Quantcast

Šiaulių ir Panevėžio ligoninės – taip besiverčiančių blogiausiai

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad gydymo įstaigoms didinant apmokėjimą už suteiktas paslaugas, jų finansinė padėtis gerėja, tačiau dalis jų 2014 metus baigs vis dar su skolomis.

„Visų metų ataskaitų mes dar neturime, jas turėsime maždaug kovo mėnesį, tačiau kada lyginame trijų ketvirčių rezultatus šių metų ir praėjusių, ir dar ankstesnių, tai akivaizdi gerėjimo tendencija. Žymiai sumažėję yra nuostoliai ir nuostolingų įstaigų skaičius (...). Aišku, yra pora įstaigų, kurios turi labai didelius nuostolius - Panevėžio ligoninė, Šiaulių ligoninė - tai jos į teigiamą balansą, manau, dar nepereis“, - per spaudos konferenciją pirmadienį sakė ministrės patarėja Janina Kumpienė.

Anot Valstybinės ligonių kasos laikinojo vadovo Gintaro Kacevičiaus, kitąmet apmokėjimas už gydymo paslaugas beveik sieks prieškrizinį lygį, todėl tikimasi, kad ligoninių ir poliklinikų paslaugų nebereikės papildomai finansuoti iš Privalomo sveikatos draudimo fondo biudžeto rezervo. Iš šio rezervo šiemet per kelis kartus buvo paskirstyta 100 mln. litų, didžiąja dalimi šios sumos bus apmokamos sveikatos priežiūros paslaugos.

„Aš galiu tik pasakyti, kad turbūt su šituo rezervo paėmimu baigiasi tam tikras laikotarpis, sakykime - ekonominio nuosmukio pasekmių kompensavimas. Kadangi kitais metais, kaip jūs jau girdėjote, kainos praktiškai grįžta į prieškrizinį lygį - 0,98 proc. prieškrizinio lygio, tai mes labai tikimės, kad gydymo įstaigų neigiamų finansinių rezultatų nesusidarys arba esami tikrai judės teigiama kryptimi ir jau rezervo lėšų tokiems tikslams panaudoti neprireiks“, - spaudos konferencijoje kalbėjo G.Kacevičius.

Ministrė Rimantė Šalaševičiūtė savo ruožtu pabrėžė, kad gydymo įstaigų vadovai perspėti kitų metų biudžetą planuoti nesitikint rezervo lėšų.

„Gydymo įstaigų vadovai buvo įspėti, kad nesitikėtų, jog kitais metais vėl iš rezervo bus paimta tokia suma ir finansuojami jų kažkokie nuostoliai, neatsiskaitymai su kreditoriais, nes aiškiai buvo pabrėžta - kyla balo vertė ir turite skaičiuoti nuo sausio 1 dienos, o ne tikėtis, kad metų pabaigoje kažką iš rezervo vėl duosime padengti trūkumams“, - aiškino ministrė.

SAM yra skelbusi, kad pirmąjį pusmetį bendras viešųjų gydymo įstaigų nuostolis siekė 29,6 mln. litų, o privačių - 9,5 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių