Quantcast

Sveikatos ministerija nori drauge su ŠMM valdyti Nacionalinį vėžio institutą

  • Teksto dydis:

Vilniuje, Santariškėse, steigiamo Nacionalinio vėžio instituto savininko teises turėtų turėti ne tik Švietimo ir mokslo ministerija, bet ir Sveikatos apsaugos ministerija, mano sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

„Manome, kad esame atsakingi už tuos žmones, kurie guli 350-yje instituto lovų ir kurių gydymą apmoka Ligonių kasos. Turime atsirasti šalia Švietimo ir mokslo ministerijos bei Vilniaus universiteto“, - trečiadienį BNS sakė ministrė.

Trečiadienį ji lankėsi Nacionaliniame vėžio institute, apžiūrėjo Radiologijos, branduolinės medicinos ir konsultacijų centrą, Vėžio kontrolės ir profilaktikos centrą bei Mokslinių tyrimų centrą, aptarė aktualiausius klausimus.

Po šio susitikimo institutas išplatino pranešimą, kad juos nustebino R.Šalaševičiūtės pareiškimas, jog ministrė ketina inicijuoti Vyriausybės liepos 2 dienos nutarimo dėl Nacionalinio vėžio instituto su klinika įkūrimo atšaukimą ir žada siūlyti Seimui keisti Nacionalinio vėžio instituto įstatymą ir pakeisti institutą kuruojančią ministeriją.

„Instituto vadovybės veiksmai man nesuprantami, kodėl jie skleidžia dezinformaciją“, - šį pranešimą įvertino ministrė.

R.Šalaševičiūtė pabrėžė, kad SAM tenori dalyvauti Nacionalinio vėžio instituto valdyme, nes ši mokslo įstaiga turi kliniką ir gydo ligonius.

„Kur kalbama apie žmogaus sveikatą, Sveikatos apsaugos ministerija negali būti eliminuojama“, - teigė politikė.

Jos teigimu, Ligonių kasos 50 mln. litų skiria Vilniaus universiteto Onkologijos institutui, kurio pagrindu kuriamas Nacionalinis vėžio institutas.

Seimas dar balandį priėmė įstatymą, pagal kurį Vyriausybė buvo įpareigota iki šių metų liepos 1 dienos reorganizuoti Vilniaus universiteto Onkologijos institutą į valstybinį mokslinių tyrimų institutą – Nacionalinį vėžio institutą. Į jo sudėtį numatyta įtraukti ir kliniką.

Pagal įstatymą, Nacionalinis vėžio institutas atliks mokslinius tyrimus, sveikatos priežiūros įstaigoms teiks metodologinę, metodinę ir kitą pagalbą vėžio kontrolės klausimais, koordinuos vėžio kontrolės veiklą, diegs onkologijos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros rezultatus į kasdienę praktiką, teiks aukščiausio lygio specializuotas ir individualizuotas onkologijos asmens sveikatos priežiūros paslaugas gyventojams, tvarkys Vėžio registrą ir pan.

Įstatymo rengėjų teigimu, Nacionalinis vėžio institutas reikalingas, nes pastaruoju metu piktybiniai navikai yra viena iš svarbiausių medicinos problemų Lietuvoje – kasmet diagnozuojama apie 18 tūkst. naujų susirgimų onkologinėmis ligomis, o mirštamumo nuo onkologinių ligų ir sergamumo santykis yra vienas didžiausių Europoje.

Vyriausybė liepos pradžioje nusprendė pervadinti Vilniaus universiteto Onkologijos institutą į Nacionalinį vėžio institutą ir pavedė instituto savininko teises bei pareigas įgyvendinti Švietimo ir mokslo ministerijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
ką nori valdyti, institutą ar jo pinigėlius ir šiltas vietas?

mizantropas

mizantropas portretas
tai kas tokį darbą dirbo iki šiol? ar nebuvo vėžio registro, gydymo metodikų, mokslinių tyrimų ir pan.? Juk viskas buvo, ko čia reikia rėkti, nieko naujo ir nebus, bet keisis įstaigų pavadinimai, atsiras kažkokių pareigybių ir pan. Ar reikia dėl to jungti, atjungti, kiršinti, prisegti papildomų steigėjų, žodžiu, leisti pinigus vėjais?

tam ir vėl

tam ir vėl portretas
prie ko kauniečiai? įsigilink į problemą ir po to rašyk.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių