Quantcast

A. Šukaičiui Apeliacinis teismas paliko galioti išteisinamąjį nuosprendį

  • Teksto dydis:

Buvęs Panevėžio teisėjas Arnoldas Šukaitis pagrįstai buvo išteisintas dėl piktnaudžiavimo, kurstymo piktnaudžiauti ir kurstymo iššvaistyti turtą.

Tai penktadienį paskelbė Generalinės prokuratūros skundą išnagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas.

„Kolegija nutarė apeliacinį skundą atmesti. Patikrinusi bylos medžiagą ir ištyrusi bylos įrodymus, kolegija padarė išvadą, kad nepasitvirtino kaltinimas, jog A.Šukaitis būtų reikalavęs ar kurstęs pirkti padangas iš bankrutuojančios įmonės lėšų. Šiaulių apygardos teismas klaidos nepadarė ir priėmė teisingą nuosprendį“, - sakė teisėja Regina Gaudutienė.

Generalinė prokuratūra siekė, kad buvęs Panevėžio apygardos teismo teisėjas A.Šukaitis būtų pripažintas kaltu. Prokuratūra manė, kad eksteisėjui turi būti skirta laisvės atėmimo bausmė jos vykdymą atidedant, A.Šukaitis taip pat turėtų sumokėti 1,3 tūkst. litų baudą į įmoką į Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą. 

Šalys dar gali rašyti kasacinius skundus Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. Tačiau po Apeliacinio teismo verdikto nuosprendis įsiteisėjo.

A.Šukaitį šiemet vasarį išteisino Šiaulių apygardos teismas, motyvuodamas, kad nepadarytos veikos, turinčios nusikaltimų požymių. Šis teismas nustatė, kad baudžiamojoje byloje nėra užfiksuota, jog teisėjas žinojo ar galėjo žinoti, kad padangos automobiliui, kuriuo jis vyko į medžioklę, pirktos iš bankrutuojančių įmonių lėšų.

Tuo metu prokuratūra manė, kad išteisinamasis nuosprendis A.Šukaičiui turi būti panaikintas, nes teismo išvados neatitinka faktinių bylos aplinkybių, dalies teismo išvadų nepatvirtina įrodymai.

Kaltinamajame akte rašoma, kad buvęs teisėjas su buvusiu Panevėžio apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėju Rimantu Savicku 2008 metų spalio-gruodžio mėnesiais piktnaudžiaudamas teisėjo tarnyba, sukurstė bankroto administratorių Algį Kleivą iššvaistyti svetimą bankrutuojančių įmonių turtą bei neatlygintinai iš jo priėmė 890 litų vertės padangas.

Ikiteisminis tyrimas dėl minėto atvejo pradėtas 2009 metais, tačiau tuomet Seimas nesutiko panaikinti teisėjo A.Šukaičio teisinio imuniteto.

Galimybė buvusį teisėją patraukti baudžiamojon atsakomybėn atsirado, kai šis neteko teisėjo imuniteto. Dėl teisėjo vardo pažeminimo prezidentės dekretu A.Šukaitis iš teisėjo pareigų atleistas 2011 metų spalį. Sprendimą atnaujinti ikiteisminį tyrimą dėl buvusio teisėjo galbūt padarytų nusikalstamų veikų priėmė Generalinė prokuratūra.

Kauno apygardos teismas buvusį A.Šukaičio kolegą Panevėžio apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėją R.Savicką pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo ir kyšininkavimo. Jam skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant vieneriems metams.

Bylos duomenimis, R.Savickas 2008 metų lapkričio 17 dieną, būdamas teisėju, savo darbo kabinete paėmė iš A.Kleivos 2 tūkst. litų kyšį už tai, jog nutartimi paskyrė jį vienos bendrovės bankroto administratoriumi, ir 64 litų vertės viskio butelį. Tačiau teismas konstatavo, kad nesurinkta įrodymų, jog R.Savickas piktnaudžiavo tarnyba paprašęs A.Kleivos nupirkti keturias padangas, skirtas medžioklėje naudojamam automobiliui.

A.Kleivai atimta teisė dvejus metus ir šešis mėnesius dirbti bankroto administratoriumi bei skirta 20 tūkst. 800 litų bauda.

Šis nuosprendis neįsiteisėjęs, šiuo metu byla pagal prokuroro ir nuteistųjų apeliacinius skundus dar nagrinėjama tame pat Lietuvos apeliaciniame teisme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių