Quantcast

Sukilimų vadų palaikų tyrimams prašoma daugiau pinigų

  • Teksto dydis:

1863 metų sukilimo prieš carinę Rusiją vadų Zigmanto Sierakausko ir Konstantino Kalinausko palaikų tapatybę tikimasi patvirtinti po genetinių tyrimų, tam reikėtų papildomų lėšų, sako Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Jankauskas.

Jis kartu su kolega Valdu Steponaičiu pirmadienį premjerui Saulius Skverneliui pristatė antropologinių ir archeologinių tyrimų suvestinę, taip pat informavo apie būtinus atlikti papildomus tyrimus.

„Čia yra kelių mėnesių klausimas. Tam reikėtų finansavimo, be to, dar varžo ir tai, kad ne visi palaikai iškasti: iškasta 11 palaikų, o aikštelėje dar yra ženklų, kad yra dar iki 17 palaikų“, – BNS teigė jis.

Antropologas sakė apie konkrečias sumas su premjeru nekalbėjęs, netrukus žadama pristatyti kanceliarijai konkretų planą bei lėšų poreikį.

Jis priminė, kad dėl Z. Sierakausko palaikų abejonių nekyla, nes rastas jo sutuoktuvių žiedas su įrašu  „Zygmónt Apolonija 11 Sierpnia / 30 Lipca 1862 r.“, taip pat šaltiniuose minimos Z. Sierakausko nužudymo aplinkybės sutampa su rastos kaukolės portretu. Tačiau kitų sukilėlių, taip pat ir K. Kalinausko, palaikams identifikuoti teks atlikti genetinius tyrimus.

„Gali nepigiai kainuoti – bet tikrai ne šimtai tūkstančių – genetinis identifikavimas. Kadangi ieškoma dabartinių ne tik K. Kalinausko, bet ir kitų sukilėlių giminaičių gyvų, bus imami mėginiai ir iš jų. O iš visų dabar surastų palaikų mėginiai šiuo metu yra išskiriama DNR“, – sakė mokslininkas.

Dėl sukilimo dalyvių palaikų perlaidojimo vietos spręs Vyriausybės komisija. Premjero patarėjas Deividas Matulionis sakė, kad tyrimai, kurie leis patvirtinti bent dalies sukilėlių tapatybę, bus atliekami dar ir pavasarį.

„Stengsimės, kad tie tyrimai būtų kuo greičiau atlikti, tai labai svarbus dalykas. Tai svarbu ne tik Lietuvai, bet tai yra ir Lenkijos, Baltarusijos, Ukrainos istorijos dalis. Todėl ir premjerui svarbu išklausyti ir paraginti, kad mes galėtume tinkamai įvertinti tas asmenybes. Čia nebus didelės sumos, keliolikos tūkstančių eurų, mes juos paraginome greičiau sąmatas pateikti, nes šiuo metu vyksta biudžeto formavimas“, – žurnalistams sakė D. Matulionis.

Jis tikina, kad kol kas per anksti kalbėti apie vietą, kur sukilėliai bus perlaidoti, dėl to bus konsultuojamasi su istorikais ir kitais ekspertais.

Apie Gedimino kalne Vilniuje rastus 1863 metų sukilimo dalyvių palaikus pranešta vasarą – manoma, kad jie čia užkasti XIX amžiaus antroje pusėje. Atkasti keli griautiniai kapai, kuriuose palaidota po kelis žmones. Dauguma mirusiųjų užkasti nepagarbiai, su už nugaros surištomis rankomis, apipilti kalkėmis. Viename dvigubame kape rasta kulka. Jau nustatyta, kad tokiu būdu palaidoti 1863–1864 metų sukilimo dalyviai, nubausti mirties bausme Vilniuje, Lukiškių aikštėje.

K. Kalinauskas  (1838 – 1864) – teisininkas, baltarusių publicistas, poetas, vienas 1863 metų sukilimo vadovų, siekė didesnės Lietuvos ir Baltarusijos autonomijos nuo Varšuvos. 1864 metų vasario 9 dieną jis buvo suimtas, o kovo 22 dieną Lukiškių aikštėje, Vilniuje, pakartas. Humanizmo idėjas propagavęs karininkas Z. Sierakauskas (1826 – 1863) buvo sukilimo karinis koordinatorius. Rusijos valdžios atstovai 1863 metais Vilniaus Lukiškių aikštėje jam įvykdė mirties bausmę. Jam buvo 37 metai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Palikite

Palikite  portretas
jūs vieną kart praeitį ir mirusiuosius ramybėje.Tokie dabar visi dievobaimingi patape, o nežinot, kad iškasti amžinatilsius ir drumsti jų ramybę-nemaža nuodėmė. Liaukitės.Nei kam reikia tų sukilėlių tapatybės, istorijų nei kas atsimins.Žinome kad buvo ir to užtenka.Dūlės tie faktai nenaudojami ir nežiūrimi kaip ir visos Liandbergerio knygos išleistos LR rašytojų sąjungos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių