Quantcast

STT Švietimo ministerijos veikloje mato korupcijos rizikos veiksnių

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) korupcijos prevencijos specialistai įvertino Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) veiklą įgyvendinant viešųjų įstaigų dalininkės teises ir pareigas, asmens tapimo nauju dalininku, dalininko teisių perdavimo ir įnašų nustatymo procedūras. Nustatyta, kad šiuose procesuose egzistuoja korupcijos rizikos tikimybė ir pateikti siūlymai, kaip būtų galima ją sumažinti.

Atliekant tyrimą, ministerijos darbuotojai bendradarbiavo su STT pareigūnais.

Nustatyta, kad šiuose procesuose egzistuoja korupcijos rizikos tikimybė ir pateikti siūlymai, kaip būtų galima ją sumažinti.

STT pareigūnai nustatė, kad ministerija, priimdama naujus dalininkus į savo viešąsias įstaigas, kuriomis dabar tampa visos profesinio mokymo įstaigos, nekelia jiems jokių reikalavimų. Ketinančiam tapti dalininku pakanka pateikti prašymą, pritarti įstaigos veiklos tikslams ir nurodyti įnašą į dalininkų kapitalą. Pavyzdžiui, septyniolikoje profesinio mokymo įstaigų - vienuolika dalininkų yra įvairios uždarosios akcinės bendrovės. Visi viešųjų įstaigų dalininkai buvo priimti nesant konkrečių atrankos kriterijų.

STT korupcijos prevencijos specialistai pastebėjo, kad vis dar išliko dalis viešųjų įstaigų, kuriose visi jos dalininkai turi vienodą skaičių balsų, ir ministerija, kaip steigėja, neturi sprendžiamojo balso jokiais viešosios įstaigos veiklos klausimais.

STT pareigūnai atkreipia dėmesį, kad šiuo metu galiojantis reglamentavimas nenustato dalininko įnašo dydžio. Kaip rodo praktika, šių įnašų yra įvairių, nuo 0,29 iki 58 214 eurų, o dažniausiai dalininkai linkę įnešti nuo 0,29 iki 300 eurų. Dalininkai, investavę į viešąją įstaigą bet kokio dydžio įnašą, naudojasi viešajai įstaigai suteiktu panaudos teise valdyti nekilnojamuoju turtu neatlygintinai ir galimai uždirba iš savo veiklos pajamų. Pavyzdžiui, Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras iš Švietimo ir mokslo ministerijos panaudos sutartimi gavo neatlygintinai naudotis daug ir įvairaus nekilnojamojo turto (mokymo patalpų, poilsio namų, butų, palėpių, dirbtuvių, bibliotekų ir t. t.). Vienomis iš tokių patalpų naudojasi ir viena iš šios profesinės mokyklos dalininkių - UAB „Ortopedijos klinika“.

STT rekomendavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai, priimant naują dalininką, nustatyti jam keliamus reikalavimus, tikslus ir uždavinius. Pretendentas į dalininkus turėtų pateikti raštu išsamius duomenis apie save ir savo veiklą, lūkesčius ir naudą viešajai įstaigai, pagrįsti savo naudą dalyvaujant viešosios įstaigos veikloje. Pretendentai turėtų būti kviečiami dialogo svarstant jų kandidatūras.

Taip pat pasiūlyta nustatyti aiškią įnašo nustatymo ir jo naudojimo politiką, kuri padėtų sukurti visiems ketinantiems tapti ir esamiems viešųjų įstaigų dalininkams vienodas teises ir pareigas.

Ministerijai rekomenduojama aktyviau dalyvauti viešųjų įstaigų veikloje, tiek kaip dalininkei, tiek kaip steigėjai, neapsiriboti formalia dalininkės veikla. Taip pat siūloma įtvirtinti nuostatą, kad visuotiniame dalininkų susirinkime valstybė turėtų balsų daugumą visais sprendžiamais klausimais, o kai kuriais - sprendžiamojo balso teisę.

Ministerija per tris mėnesius turėtų pateikti informaciją STT, kaip įvykdyti ar numatomi vykdyti pateikti pasiūlymai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių