Quantcast

Seimo komitetas siūlo pirkti šarvuočius „Boxer“ arba „Piranha V“

  • Teksto dydis:

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) siūlo kariuomenei pirkti vokiečių „Boxer“ arba amerikiečių - šveicarų „Piranha V“ gaminamas pėstininkų kovos mašinas.

„Mes pasiūlėme jau finalizuoti konkursą ir artėti prie pabaigos. Norime, kad pirmoje gruodžio mėnesio pusėje būtų priimtas sprendimas. Antra, išskyrėme dviejų tipų mašinas, kaip ir kariniame paklausime, kurį gavome iš kariuomenės vado. Prioriteto tvarka pasiūlėme apsvarstyti Krašto apsaugos ministerijai ir priimti sprendimą. (...) Mes pasiūlėme rinktis tarp dviejų mašinų - „Boxer“ ir „Piranha V“, - trečiadienį Seime žurnalistams sakė NSGK pirmininkas Artūras Paulauskas.

Anot jo, komiteto rekomendacija remiasi kariuomenės vado Jono Vytauto Žuko nuomone, krašto apsaugos ministro Juozo Oleko pateikta informacija, atsižvelgta į technikos galingumą, jos karinį panaudojimą, saugumą ir pan.

Amerikiečių „Stryker“ liko už borto dėl to, kad gali užtrukti jų modernizavimas, o tai reiškia, kad Lietuva pėstininkų kovos mašinų įsigytų vėliau nei 2017 metais.

J.Olekas savo ruožtu patvirtino, kad sprendimas, kurias pėstininkų kovos mašinas Lietuvos kariuomenė pirks, gali būti priimtas iki gruodžio vidurio.

„Baigsis analizė gruodžio pradžioje. Matyt, kad pirmoje pusėje turėsime Valstybės gynimo tarybą ir priimsime galutinius sprendimus, su kuo pradedame derybas. Galvoju, kad derybos ilgai neužtruks“, - trečiadienį Seime žurnalistams sakė ministras.

Jis naujausią informaciją apie pėstininkų kovos mašinų pirkimo konkursą trečiadienį pristatė Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui.

„Iš tų 12 pasiūlymų siaurėjame link trijų, dviejų, galima sakyti. Tada padarysime galutinį pasirinkimą“, - tvirtino krašto apsaugos ministras.

Jis nurodė, kad renkamasi tarp vokiečių „Boxer“, amerikiečių „Stryker“ ir „Piranha V“ gaminamų mašinų, kurias gamina amerikiečių „General Dynamics“ valdoma Šveicarijoje įsikūrusi „General Dynamics European Land Systems“.

„Jie arčiausiai pagal tuos mūsų iškeltus reikalavimus, pagal techninius reikalavimus, pagal kainą“, - teigė J.Olekas.

Anot jo, anksčiau amerikiečių „Stryker“ neatitiko Lietuvos keliamų techninių reikalavimų, tačiau dabar JAV modernizuoja savo „Stryker“.

JAV Valstybės departamentas yra pritaręs pėstininkų gabenimo mašinų „Stryker“ su 30 mm pabūklu pardavimui Lietuvai už 599 mln. dolerių (apie 550 mln. eurų).

Ministras iš dalies pripažino, kad pėstininkų kovos mašinų pirkimo konkursas šiek tiek užtruko dėl amerikiečių pasiūlymo.

„Tačiau per tą laiką ne tik amerikiečiai pateikė pasiūlymus, bet ir tos kompanijos, kurios buvo pateikę vasaros pradžioje, pavasarį, savo pasiūlymus gerokai pagerino Lietuvos naudai“, - žurnalistams sakė J.Olekas.

Anot krašto apsaugos ministro, Lietuva tikisi, kad pirmosios kovos mašinos Lietuvos kariuomenę pasieks 2017 metais.

„Dabar pėstininkų kovos mašinų neturime, turime šarvuotus transporterius M113, kuriuos naudojame pervežti pėstininkams, pritaikant tam tikrus kovinius elementus tose mašinose. Bus geras žingsnis į priekį, kai įsigysime šias kovines mašinas“, - tvirtino jis.

Lietuva planuoja pirkti mažiausiai 90 vienetų technikos.

J.Olekas teigė dar negalįs pasakyti, kiek kainuos pėstininkų kovos mašinos. Jis vylėsi, kad su gamintojais pavyks pasiderėti dėl kainos.

A.Paulausko tvirtinimu, pėstininkų kovos mašinos Lietuvai reikalingos, norint stiprinti šalies apginamumą.

„(jų reikia) kad apgintumėme savo kraštą, kad galėtume lygiaverčiai atrodyti prieš galimus priešininkus, kad galėtume šiandien derinti savo veiksmus su partneriais, mokyti mūsų karius naudotis ta technika. Jeigu norime turėti pilnavertę ir modernę kariuomenę, be šios technikos sunku įsivaizduoti tokią kariuomenę“, - sakė NSGK vadovas.

Vyriausybė praėjusių metų rugpjūtį Krašto apsaugos ministerijai leido skelbti pėstininkų kovos mašinų įsigijimo konkursą. Tai gali būti didžiausias sandoris Lietuvos kariuomenės istorijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šiaip

šiaip portretas
Jankiai eilinį kartą nori prakišti šlamštą, kokios ten dar kovos mašinos , jeigu jas į skutus sudrasko sunkesnis kulkosvaidis ? Na, kaip šeimininkai pasakys, taip pabalio marionetės padarys :)

PINOKIS

PINOKIS portretas
Geriausios mašinos yra vokiškos. Be to, arti pats gamintojas, patogu su atsarginėmis dalimis, apmokymu ir bendradarbiavimu. Skupus du kartus moka.

JONUKAS

JONUKAS portretas
Seniau esu skaitęs , kad amerikiečių ir šveicarų mašinos neatitiko savo šarvo storiu ir visai negalima buvo lyginti su vokiškomis, kurios galėjo kovoti mūšio lauke [ ne taip , kaip pirmosios, kurios galėjo dėl plono šarvo tik atvežti karius iki kovos lauko ].Nejau taip greitai "pastorino šarvą" ir "prakiš " šaliai , žiūrinčiai tik į kainą ???
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių