Quantcast

Stabdomas pasienio stebėjimo įrangos atnaujinimo konkursas

  • Teksto dydis:

Nors ekspertai nustatė, kad pasienio stebėjimo sistemos su rusiškais seisminiais davikliais grėsmės Lietuvai nekeltų, įrangos atnaujinimo konkursai sustabdyti tiekėjams nesugebėjus laiku pristatyti įrangos.

Kaip BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado pavaduotojas Valentinas Novikovas, atnaujinti pasienio stebėjimo įrangą siekė trys kompanijos - „Fima“, „Telekonta“ ir „Euroelektronika“. Pirmųjų dviejų bendrovių pasiūlymai dar vasarį atmesti, nes jie neatitiko reikalavimų, tuo metu „Euroelektronikos“ davikliai buvo tinkami, bet įmonė prieš kelias dienas pranešė, kad nespėjo iš Izraelio bendrovės gauti kitų sudedamųjų sistemos dalių - pačių termovizorių.

„Balandžio 30-ąją turėjo būti demonstruojamos liaudiškai tariant termovizoriaus dieninio ir naktinio matymo kameros. (...) „Euroelektronika“ jas žadėjo pateikti iki balandžio 30-osios, bet jie nepateikė, pasakė, kad dar po šešių savaičių pateiks, o projektą reikia įgyvendinti iki birželio dvidešimt kažkelintos dienos. Todėl tarnybos Viešųjų pirkimų komisija balandžio 30-ąją priėmė sprendimą vadovaujantis pirkimo sąlygų punktais „Euroelektronikos“ pasiūlymą atmesti. Taip, dalyvių nė vieno neliko“, - tvirtino V.Novikovas.

Anot jo, komisija artimiausiu metu apie tai informuos Vidaus reikalų ministeriją (VRM).

Pati ministerija, žiniasklaidai paskelbus, kad stebėjimo sistemoje gali būti diegiami Rusijoje pagaminti davikliai, kuriuos tiekia Slovakijos įmonė, sudarė darbo grupę ir pavedė tarnyboms atlikti tyrimą, ar įranga nekelia grėsmės.

Anot V.Novikovo, atliekant tyrimą VSAT paprašė pateikti nuomonę Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Fizinių ir technologijos mokslų centro bei Kauno fizikų. Mokslininkai konstatavo, kad patys davikliai, jei būtų įdiegti pasienio stebėjimo sistemoje, grėsmės nekeltų.

„Ekspertų vertinimu, įsiterpimo į sistemą per kompiuterinį tinklą yra maža tikimybė, bet tai priklauso nuo kompiuterinio tinklo saugumo ir žmogiškojo faktoriaus. O per radijo ryšių kanalą tai praktiškai nerealu - galimų sistemos pažeidimų išorinio poveikio efektas yra labai nežymus, nes sistemoje yra numatytos savisaugos priemonės“, - ekspertų išvadas citavo V.Novikovas.

Šiuo metu Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pagal VRM pateiktą informaciją atlieka tyrimą ir dėl kito viešųjų pirkimų konkurso. Juo siekta atnaujinti mobiliąją stebėjimo įrangą. Kad konkursai gali būti rengti neskaidriai, kovo viduryje informavo vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Pasak V.Novikovo, iš viso įstrigus jau keturiems vaizdo sistemų įdiegimo ir stebėjimo įrangos atnaujinimo konkursams Druskininkų, Tribonių ir Purvėnų užkardose nebebus įsisavinta 6 mln. eurų Europos Sąjungos lėšų, kurios jau buvo numatytos projektams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių