Quantcast

Šiauliai atsikvošėjo: siūlys nutraukti sutartį dėl investicijų prie karinio oro uosto

  • Teksto dydis:

Šiaulių meras Justinas Sartauskas ketvirtadienį pranešė siūlysiąs miesto savivaldybės tarybai atšaukti sutartį dėl projekto greta karinio oro uosto, iš kurio vykdoma NATO oro policijos misija.

Tai socialdemokratas meras nusprendė po susitikimo su mieste viešėjusiu partijos pirmininku premjeru Algirdu Butkevičiumi.

„Kalbėjome su premjeru, kad jis rekomenduoja savivaldybei atšaukti priimtą sprendimą. Grįžtu dabar iš minėjimo ir duosiu komandą parengti sprendimą“, - BNS sakė meras.

Sutartį miesto valdžia pasirašė su įmone „Rail Skyway Systems Ltd.“, jos akcininkai yra Rusijoje gyvenantys asmenys.

Anot mero, sutarties nutraukimui turės pritarti savivaldybės taryba, kurios artimiausias posėdis numatytas kitą ketvirtadienį.

J.Sartauskas mano, kad savivaldybė su investuotoju elgėsi tinkamai, tačiau anksčiau turėjo į šį procesą įsijungti kontroliuojančios tarnybos.

„Aš galvoju, kas procese Lietuvoje turi anksčiau įsijungti visos struktūros, o ne tada, kada kažkas padaro sprendimą, nes mes, kaip savivalda, tikrai negalime ir neturime išsiųsti jokio signalo investuotojui, kad mes juos sekame ar kažkokie tyrimai daromi. Priešingai - kiekvienam investuotojui stengiamės sudaryti kuo geresnes sąlygas, kad greičiau ateitų į miestą ir kad išsivežtų geriausius linkėjimus ir prisiminimus apie savivaldybę“, - sakė meras.

Meras apgailestavo, kad šį kartą viršų esą paėmė politikavimas, o ne pragmatinis kelias.

„Prastą signalą išsiuntėme kitiems investuotojams - kad dabar būsite tikrinami ir taip toliau. Turi būti nepolitikuojant tikrinama - darbo tvarka“, - sakė miesto vadovas.

Anksčiau šią savaitę meras sakė, kad įmonė „Rail Skyway Systems Ltd.“ savivaldybei rugsėjo 10 dieną pervedė 1 mln. litų teritorijos tvarkymo darbams dar iki jos išnuomojimo. Sprendimą, ar nuomoti žemę įmonei, turėjo priimti Nacionalinė žemės tarnyba. Ketvirtadienį meras sakė, kad minėti pinigai bus grąžinti bendrovei.

Registrų centro duomenimis, „Rail Skyway Systems“, kurios įstatinis kapitalas rugpjūčio mėnesį padidintas nuo 105 tūkst. litų iki 1 mln. litų, akcininkai kovo pabaigoje buvo tuo pačiu adresu Maskvoje gyvenamąją vietą nurodę įmonės vadovas Anatolijus Junickis ir Nadežda Kosareva.

Pagal rugsėjo 9 dieną Šiaulių savivaldybėje pasirašytą investicijų sutartį su „Rail Skyway Systems Ltd“, savivaldybė pritarė, jog Nacionalinė žemės tarnyba ne aukciono būdu 99 metams išnuomotų žemės sklypą Aviacijos gatvėje, o įmonė čia įrengtų styginio transporto laboratoriją ir bandomąją trasą. Pasirašęs sutartį investuotojas įsipareigojo iki 2016 metų gruodžio 31 dienos investuoti ne mažiau nei 20 mln. litų ir sukurti ne mažiau nei 50 naujų darbo vietų, o iki 2018 metų pabaigos investuoti ne mažiau 60 mln. litų ir sukurti ne mažiau 150 darbo vietų, nurodė savivaldybė.

Prezidentė šią savaitę pateikė įstatymų pataisas, kad investicijos į strateginius ūkio sektorius ir greta strateginių objektų esančią teritoriją būtų leidžiamos tik įvertinus, ar potencialaus investuotojo veikla nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui. Pagal prezidentės siūlomas pataisas, siūloma į strateginių nacionaliniam saugumui įmonių sąrašą įtraukti šiuo metu karinio aerodromo teritorijoje veikiantį Šiaulių oro uostą bei suteikti strateginės reikšmės objekto statusą visiems Lietuvos teritorijoje esantiems aerodromams.

Teikiamuose įstatymų projektuose nacionalinio saugumo užtikrinimui strateginiais ūkio sektoriais įvardinami energetika, transportas, komunikacijos, informacinės ir aukštosios technologijos, finansai.

D.Grybauskaitės patarėja ekonomikai Giedrė Kaminskaitė-Salters BNS trečiadienį sakė, kad pataisų pateikimą paskatino situacija Šiauliuose, tačiau jomis siekiama plačiau atsižvelgti į sudėtingą geopolitinę situaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių