Quantcast

Šią vasarą Lietuvoje užfiksuotas imigracijos šuolis

Šią vasarą Lietuvoje užfiksuotas imigracijos šuolis. Ekspertai sako, kad prie jo prisidėjo Vyriausybės sprendimas lengviau įdarbinti kai kurių profesijų darbuotojus iš užsienio ir bevizis režimas su Ukraina.

Birželį ir liepą į Lietuvą atvyko 5701 žmogus – 57 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu, kai į Lietuvą atvyko 3639 imigrantai, ketinantys apsigyventi Lietuvoje nuolat arba ne trumpiau kaip metams.

Statistikų duomenimis, dauguma imigrantų yra grįžtantys lietuviai, bet pamažu daugėja atvykstančių užsieniečių.

„Šiemet per septynis mėnesius grįžę Lietuvos piliečiai sudarė 63 proc. visų imigrantų. Pernai per visus metus 71 proc. visų  imigrantų sudarė Lietuvos piliečiai“, – BNS ketvirtadienį sakė Statistikos departamento atstovė Birutė Stolytė.

Ekspertai sako, kad ukrainiečius atvykti į Lietuvą galėjo paskatinti birželį įsigaliojęs bevizis režimas su Europos Sąjunga.

Vidaus reikalų viceministras Giedrius Surplys sako, kad dažni atvejai, kai „ukrainiečiai, atvykę čia legaliai kaip turistai, susiranda darbdavį ir ateina prašyti darbo leidimo“.

Ukrainiečiai, atvykę čia legaliai kaip turistai, susiranda darbdavį ir ateina prašyti darbo leidimo.

Pasak jo, antroji priežastis yra ES komandiruojamų darbuotojų direktyva, pagal kurią trečiųjų šalių įmonė, atitinkanti tam tikrus reikalavimus, gali komandiruoti į ES dirbti savo darbuotojus.

Viceministro teigimu, prie didesnės imigracijos prisidėjo ir Vyriausybės sprendimas lengviau įdarbinti 27 profesijų specialistus iš užsienio, siekiant pagerinti verslo aplinką.

„Būgštavimai yra tiek mūsų migracijos darbuotojų, tiek konsulinių darbuotojų, kad srautai bus dideli. Galvojame, kaip stiprinti savo pajėgumus“, –BNS sakė viceministras.

Daugiau kaip pusę šalyje dirbančių užsieniečių sudaro ukrainiečiai – pernai jų į Lietuvą atvyko per 11 tūkstančių. Kritikai sako, kad pernelyg plačiai atvertos durys imigrantams gali pristabdyti algų augimą ir sukelti socialinę įtampą.

Emigracija nemąžta

Emigracijos mastas iš Lietuvos nemažėja ir išlieka aukštesnis nei pernai. Liepą iš Lietuvos emigravo 4652 žmonės, tai yra beveik 7 proc. daugiau nei birželio mėnesį, tačiau vos 1 proc. daugiau nei pernai liepą.

Pernai dėl emigracijos į Vakarų Europą Lietuva neteko apie 30 tūkst., o per pirmus septynis šių metų mėnesius – jau per 21 tūkst. gyventojų.

Kai kurie ekspertai emigracijos pagreitį šių metų pirmoje pusėje vadina laikina tendencija, nes dalis emigrantų galėjo suskubti deklaruoti išvykimą, kad išvengtų prievolės mokėti privalomojo sveikatos draudimo mokestį, kiti galbūt skubėjo į Britaniją, kol ši šalis nesiėmė ribojimų artėjant pasitraukimui iš Europos Sąjungos.

Apklausų duomenimis, dauguma emigrantų iš Lietuvos į Vakarų Europą išvyksta dėl didesnių algų, emigraciją gali skatinti ir didelė pajamų nelygybė.

Dėl emigracijos ir visuomenės senėjimo Lietuvos gyventojų skaičius sumažėjo nuo 3,7 mln. 1990 metais iki 2,8 mln. šiais metais.

Tokie mastai kelia pavojų, nes verslui ima trūkti darbuotojų, tampa sunkiau finansuoti pensijas, sveikatos priežiūrą bei švietimą.


Šiame straipsnyje: imigracijaemigracijastatistika

NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Dar lieka ligoniai, kurie neturi nei jėgų, nei lėšų emigruoti (pvz.,aš). Jų niekam nereikia.. Padarytų kas nors rimtas apklausas universitetuose, mokyklose - tikrai didesnė pusė jaunimo laikui bėgant išvažiuos..Deja.Nors gal ir ne deja. Tegul ieško žmonės saugesnio, oresnio, laimingesnio gyvenimo galimybių.

Mindaugas

Mindaugas portretas
Na prasidės ukrainiečių išnaudojimas, mokėjimai vokeliuose ir jokios naudos valstybei iš kitų šalių atvykėlių nebus, o savi ir toliau bėgs ir nereikia kabinti makaronus dėl deklaracijos padaugėjo. Tiesiog Lietuvoje niekas nesikeičia. Jaunom šeimoms pagalba būstui tik regionuose kur kaime karvės melžti darbai už 200€. O didmiestį algos nėra tiek aukštos kiek būstų ar nuomos kainos. Žodžiu krūvą problemų Lietuvoje kurios aktualios tik kas jas turi

Anonimas

Anonimas portretas
Tusti namai, beveik tusti kaimai, daugybe butu miestuose uzrakinti amziams, simtai uzdarytu mokyklu ir Lietuvoje vis dar gyvena beveik 3 milijonai?! Juokingai graudu skaityti tokius postringavimus...
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių