė ypatingo dėmesio – net keturios studijų programos papuolė į populiariausiųjų dešimtuką, iš kurių trys dėstomos LSMU. Tai – medicina (308 kvietimai), 2017 m. visoje šalyje tapusi antra populiariausia studijų programa, veterinarinė medicina (150 kvietimų) ir farmacija (144 kvietimai). Didelio stojančiųjų susidomėjimo sulaukė ir odontologija (80 kvietimų).

Užsieniečiai šiais metais taip pat labiau domėjosi studijomis LSMU. 2017 metais universitetas planuoja priimti maždaug 240 pirmakursių iš viso pasaulio. Preliminariais duomenimis, daugiausiai atvykstančiųjų yra iš Izraelio (36 proc.), Švedijos (20 proc.), Indijos (13 proc.) ir Vokietijos (11 proc.). Pernai sveikatos mokslų studijas LSMU rinkosi 176 studentai iš užsienio.

Nors daugelis Lietuvos aukštųjų mokyklų dėl mažo stojančiųjų dėmesio buvo priverstos stabdyti priėmimą į daugelį studijų programų, LSMU ši problema negrėsė. Šįmet visos universiteto studijų programos pripažintos rentabiliomis.

Pasak LSMU prorektoriaus studijoms prof. Kęstučio Petrikonio, sveikatos mokslai sulaukia vis didesnio stojančiųjų skaičiaus. „Sveikatos mokslai populiarėja visame pasaulyje. Tai – nauja susidomėjimo banga. Priežastys yra įvairios: sensta visuomenės, Europos Sąjungoje ir bendrai visame pasaulyje yra daugybė žmonių, kurie nepatenkinti savo sveikatos apsaugos sistemomis, nesusitvarkančiomis su didėjančiu darbo krūviu“, – tvirtino prorektorius.

Prorektoriaus teigimu, kilusi populiarumo banga neapeina ir Lietuvos. Tai sveikatos mokslų studijas mūsų šalyje daro vienas populiariausių. Šiemet LSMU parengtų sveikatos specialistų poreikis yra didesnis, nei buvo prognozuota.

„Mūsų universiteto pagrindinis tikslas – nuolat gerinti studijų kokybę, o ne didinti studentų skaičių. Turimos klinikinė ir ūkinė bazės, kuriose praktinius gebėjimus įgyja studentai, pajėgios priimti tokį studentų skaičių išlaikant ugdomų įgūdžių kokybę“, – apie sveikatos mokslų populiarėjimą kalbėjo prorektorius.

Prof. K. Petrikonis atkreipė dėmesį ir į didėjantį studentų iš užsienio skaičių. Pasak jo, studentai iš kitų šalių taip pat padeda gerinti mūsų studijų kokybę.

„Dėstytojai, kurie dėsto užsienio studentams, priversti ieškoti naujų mokymo metodų, daug laiko skirti kompetencijų įgijimui, kadangi studijuojantieji iš skirtingų šalių kelia skirtingus ir labai aukštus reikalavimus. Ir dėl šios priežasties, ir dėl to, kad priimame studijuoti vienus geriausių Lietuvos abiturientų, mes esame įpareigoti atlikti sisteminius pokyčius studijų procese ir žymiai sparčiau adaptuotis prie aplinkos pokyčių. Mūsų universiteto studentams tai naudinga“, – esamą situaciją apibūdino prof. K. Petrikonis.


Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija: 2017 m. – 94, 2016 m. – 80 (17,5 proc. pokytis).

Vilniaus universitetas: 2017 m. – 5290, 2016 m. – 4983 (6,2 proc. pokytis).

Kauno technologijos universitetas: 2017 m. – 2147, 2016 m. – 2242 (-4,2 proc. pokytis).

Vilniaus Gedimino technikos universitetas: 2017 m. – 1968, 2016 m. – 2224 (-11,5 proc. pokytis).

Vytauto Didžiojo universitetas: 2017 m. – 1156, 2016 m. – 1277 (-9,5 proc. pokytis).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių