Quantcast

Šildymo sezono pradžia: kaip išvengti gaisrų?

  • Teksto dydis:

Naujausiais Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, šiemet Lietuvoje jau kilo per 8 200 gaisrų, kuriuose žuvo 68 žmonės.

Statistika skelbia, kad atvėsus orams daug gaisrų įvyksta dėl netvarkingai įrengtų krosnių, židinių ir dūmtraukių. Specialistų teigimu, daugelio nelaimių galima išvengti tinkamai parinkus krosnių ar židinių statybos medžiagas ir pasirūpinus tinkama eksploatacija.

Pastatuose, kuriuose yra įrengtos krosnys ir židiniai, prieš intensyvų kūrenimą būtina juos gerai sutvarkyti bei išvalyti dūmtraukius. Gaisrai namuose, šildomuose krosnimis, kyla, kai jos yra perkaitinamos, atsiranda plyšių kaminų ar židinių sienelėse, pro kurias gali prasiveržti ugnis. Verta žinoti, kad deginant, pavyzdžiui, drėgnas malkas ar įvairias atliekas, susidaro dideli suodžių kiekiai, kurie nusėda ir kaupiasi ant vidinių dūmtraukio sienelių. Dėl dūmtraukiuose užsidegusių suodžių Lietuvoje kyla daug gaisrų, todėl kiekvienais metais prieš šildymo sezoną juos būtina išvalyti. Kad iš krosnies pakuros iškritusios žarijos neuždegtų grindų, būtina prie jų prikalti skardos lapą arba įrengti nedegų pagrindą.

„Dideli nuostoliai dėl gaisro patiriami todėl, kad ugnis išplinta pakankamai greitai: pradėjusios degti nuo nedidelio šaltinio kambaryje, liepsnos netrunka išplisti po visą būstą ar namo aukštą: gaisro židiniui įsiplieksti pakanka vos 30 s, gaisrui įsiliepsnoti – 3 minučių, o apimti degų pastatą – 15 min., – į problemą atkreipia dėmesį „ROCKWOOL“ techninis vadovas dr. Andrius Buska. – Gaisrinės saugos taisyklės užtikrina tik minimalius reikalavimus, tačiau apsisaugoti galima ir papildomais būdais, pavyzdžiui, tinkamai parinkus sprendimus ir statybines medžiagas“.

Statant židinį svarbu, kad tam naudojamos medžiagos būtų saugiausios A1 klasės. Vienas iš racionalių sprendimų siekiant užtikrinti židinių saugumą – „Firerock“ akmens vatos plokštės, kurių paskirtis yra apsaugoti apie židinį esančias konstrukcijas nuo aukštos temperatūros. „Firerock“ plokštės taip pat saugo ir vidaus paviršius nuo ugniakuro bei dūmtraukio spinduliuojamos šilumos poveikio, neleidžia įkaisti išorinei židinio apdailai, padidina židinio išspinduliuojamos šilumos kiekį bei sumažina kuro sąnaudas.

„Ši vata priskiriama saugiausiai – A1 degumo klasei. Ji nedega, o lydosi tik aukštesnėje nei 1000 laipsnių temperatūroje, tad neprisideda prie ugnies plitimo bei sudaro patikimą priešgaisrinį užtvarą. Itin svarbu tai, kad gaisro metu šios statybinės medžiagos beveik neišskiria dūmų bei neskleidžia liepsnojančių lašelių ar dalelių. Būtent dūmai sunkina orientaciją gaisro aplinkoje ir sukelia pavojų uždusti, o liepsnojantys lašeliai gali tapti rimtų nudegimų priežastimi. Taigi, pakanka vos dviejų paprastų sąlygų, kad kūrenamas židinys nekeltų pavojaus: tinkamai jį įrengti ir saugiai eksploatuoti“, – teigia bendrovės „Rockwool“ techninis vadovas dr. A. Buska.

Net ir laikantis visų saugos taisyklių gaisro tikimybė išlieka, tad reikėtų matomoje vietoje turėti priešgaisrines priemones, kuriomis galima tuoj pat užgesinti plykstelėjusią ugnį ir neleisti jai išplisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių