Quantcast

Stabdomas 10 mln. eurų vertės pasienio punkto atnaujinimo konkursas

  • Teksto dydis:

Pasienio kontrolės punktų direkcija turi nutraukti 10 mln. eurų vertės Kybartų pasienio punkto modernizavimo konkursą, pareiškė Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

Susisiekimo ministro patarėja Vytautė Šmaižytė BNS teigė, kad ministerija ketvirtadienį įpareigojo direkciją nedelsiant vykdyti VPT nurodymą ir nutraukti konkursą.

Pasienio kontrolės punktų direkcijos direktoriaus pavaduotojas Rimantas Šatkauskas BNS teigė kol kas neišnagrinėjęs VPT išvados, o sprendimas dėl jo bus priimtas kitą savaitę, kai iš atostogų grįš direkcijos vadovas Arnoldas Tvaronavičius.

„Aš dar nespėjau iki galo susipažinti (su VPT išvada - BNS) ir man sunku vertinti. Yra vadovas, jis grįš iš atostogų ir tada galvosime, ką darysime“, - BNS sakė R.Šatkauskas.

VPT Projektų administravimo ir ekspertinio vertinimo skyriaus vedėja Jovita Petkuvienė anksčiau BNS sakė, kad konkurencija konkurse buvo apribota, pirmiausia reikalaujant turėti licenciją įrengti specialią bagažo rentgeno įrangą.

„Yra reikalavimas turėti bent vieną specialistą, turintį patirtį, diegiant siūlomą pagrindinę įrangą bei gamintojo suteiktą teisę ją montuoti ir teikti garantinį aptarnavimą. (...) Viskas remiasi į vienos ar dviejų įmonių kvalifikaciją, visų kitų įmonių galimybės dalyvauti konkurse yra apribotos“, - BNS sakė J.Petkuvienė.

Spalio 4 dienos VPT išvadoje, be kita ko, nurodoma, kad reikalavimai statybos darbų vadovui yra neproporcingi ir dirbtinai riboja galimybę dalyvauti kitiems tiekėjams.

„Perkančioji organizacija turi įsitikinti tiekėjų kompetentingumu, patikimu ir pajėgumu, tačiau ši pareiga apribota įstatymo pagrindais, jog minimalūs kandidatų ar dalyvių kvalifikacijos reikalavimai negali dirbtinai riboti konkurencijos, jie turi būti pagrįsti ir proporcingi pirkimo objektui. Perkančioji organizacija turi nustatyti būtent minimalius kvalifikacijos reikalavimus, o ne specifinius, išskirtinius ar analogiškus pirkimo objektui reikalavimus“, - rašoma VPT išvadoje.

Susisiekimo ministerija liepos pabaigoje pranešė sustabdžiusi konkursą, įtarusi, kad jo sąlygos pritaikytos vienai įmonei. BNS žiniomis, tai yra inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“.

Konkurenciją konkurse ribojo ir reikalavimas, kad įmonės statybos vadovas per pastaruosius penkerius metus turėjo būti statęs panašų objektą - šią sąlygą, BNS žiniomis, atitiko tik „Fima“, pernai laimėjusi 16,04 mln. eurų vertės Rambyno pasienio kontrolės punkto modernizavimo konkursą.


Šiame straipsnyje: pasienio punktaskonkursasVPT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių