Quantcast

A. Smetonos giminaičiai nesutinka jo perlaidoti Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Tarpukario Lietuvos prezidento Antano Smetonos giminaičiai nesutinka su prašymais jį perlaidoti Lietuvoje, nes nėra tikri dėl palaikų ramybės, rašo „Lietuvos žinios“.

Valstybės atkūrimo šimtmečio įprasminimo ir valstybės kūrėjų įamžinimo pogrupiui vadovaujančio premjero padėjėjo Viliaus Kavaliausko teigimu, į Vyriausybę kreipiasi nemažai žmonių ir organizacijų, pavyzdžiui, Sąjūdžio, „Baltų ainių" atstovai, su siūlymu sugrąžinti A.Smetonos palaikus iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) į Lietuvą.

Tačiau per mūsų šalies garbės generalinę konsulę JAV Ingridą Gertrūdą Bublys neseniai išsiaiškinta, kad A.Smetonos artimieji kol kas lieka prie ankstesnės nuomonės - palaikų perlaidoti nesutinkama. Artimieji tvirtina, kad perkelti prezidento palaikų nedera, nes JAV jis palaidotas su savo šeima, taip pat jie nėra tikri dėl to, ar Lietuvoje palaikams būtų užtikrinta ramybė.

1944 metais Klivlande per gaisrą tragiškai žuvęs A. Smetona buvo palaidotas šio JAV miesto lietuviškose Kalvarijų kapinėse. Vėliau pirmojo mūsų šalies prezidento palaikai buvo perkelti į Knolvudo mauzoliejų Ohajo valstijoje.

A.Smetona Lietuvos prezidento pareigas ėjo 1919-1920 metais bei 1926-1940 metais, ketverius metus buvo prezidentu išeivijoje. Jis žuvo 1944-aisiais JAV, Klyvlende per gaisrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

HRui

HRui portretas
Tada dauguma tokių,ir dar "geresnių",valstybių buvo regione.Nereikia Smetonos painioti su kolūkio idiotu.Smetona buvo visiškai nekerštingas,jį ir diktatoriumi sunkiai išeitų pavadinti.Lietuvoje šaknų neturintys atėjūnai,geriau net nerašinėkite šia tema nesąmonių,nors ir prisidengę tariamų "senelių pasakojimais",nes viskas labai matosi iškart.

HR

HR portretas
Jo... Reikia senuju laiku Lukasenka diktatoriu baili, kuris papuste padus kaip tik tada, kai pirmas pavojus jo kailiui iskilo perlaidoti... Tegul puna ten, kur norejo begti... Juokingai skamba ir tarpukari idealizuojanciu idiotu svaiciojimai... Jokia tobula nebuvo ta "Smetonos Lietuva"... eiline atsilikusi agrarine valstybe... Su otkatine brangia elektra ir pan.

šaudote pro šalį

šaudote pro šalį portretas
Jei ir smerkti Smetoną,tai ne dėl to,kad pabėgo nuo bolševikų,nors buvo galima priešintis,o dėl jo kritiško požiūrio į Laikinąją Ambrazevičiaus vyriausybę,kuri bandė kažkaip taisyti paties Smetonos klaidas.Tik nepamirškite,kad 1940m.pasipriešinusią Lietuvą ištiktų Lenkijos likimas-įsiveržtų ir SSRS sąjungininkė nacistinė Vokietija! Na bet Smetona buvo Lietuvos prezidentas,ir tikrai neblogas,tad jo palaikai turėtų ilsėtis Lietuvoje kartu su artimųjų palaikais.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių