Quantcast

Svarbu vykstantiems į Lenkiją: savaitei atnaujinta sienų kontrolė

  • Teksto dydis:

Šengeno erdvei priklausanti Lenkija visą šią savaitę laikinai atnaujino pasienio tikrinimus prie savo vidaus sienų, taip pat ir su Lietuva.

Tokių papildomų saugumo priemonių, galiosiančių iki vasario 16 d., Lenkija imsis dėl Varšuvoje rengiamo ministerijų aukšto lygio pareigūnų pasitarimo, praneša Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT). Jame bus aptariama situacija Artimuosiuose Rytuose bei svarbūs saugumo užtikrinimo ir taikos palaikymo šiame regione klausimai.

Kontrolė bus vykdoma buvusių sausumos valstybės sienos perėjimo punktų vietose prie sienos su Vokietija, Čekija, Slovakija ir Lietuva. Papildomų saugumo bei kontrolės priemonių Lenkijos teisėsaugininkai taip pat imsis šalies oro bei jūrų uostuose.

Valstybės, priklausančios Šengeno erdvei, yra panaikinusios tarpusavio vidaus sienų kontrolę, tačiau kiekviena šalis ją gali laikinai atnaujinti, kai yra būtina imtis saugumo priemonių siekiant efektyviau užkirsti kelią rimtiems vidaus saugumo ir viešosios tvarkos pažeidimams.

Atnaujinus vidaus sienų kontrolę visų šalių, taip pat ir Lietuvos, piliečiai, įvažiuojantys į Lenkiją, šios valstybės pareigūnams privalės pateikti galiojantį kelionės dokumentą - piliečio pasą arba asmens tapatybės kortelę.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba primena, kad jokie kiti dokumentai vykti į užsienį netinka, t. y. į kitą valstybę negalima įvažiuoti turint tik vairuotojo pažymėjimą, gimimo liudijimą ir pan.

Atvejai, kai Šengeno erdvės narė pasinaudoja teise laikinai atnaujinti savo valstybės vidaus sienų kontrolę, yra nereti. Anksčiau dėl didelių sporto renginių, įvairių aukščiausio rango politikų susitikimų ir išaugusių migrantų srautų savo vidaus sienų kontrolę buvo atnaujinusios Austrija, Vokietija, Portugalija, Latvija, Švedija, Malta, Prancūzija, Suomija ir kai kurios kitos Šengeno erdvės šalys.

Lenkija pasienio tikrinimus prie savo vidaus sienų atnaujina taip pat ne pirmą kartą, primenama VSAT pranešime. Tai buvo padaryta 2012 m., kai ši šalis kartu su Ukraina rengė Europos futbolo čempionatą. 2013 m. Lenkijos sienų kontrolė buvo laikinai atnaujinta dėl Varšuvoje vykusios pasaulinės klimato kaitos mažinimo konferencijos. 2016-ųjų vasarą Lenkija tokias priemones taikė dėl šalyje vykusio NATO viršūnių susitikimo ir Pasaulio jaunimo dienų, kuriose lankėsi popiežius Pranciškus.

Praėjusių metų pabaigoje Lenkija savo šalies sienų kontrolę atnaujino dėl Katovicuose vykusios Jungtinių Tautų bendrosios klimato kaitos konvencijos šalių konferencijos.


Šiame straipsnyje: Lenkijapasienissienų kontrolė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių